Hlavní obsah
Názory a úvahy

Petr Fiala s pirátskou vlajkou na půl žerdi žene Česko Babišovi do chřtánu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: President Of Ukraine from Україна, Public domain, via Wikimedia Commons

Chování vlády Petra Fialy se v poslední době stává nepředvidatelným, tak jako to dělal Andrej Babiš

Stand-up komedie, jak současnou situaci nazvala Alena Schillerová, v podání vlády Petra Fialy ve spolupráci s Piráty, je jackpot pro Andreje Babiše. Petr Fiala svým jednáním Babišovi servíruje Česko na stříbrném podnose.

Článek

Vláda koalice Spolu, Pirátů a Starostů působila vcelku dlouho konzistentně. Vypadalo to, že konečně máme vládu, která alespoň na venek nepůsobí jako hašteřivé děti, které se na pískovišti hádají o bábovičky. Ne všechna rozhodnutí současné vlády přijímali její voliči s úsměvem na líci, ale to je v zásadě normální. Asi nikdo nikdy nebude souhlasit s naprosto všemi kroky politika i přesto, že jej sám zvolil. Nejdůležitější na současné vládě ale bylo to, že dokázala od politického vlivu odstavit Andreje Babiše, což bylo dozajista hlavním důvodem vzniku koalice Spolu a koneckonců možná i PirSTAN. Jenomže před týdnem se cosi zvrtlo. Co se doopravdy stalo, se zřejmě běžný smrtelník nikdy nedoví a ve velké spoustě potenciálních voličů tohoto uskupení to pravděpodobně ještě dlouho zanechá nepříjemnou pachuť zabalenou do nevědomosti a domněnek.

Co se mohlo stát a kam to vede

Petr Fiala se jako rytíř přiřítil s rychlým a rázným řešením. Odvolal Ivana Bartoše pro jeho neschopnost dotáhnout do zdárného konce digitalizaci stavebního řízení. Z druhé strany se ale ozývají hlasy, že digitalizace měla našlápnuto správným směrem a už pomalu začínala fungovat tak, jak bylo zamýšleno. Sám Bartoš situaci prezentoval tak, že vlastně byla jen s občany chybně komunikována, a že se měl zmínit o tom, že ani jeho digitalizaci se nevyhnou „porodní bolesti“. Obratem napadl současnou vládu, že neměl tušení, co to udělá, když sáhne na peníze „velkým klukům okolo ODS“. No, který z nich si svůj příběh přibarvil více, můžeme jen spekulovat.

Foto: Pirátská strana, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Dokud Piráti vládli, nic nevadilo. Ale jakmile jsou na odchodu, přicházejí se závažnými obviněními

Jisté ale je, že se v jeden den oba pánové stihli střelit do vlastní nohy. Minimálně co se týká podzimních voleb do Poslanecké sněmovny. Pravicový volič z toho nutně musí mít v hlavě pořádnou bramboračku. Piráti tři roky šlapali brázdu a mlčeli jako ryby, oproti tomu jak byli v předvolební kampani v roce 2021 hlasití. Inu, vládní křesla zřejmě mají na hlasivky neblahý vliv. A koalice Spolu v čele s Petrem Fialou? Tři roky bylo ticho po pěšině a vše zalité sluncem. Digitalizace šlapala jako na drátkách a vláda byla prezentována jako rajská hudba pro Česko. Najednou ale přišel velký třesk a digitalizace byla ze dne na den v takovém průšvihu, že jedinou cestou byla okamžitá likvidace neschopného ministra. Ani jeden z těchto náhledů, ale docela určitě ani ODS ani Pirátům politické body nepřinese.

Vítězem je Babiš

Voliči si zřejmě za rok konkrétní data a kroky pamatovat nebudou. Co jim ale zůstane, je nepříjemná pachuť po celé této kauze. Jediný, kdo si v současných dnech může gratulovat, je Andrej Babiš a jeho hnutí ANO. Babiš teď s trochou nadsázky řečeno může místo do své tradiční velkokampaně investovat do popcornu a se zájmem sledovat, jak jeho největší konkurence páchá politickou sebevraždu. Ne že by všichni voliči ODS a Pirátů houfně dezertovali k Babišovi, ale spíše začnou hledat alternativu ke své předchozí volbě. Když se ale podíváme na současnou českou politickou scénu, zjistíme, že hledat alternativu nebude vůbec nic jednoduchého. Ti, kterým morálka přechod k ANO nedovolí, budou stát před těžkou volbou. Buď znechuceně svůj lístek s ODS, Spolu, Piráty a podobně do urny vhodí, nebo místo voleb vyrazí s rodinou na výlet. Druhá varianta je přesně tím, nač Andrej Babiš čeká, a bohužel se jí podle mě dočká.

Foto: David Sedlecký, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Andrej Babiš je dnes jediný, kdo má důvod k úsměvu. Myslím, že ani sám tak vstřícné gesto od vlády nečekal

Celá předvolební kampaň 2021 se nesla v duchu rozdělení na dva tábory. Na jedné straně stál Andrej Babiš a na té druhé ti ostatní. Velká spousta voličů nevolila vlastně žádnou politickou stranu, či uskupení, volili prostě proti Babišovi. A to co momentálně Petr Fiala a koalice Spolu předvádí je plivnutí do obličeje právě těmto lidem. Oni doufali a věřili, že Fiala je právě tím správným člověkem, který Babiše dokáže z politické scény vyprovodit, nebo alespoň z vlády. To se sice podařilo, ale začíná to vypadat, že pouze na jediné volební období. Babiš teď jen pobaveně sleduje, jak současná vláda vyhání své voliče neznámo kam, a tím žene spoustu vody na Babišův nyní skvěle fungující mlýn.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz