Hlavní obsah
Lidé a společnost

Prosím, nebavte se!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mohli bychom lépe využívat synonyma v češtině?

Článek

Vytáčí mě to už delší dobu, ale nepokládala jsem za nezbytné zatěžovat širší veřejnost svými pochybami. Dnes už pohár mojí trpělivosti přetekl, a proto otevírám tuto diskusi. Jaký máte na věc názor?

Reportéři všech televizních kanálů většinou z neznalosti sdělují divákům, že se setkali s dvěmi názory. To je nejčastější prohřešek. Snad jim s dvěma připadá málo spisovné? Také se nám rozšířil v mediálním prostoru zvyk, že reportéři nevyužívají možnosti krásných českých synonym a se všemi ministry, profesory či vědci se baví. Osobně s lékařem diskutuji o svém zdravotním stavu, s paní učitelkou hovořím o výsledcích dětí ve škole a s lidmi docela obyčejně mluvím. Bavím se jen velmi zřídka na divadelní taškařici.

Dnes moje tolerance vůči bohatosti českých sloves skončila. Na tiskové konferenci z USA konstatoval i náš premiér, že se bavil se zástupci tajných služeb a bude se za pár hodin bavit s americkým prezidentem… Domnívala jsem se, že pan Fiala mluvil se zástupci tajných služeb a s amerických prezidentem pohovoří o bezpečnosti. A on se všude bavil. Cítím ten jemný rozdíl v používaném slovesu. Necítíte to také tak? Drazí poradci všech vysoce postavených pohlavárů. Oprašte prosím bohatost českého jazyka a poučte své svěřence. Učí se mluvit klidně, mnoho negestikulovat, tak by se napříště při významných setkáních nemuseli bavit, ale mohli by hovořit, diskutovat, mluvit. Poradci to změnit jistě dokážou. Reportéři, pro které je český jazyk každodenní chléb, by se měli nad bavením zamyslet. Na názor čtenářů se v laskavé debatě moc těším. Můžeme o tom diskutovat, hovořit, možná se i pobavit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám