Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Přikrmování na krmítku může ptákům uškodit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Patříte mezi vyznavače přikrmování, nebo naopak zastáváte názor, že se ptactvo má postarat samo o sebe, aby nezlenivělo? Existuje spousta různých názorů na přikrmování. A který z nich je ten správný?

Článek

Co Čech, to jiný názor, dalo by se říci. Každý to vidí jinak. Jaký názor mají různé skupiny přikrmovačů a co na to říkají ornitologové?

Krmím a koukám

Nejzapálenější zastánci přikrmování ptáků sypou do krmítka celoročně. Jsou mezi nimi jednak ti, kteří se opírají o tezi, že my lidé ničíme planetu, takže ubývá hmyzu a ptáci nemají co do zobáku. Tudíž je potřeba dopřát jim to, co jsme jim naším nezodpovědným přístupem vzali, jinak hrozí jejich vyhynutí. Ve druhé skupině jsou ti, kteří přikrmují prostě proto, že se na ptactvo rádi dívají a ptáčky si fotí nebo natáčejí.

Krmím přes zimu

Ve druhé skupině jsou lidé, kteří ptactvo přikrmují přes zimu, kdy ptáci nemají k dispozici dostatek potravy. Jakmile se oteplí, s přikrmováním přestanou.

Krmím během hnízdění

Po zimních krmičích nastupují ti, kteří ptákům přispívají během hnízdění. Vnímají to tak, že pomáhají ptačím rodičům nabrat sílu na krmení mláďat. Meziskupinou jsou ti, co krmí přes zimu i na jaře.

Nekrmím vůbec

V poslední skupině jsou ti, kteří mají za to, že v důsledku přikrmování ptactvo leniví, a tudíž jim sypání do krmítka škodí. Podle nekrmičů přikrmované ptactvo příliš spoléhá na krmítka, učí na ně létat i své mladé a ztrácí své přirozené návyky.

Co na to ornitologové?

Podle publikovaných výzkumů může být přikrmování do jisté míry přínosem, ale na druhou stranu má řadu stinných stránek. Pojďme se na pozitiva a negativa podívat blíže:

Pozitivum: Ptáci, kteří využívají krmítka, si udržují výrazně lepší kondici a mají lepší imunitní reakci. To jim umožňuje lépe přežívat nepříznivá období a odchovat více mláďat, což může vést ke zvýšení populační hustoty. Dostupnost potravy je zejména významná v energeticky náročných obdobích, jako jsou silné mrazy a sněhová pokrývka, což platí i v našich podmínkách.

Negativum: Uměle vytvořené podmínky mohou mít vliv na migrační chování ptactva. Když umožníme jednotlivým ptákům přežít v oblastech, které byly dříve pro ně nevhodné, může to vést k potlačení jejich migračního instinktu nebo ke změně směru migrace

Pozitivum: Navázání kontaktu člověka s přírodou. V dnešní přetechnizované době ztrácí spousta lidí jakýkoli vztah k přírodě. Přikrmování a pozorování ptactva je jedním ze způsobů, jak obnovit kontakt s přírodou – to platí hlavně pro děti, ale i pro dospělé. Je však potřeba mít na mysli, že přínos je zde spíše pro člověka než pro ptactvo.

Negativum: Šíření nemocí. Dobrým příkladem je silný úbytek populace zvonků zelených, které zdecimoval parazit nazvaný bičenka drůbeží. K šíření nemoci přispívá právě krmítko, proto se této nemoci říká „krmítková nákaza“. Riziko přenosu chorob je vyšší mimo zimní období. Podle posledních dat ani propagovaná pravidelná dezinfekce krmítek není řešením. V Británii byl zvonek již zařazen na seznam ohrožených druhů a jeho počet stále klesá.

Negativum: Nutričně nevyhovující krmení í může vést ke změně chemického složení krve, důsledky ale zatím nejsou jasné. Má se však za to, že to může přispívat k poklesu reprodukční schopnosti přikrmovaného ptactva.

Negativum: Dominance krmítkových druhů a vytlačování vzácnějších, méně zdatných druhů.

Negativum: Výzkumy naznačují možný zásadní dopad na potravní sítě, tj. vztahy mezi kořistí, predátory, parazity, kompetitory a  patogeny.

Souhrnně řečeno, ornitologové tedy přikrmování spíše nedoporučují. Výzkumy totiž naznačují, že dopady přikrmování jsou větší a dalekosáhlejší, než se v současnosti předpokládá, a mohou narušovat populační a ekosystémovou dynamiku.

Jak správně krmit?

Pokud se ale přikrmování nechcete vzdát, měli byste minimálně dodržovat zásady správného krmení:

  • Krmte s mírou, vyhněte se překrmování ptactva.
  • Krmte hlavně zimě, tj. v době, kdy je krajina pokrytá sněhem a mrzne.
  • Instalujte více menších krmítek namísto jednoho velkého.
  • V případě podezření na krmítkovou nákazu zlikvidujte veškerou potravu z krmítka a krmítko vydezinfikujte.
  • Krmítka umístěte v dostatečné vzdálenosti od skleněných ploch, pokud možno do stínu, ideálně v blízkosti keřů, v nichž ptáci najdou bezpečný úkryt před predátory, jako jsou kočky domácí.
  • Přikrmujte kvalitním krmivem z ověřených zdrojů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz