Hlavní obsah
Umění a zábava

Seriál Ulice: Lucie Vondráčková je dokonalá manipulátorka. Šoupe s lidmi jako s šachovými figurkami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto: David Sedlecký, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Soňa Čechová v podání skvělé Lucky Vondráčkové to v nekonečném seriálu TV Nova rozjíždí naplno. Už se jí podařilo vyštípat Magdu z ředitelské funkce a vyfouknout jí Prokopa. A ještě jí o tom škodolibě poreferuje a tváří se přitom jako neviňátko.

Článek

Soňa aspiruje na nejzákeřnější postavu v Ulici. Už nechybí moc a překoná i postavu záletníka Roberta (Vuk Čelebić), který byl samá ženská a lhal na všechny strany. Scenáristé jej ovšem nenechali páchat zlo dlouho. Poté, co uprchl s balíkem peněz za hranice, přišel o život při bouračce.

Soňa Čechová je dokonalá manipulátorka

Lucie Vondráčková je nesmírně přesvědčivá. Její postava v seriálu rozehrává hry na všechny strany. Většinu pedagogického sboru už si omotala kolem prstu. Jejím manipulacím odolává jen hrstka.

Manipulace je (vědomé či nevědomé) nekalé, nečestné jednání, které poškozuje druhého a poskytuje určité výhody manipulátorovi. Manipulace má schopnost ovlivňovat myšlenky, emoce, tělesné fungování a hlavně chování manipulovaného tak, aby odpovídalo potřebám manipulátora. Manipulace tedy dává zdání kontroly nad vztahem, nad chováním druhého. Některé texty věnující se manipulaci tvrdí, že manipulace je zacházení s druhými jako s věcmi. Manipulující člověk totiž nevnímá či nechce vnímat a respektovat přání, touhy, záměry a osobnost druhého člověka.
Aleš Kalina

Většina diváků nemůže Soně přijít na jméno, jiní se nesmírně baví: „Soňa opět nezklamala. Přinesla Magdě zbytky, naznačila jí, že vypadá ne zrovna dobře, zlomyslně jí oznámila že Prokop „zasunul“, a v konečné fázi to, že Magdě o nich řekla, udělala vlastně kvůli Prokopovi, aby mu to ulehčila. Soňa nemá chybu,“ říká jedna z fanynek seriálu na facebookovém profilu seriálu Ulice.

Dělá hrozné věci a tváří se u toho jako neviňátko

A zjevně se neomezuje jen na teritorium školy. Do seriálu totiž naskočila nová postava – Sonin syn Erik (Adam Seidl). A viditelně nemá s matinkou úplně nejlepší vztah. Možná se časem dozvíme, že ani Sonin manžel není takový vyvrhel, jak jej Soňa prezentuje. Třeba je to jen chlap, který už měl Sonina manipulátorství po krk, a tak se rozhodl pro život s jinou ženou. Co asi bylo dřív, slepice, nebo vejce? Manželova nevěra a pak Sonino utrpení a zapšklost? Nebo Sonino manipulátorství a pak manželův útěk od nesnesitelné ženské?

Bude časem z Vondráčkové anděl?

A třeba bude časem všechno úplně jinak. Stačí vzpomenout si na bývalého mafiána Lumíra Nykla, který dokonce znásilnil Světlanu a z něhož je teď přitroublý balík ve vleku své do všeho se montující maminky (Jaroslava Obermaierová) a přešlechetné Kateřiny (Martina Randová), z níž dobrota doslova kape.

A co teprve postava Áji (Bára Mudrová), která se z proradné radniční mrchy transformovala v poslušnou manželku páchající dobro na lidech, kterým dřív nemohla přijít na jméno.

Nebo Miloš Knobloch, kterého diváci doslova nenáviděli. Neměl problém profackovat svou nevlastní dceru, a dokonce jí zašantročil psa. A teď je z něho zedník, vlastně již spolumajitel stavební firmy, produkující přitroublé ódy na ženy, milující svou rodinu a utápějící své již tak nízké IQ v milovaném pivě. Scéna, kdy se snažil poté, co načapal manželku Evu s provozním Milanem Růžičkou, utopit v rybníku u chaty, je prostě nezapomenutelná.

Kdoví, možná se časem dočkáme i obratu Soni Čechové o 180 stupňů. Ale chtějí to opravdu diváci? Nebudou stát raději o pořádnou mrchu ve svém oblíbeném seriálu?

Zdroje: autorský článek, dále ales-kalina.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz