Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Valentýnský zázrak: Samice rejnoka zabřezla v akváriu bez samce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Bude mít až čtyři mladé a otec neexistuje. Samice rejnoka Charlotte je v očekávání, ačkoliv žije bez samce už minimálně osm let. Porodit by měla během dvou týdnů. Mláďata ale zjevně budou mít v papírech „otec neznámý“.

Článek

Charlotte si toho v životě moc neužila. Většinu svého času strávila v akváriu v Appalačských horách v americké Severní Karolíně. A nejenže nemůže na svobodu, ale navíc je single. Už osm let nesdílí vodní nádrž se samcem svého druhu. To jí ovšem nezabránilo, aby zabřezla a připravila chovatelům svým podivuhodným početím valentýnské překvapení.

Žraloci v tom nejedou

První podezření samozřejmě padlo na malé žraloky, kteří s ní akvárium sdílejí. Podle odborníků ale není možné, aby se s některým z pěti malých žraloků spářila. Rezavě zbarvená samice rejnoka, která není větší než jídelní talíř, si zjevně pomohla sama. Brenda Ramerová, ředitelka akvária a žraločí laboratoře v severokarolínském Hendersonsville řekla, že si spolu s ostatními pracovníky neziskové organizace nejdříve mysleli, že má Charlotte nádor. Na zádech se jí totiž udělala bulka, která se „nafoukla“. Jaké ale bylo překvapení, když ultrazvuk odhalil její březost.

Je jediná svého druhu

Za březostí stojí proces partenogeneze, což je typ nepohlavního rozmnožování, při kterém se potomci vyvíjejí z neoplozených vajíček, což znamená, že k nim geneticky nepřispívá samec. Tento jev je poměrně vzácný. Může se vyskytovat u některých druhů hmyzu, ryb, obojživelníků, ptáků a plazů. Mezi zdokumentované příklady patří třeba kalifornští kondoři nebo komodští draci.

Kady Lyonsová, vědecká pracovnice z Georgia Aquarium v Atlantě uvedla, že Charlottina březost je jediným zdokumentovaným příkladem u tohoto druhu rejnoka kruhového, o kterém ví. Na rozdíl od pracovníků akvária ji to nešokovalo: „Nejsem překvapená. Příroda si najde způsob, jak to udělat,“ řekla.

Žraločí vylomeniny se nekonají

Podle Lyonsové se vajíčko samice spojí s jinou buňkou a spustí se buněčné dělení, které vede ke vzniku embrya. Buňka, která se spojí s vajíčkem, se nazývá polární tělísko. Tato tělíska vznikají, když samice produkuje vajíčko, obvykle se ale nepoužívají.

Kady Lyonsová také vyvrátila domněnku, že by se Charlotte mohla spustit se žralokem. Uvedla, že je to nemožné. Kromě toho, že jsou zvířata různě velká, neodpovídala by si anatomicky a neshodovala by se ani jejich DNA. „Žádné žraločí vylomeniny se zde nedějí,“ okomentovala situaci.

Bude potřebovat větší „bejvák“

Charlotte momentálně žije v nádrži o objemu něco přes 8 tisíc litrů, což zhruba odpovídá velikosti stavební buňky. Vedení akvária doufá, že se jim podaří pořídit dvojnásob velkou nádrž, aby se Charlotte nemusela v té současné se svými potomky mačkat. Chtějí do nádrže také umístit kamery, aby je lidé mohli sledovat v přímém přenosu.

Fascinující druh si zaslouží pozornost

Tento druh rejnoka má kruhový tvar, je velký asi jako jídelní talíř a vyskytuje se v různých odstínech hnědé barvy. Jeho potravou jsou červi, krabi a měkkýši. Kady Lyonsová považuje tento druh za fascinující. „Jsem ráda, že se tomuto druhu rejnoka dostává mediální pozornosti, kterou si zaslouží,“ řekla Lyonsová. „Není sice tak sexy jako žralok bílý, ale je opravdu šikovný.“ Rejnočice Charlotte je toho skvělým důkazem.

Zdroj: apnews.com

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Rejnok

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz