Hlavní obsah
Lidé a společnost

Žena má jít na Štědrý den do vepřína, aby zjistila, za koho se vdá. Světové vánoční pověry pobaví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Zlé babské jazyky by mohly namítat, že to, že každý chlap je „prase“, se ví obecně a není třeba kvůli tomu chodit do prasečáku, ale tak to opravdu není. Víte, proč neprovdané ženy běhají po štědrovečerní večeři do vepřína?

Článek

Stará apalačská pověra ve skutečnosti praví, že pokud neprovdaná žena navštíví o půlnoci na Štědrý den vepřín a uslyší chrochtat starého vepře, provdá se za starého muže. Pokud však jako první zachrochtá mladý vepř, její manžel bude mladý a krásný. Upřímně, zajímalo by mne, jak dámy rozpoznají, kolik je tomu či onomu praseti let. A co když začnou chrochtat dva najednou? Nebo, nedejbože, co když se místo vepře ozve prasnice?

Dávej si pozor, kam si sedneš

Další z vánočních pověr praví, že žena, která sedí při štědrovečerní večeři v rohu, se nevdá. Co se ovšem u čtvercového stolu pro čtyři osoby, stojícího uprostřed jídelny, považuje za roh, těžko říct. Ovšem řešení problému je celkem snadné. Stačí koupit kulatý nebo oválný stůl a žádné staropanenství nehrozí!

Mají štěstí, ale nevidí duchy

To, že lidé narození na Štědrý den budou mít v životě štěstí, se říká i u nás. Ale jak to jde dohromady s pověrou, že ti, kteří se narodili na Štědrý den, nevidí duchy? Je neschopnost vidět duchy štěstí, nebo neštěstí?

Boty proti lásce

Je to zapeklitá věc. Podle řecké vánoční pověry byste boty nikdy neměli dávat jako dárek, protože obdarovaný pak odejde z vašeho života. Na druhou stranu, pokud nevíte, jak se partnera, který vám leze na nervy, zbavit, řešení je nasnadě!

Jak získat vytoužené

Další z vánočních pověr praví, že najít na Štědrý den klečícího osla a udělat na jeho hřbetě znamení kříže vám přinese touhu vašeho srdce. Jenže, kde vzít toho osla? I kdybyste v ZOO Praha ukecali zřízence, aby vás na Štědrý den za úplatek pustil dovnitř, jak zajistit, aby si osel klekl? Začíná být jasné, proč se naše touhy jen tak snadno nesplní…

Poláci musí zdobit hlava nehlava

Podle tamní pověry prý ponechání vánočního stromku bez výzdoby přitahuje negativní energii a zlé duchy. Těžko říct, jestli moc zlých duchů sahá i k nám. Já si radši ten stromeček přece jen ozdobím.

Koupelna je tabu

Na Filipínách se prý zase nesmíte na Štědrý den koupat, abyste z těla nesmyli Ježíšovo požehání. Pokud byste to učinili, můžete prý trpět podivnou, dlouhodobou nemocí.

Čestné místo pro zemřelé

Portugalci kladou velký důraz na rodinu, o svátcích to platí obzvlášť. A proto se při tradiční portugalské vánoční hostině vyhrazují místa u stolu navíc pro zemřelé příbuzné. Kromě vzpomínky na nepřítomné členy rodiny se tím má zajistit štěstí a prosperita domácnosti v nadcházejícím novém roce. Jen by mě zajímalo, podle čeho se určuje, kteří zemřelí se mají štědrovečerní večeře zúčastnit, a jestli to mezi nepozvanými zemřelými neudělá zlou krev. Řekla bych, že úplně stačí rodinné rozbroje mezi živými…

Vlkodlaci jsou mezi námi

Ještě strašidelněji zní polská vánoční pověra, že lidé narození na Vánoce se promění ve vlkodlaka. Máte někoho takového v rodině?

Žlutá pro neoblíbené členy rodiny

Ve Španělsku se zase věří, že pokud svým přátelům a rodině koupíte jako vánoční dárek věci s ostrými hranami, jako jsou nože nebo nůžky, povede to k přerušení vašeho vztahu. A rozhodně byste jim neměli dárky balit do dárkového papíru žluté barvy. Pokud byste to udělali, zajistili byste jim doživotní smůlu. Na druhou stranu, není to úplně špatný způsob, jak může zeť své protivné portugalské tchýni dát najevo, co si o ní doopravdy myslí.

Vdát se za každou cenu

Podle německé tradice by dívka, která doufá, že se provdá za svého milého, měla během dvanácti vánočních dnů dvanáctkrát hodit botu na hrušeň. Pokud bota někdy zůstane viset na stromě, její přání se splní. Otázka zní, v čem pak slečna bude chodit…

A když se v okolí najde celá skupina nezadaných kamarádek, které touží se provdat, mohou udělat soutěž. Stačí utvořit kruh a doprostřed něj dát husu se zavázanýma očima. První dívka, které se husa dotkne, se vdá jako první. No, není to zajímavější než hromadná návštěva kavárny nebo baru?

Líbačka pod jmelím je povinná

Pokud někdo nepolíbí druhého pod jmelím, respektive vyhne se tomu, budou mít obě strany celý rok smůlu. Nedá se nic dělat, musíte toho svého (tu svou) k pořádnému hubanci pod jmelím dotlačit za každou cenu!

Honem do supermarketu

Máte jenom bramborový salát a kapra? Chyba! Štědrovečerní pokrm by měl obsahovat devět chodů, aby přinesl štěstí. Tak honem nakoupit další dobroty!

Krásné Vánoce

Pokud pověrám nevěříte, nevadí. I tak si můžete vychutnat kouzelné chvíle zázraků, které se dějí jen o Vánocích. Jak říká staré rčení: Na Štědrý den slunce vychází dvakrát, voda teče zpátky a stromy vzdychají. Přeji vám krásné vánoční svátky.

Zdroj: doorsonlineuk.co.uk, holidaysmart.com

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz