Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Zkrácený úvazek na home office je horší než dvanáctihodinová šichta v kanceláři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Práce z domova má své výhody i nevýhody

Vždyť jsi celý den doma! To by tě ubylo, kdybys uvařila? Tuto větu z úst partnerů často slýchají ženy na mateřské dovolené i ženy pracující z domova. Hysterická reakce je nasnadě, zvlášť když věta zazní daný měsíc už podvacáté.

Článek

Byla jsem tak šťastná, když se zaměstnavatel v době covidu rozhodl, že budeme pracovat z domu. Jedna z kolegyní v práci mi k srdci nepřirostla a já jsem práci na home office vnímala jako vysvobození,“ říká paní Hana. Nadšení s ní sdílela spousta dalších žen i mužů. Jenže po nějaké době se počáteční radost začala – u těch pracujících z domu i u jejich partnerů či manželů – překlápět do podrážděnosti.

Není práce jako práce

Dá se to pochopit. Manžel se vrátí domů z práce, kde celý den řešil stresující situaci s klientem a těsně před odchodem si, aby toho nebylo málo, vyslechl kritiku od nadřízeného kvůli tomu, že projekt má skluz. Za celý den se nestihl najíst, v břiše mu kručí, že by to přehlušilo Niagarské vodopády, a kdyby měl jistotu, že ho nikdo nepřistihne, rozžvýkal by i sousedčin fíkovník v mezipatře. Když se utahaně vleče do třetího patra činžáku s vidinou teplé večeře, nemá ani ponětí, že jeho žena, která pracuje z domova, právě před pár minutami vyřízeně klesla do křesla. Měla příšerný den. Od rána se nezastavila, řešila jeden průšvih za druhý, vychutnala si několik stresujících telekonferencí a – aby toho nebylo málo – volala jí vystresovaná matka, které utekl pes, takže musela řešit ještě zaběhnutého hafíka. Teď sedí v křesle a zírá do prázdna.

Vždyť jsi přece celý den doma!

On vejde do bytu a těší se na vlídné slovo a kus toho žvance. Ona sedí vyčerpaně v křesle, očekává pohlazení a povzbuzení. Prázdný sporák, vymetená lednička a špinavé nádobí ve dřezu ale způsobí vypuštění oné okřídlené věty z úst manžela – a hádka století je na světě. Na jejím konci mohou být talíře létající vzduchem, tichá domácnost, návrh na rozvod, nebo – v ideálním případě – společná cesta do blízké restaurace na dobrou večeři, kde se oba všemu zasmějí. Alespoň protentokrát.

Problémy spojené s prací z domova

Očekávání, že člověk na home office – ať už je to žena, či muž – má spoustu volného času, protože práci zvládne levou zadní a zbude mu dostatek kapacity na úklid domova, nákup, uvaření jídla, zařízení řemeslníků na nezbytné opravy, případně cokoli jiného, jsou poměrně běžná. I zkrácený úvazek v režimu home office tak může některým jedincům připadat náročnější než celý úvazek strávený v kanceláři. Není to však jediný problém spojený s prací z domova. K dalším nevýhodám patří:

  • Prokrastinace a problém s time managementem – zdaleka ne každý člověk má v sobě vlastního hlídacího psa, který jej přiměje vstát v šest, v sedm začít pracovat a věnovat se pracovním úkolům. Donutit se k činnosti je někdy těžké, zvlášť když jde o nepříjemné úkoly, do kterých se nám nechce. Čas pak doslova utíká mezi prsty.
  • Nižší efektivita a produktivita – udržet si doma stejnou úroveň efektivity jako v kanceláři je obtížné, protože výkonnost mohou ovlivnit různá rozptýlení nebo právě pocit, že je potřeba udělat nějaké domácí práce, případně řešit domácí záležitosti.
  • Problém s komunikací – v důsledku absence osobního kontaktu může docházet k nedorozuměním, což má negativní vliv na spolupráci a komunikaci v týmu. Telekonference a videohovory sice komunikaci do velké míry usnadňují, ale přímý osobní kontakt nenahradí.
  • Opožděný přístup k informacím – k člověku na home office se mohou důležité firemní informace dostat později než k osobám, které jsou přímo na pracovišti.
  • Sociální izolace – absence setkávání s kolegy a nedostatečné sdílení pracovních zážitků může být časem stresující. Pokud člověk nepatří mezi vyslovené introverty, kteří vnímají odloučení od kolegů jako úlevu, může být omezení nebo neexistence sociální interakce velkým problémem.

Někteří zaměstnanci se práci na home office brání

Podle zprávy společnosti Up využívá v naší zemi režim práce na dálku 22 % zaměstnanců. O režim home office by měli zájem i další zaměstnanci, těm však jejich zaměstnavatel práci na dálku neumožňuje, ať už proto, že je to problém kvůli povaze jejich práce, nebo proto, že přítomnost pracovníků na pracovišti považuje za důležitou, například z důvodu lepší kontroly.

Stávající pracovní režim vyhovuje v České republice pouze 31 % zaměstnanců. Ostatní by chtěli udělat v současných podmínkách změny. Největší zájem mají zaměstnanci o možnost libovolně kombinovat práci z domova a na pracovišti. Kromě neomezené dovolené je láká také rozvolnění pracovní doby, tedy pružný začátek a konec pracovní doby.

Stejně tak ale existuje dost jedinců, kteří se práci na dálku brání. Jako hlavní důvody uvádějí výhody, které jim plynou z pobytu na pracovišti. Zhruba 25 % respondentů uvedlo, že jejich efektivita na pracovišti je vyšší a že na pracovišti nejsou rozptylováni jinými aktivitami tolik jako doma. Mezi dalšími uvedenými výhodami byl například firemní kávovar. Z dalších překážek, které odrazují zaměstnance od práce v režimu home office, bylo uváděno nevhodné prostředí nebo absence odpovídajícího technologického a pracovního vybavení. 14 % zaměstnanců pak zmínilo, že doma nemají potřebný řád.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz