Hlavní obsah
Finance

Hampl: Důchodcovská inflace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Dnes Ústavní soud projednává návrh 71 poslanců ANO na zrušení vládní novely, která loni zkrátila červnovou valorizaci penzí.

Článek

Podle Novinky.cz zaznělo z úst Mojmíra Hampla, předsedy Národní rozpočtové rady, že existuje „důchodcovská inflace“. Ta je podle něj jiná, protože důchodci mají jiný spotřební koš než průměrný obyvatel.

Inflace bohatých, inflace chudých, inflace samoživitelek

Spotřební koš se samozřejmě mění s věkem a postavením obyvatel. Proto Český statistický úřad vydává každoročně seznam potravin, výrobků a služeb, tzv. Spotřební koš pro výpočet indexu spotřebitelských cen.

Je to spotřební koš průměrného obyvatele ČR. Obsahuje jak náklady na dětskou postýlku, tak náklady na zdravotní péči, léky, horská kola, hlídání dětí či lázeňské pobyty.

Nikde na webu Českého statistického úřadu není zmínka o jiném spotřebním koši, tedy logicky vyplývá, že žádný speciální spotřební koš pro důchodce neexistuje.

Spouštěčem inflace byla prý hlavně zvýšená cena energií

Dle on-line reportáže, zachycující průběh jednání, inflace byla loni v lednu meziročně 17,5 procenta především kvůli růstu cen elektřiny.

Celkové náklady na bydlení jsou zastoupeny 267 promile.

Avšak energie (teplo, plyn, elektrická energie) ve spotřebním koši zaujímají jen 78,5 promile.

122 promile obsahu spotřebního koše jsou náklady na pořízení vlastního bydlení.

Důchodcovský spotřební koš by náklady na pořízení vlastního bydlení obsahoval ve výrazně nižší výši. Tím by se samozřejmě změnil i poměr nákladů na energie, potraviny a léky či zdravotní péči pro důchodce.

Potraviny zaujímají 178 promile obsahu spotřebního koše průměrného občana.

Škatulkování do různých spotřebních košů a vytváření různých druhů inflace mne jako občana v produktivním věku nejen uráží, ale také vytváří podle mne nedůvěru v jakékoli statistiky. Jak se asi změnil spotřební koš průměrného občana, když za rok 2022 byl dle Českého statistického úřadu přírůstek obyvatel o cca 300 tisíc obyvatel díky migraci?

Existuje nějaký spotřebitelský koš a s ním odpovídající výše inflace pro průměrného migranta?

Věřím v Ústavní soud. Stejně tak důvěřuji informacím z Českého statistického úřadu a neakceptuji, že existují průměrní občané a občané ještě průměrnější.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz