Hlavní obsah
Cestování

Tip na individuální výlet v Egyptě: Od Dendery po Medinat Habu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Dario Saguaro

Že by staří Egypťané znali žárovku už dávno před Edisonem?

Kdo navštívil Egypt už poněkolikáté, jistě uvítá tip na zajímavý výlet.

Článek

Když se vysloví Egypt, mnohým se hned vybaví pyramidy, poušť a velbloudi. Někdo na dovolenou v Egyptě šetří mnoho let, jiný do Egypta létá pravidelně na zimu jak tažný pták. Nepatřím k ani jedné z těchto skupin, ale už párkrát jsem v Egyptě byl. Proto jsem si řekl, že ti, kteří nechtějí poznávat památky v organizovaném davu turistů, by mohli přivítat můj tip na výlet. Vybral jsem převážně místa, kde nepotkáte mnoho turistů, protože se zde autobus neotočí a přesto stojí za to je vidět.

Neboť egyptští licencovaní průvodci smí s turisty navštívit jen tři místa, rád bych vám za cíl výletu doporučil chrám Dendera, Dér el-Medínu, osadu stavitelů hrobek v Luxoru a chrám Ramesse III., Medinet Habu v Luxoru.

Výlet si sjednejte s místní certifikovanou cestovní agenturou

Výlet vám doporučuji sjednat individuálně s místní certifikovanou cestovní agenturou. Nebojte se vyžádat si česky mluvícího průvodce! V Káhiře je škola „cestovního ruchu“, kde se průvodci vzdělávají nejen v průvodcovských dovednostech, ale také jazykově. I když mnohý z průvodců studujících češtinu nikdy v Čechách nebyl, překvapí vás, jak dobře ji mnozí ovládají.

Výhodou u místní cestovní agentury je i to, že vyjde vstříc jak malým skupinkám, tak i jednotlivci nebo páru. Podle velikosti skupiny je zvoleno vozidlo, které je klimatizováno a řidič je opravdu vyježděný profesionál, se kterým se nemusíte bát ani v situacích, při kterých by vám v Čechách vstávaly vlasy hrůzou.

Pro výlety v okolí Luxoru je nejlepším výchozím místem rekreační oblast Safaga. Od přístavu Safaga u Rudého moře vede velmi dobře udržovaná a střežená silnice přímo k Nilu, kterou musejí projíždět všechna vozidla vezoucí turisty. Sjíždí se tu tedy auta a autobusy z celého pobřeží od Hurghády až po Marsa Alam.

Délka trasy výletu ze Safagy je cca 600km a optimální potřebný čas na výlet autem kolem 14,5 hodiny.

Chrám bohyně Hathor v Dendeře

Foto: Dario Saguaro

Vnitřní výzdoba chrámu zasvěceného bohyni Hathor.

Chrám bohyně Hathor v Dendeře se nachází na západním břehu Nilu, jihozápadně od městečka Quena, ležícího na křižovatce cesty podél Nilu a jedné z hlavních silnic k pobřeží Rudého moře.

Dendera je rozlehlý areál o velikosti přibližně 40.000 m2, vybudovaný v období vlády dynastie Ptolemaiovců. Nejstarší části se datují do období kolem roku 280 př.n.l., vlády Ptolemaia II. Nejvýznamnější přestavba chrámu byla provedena za vlády Kleopatry VII. před rokem 30 př.n.l..

Areál chrámového komplexu je obehnán vysokou ochranou zdí z vepřovic, nepálených cihel ze slámy a nilského bláta. Jsou zde drobné stavby z období římské říše, posvátné jezírko, mastaby a mammisi.

Dominantou komplexu je chrám zasvěcený bohyni Hathor, který vás ohromí svou zachovalostí a zdobností.

Rád bych upozornil, že v podzemí můžete vidět i známý reliéf nejstarší „žárovky“, který dodnes vědci uspokojivě nevysvětlili. Přístup k němu je však možný jen pro zdatné jedince.

Doba prohlídky cca 2 hodiny a není šance vidět a vstřebat vše, co vidíte.

Dér el-Medína - osada stavitelů hrobek v Údolí králů

Foto: Dario Saguaro

Dér el-Medína. Bývalá osada dělníků pracujících na královských hrobkách.

Dér el-Medina je areál osady dělníků pracujících na hrobkách v Údolí králů. Rozprostírá se na západním břehu Nilu v Luxoru. Pro každodenní život si zde obyvatelé vybudovali skromný, ale bohatě zdobený chrám bohyně Hathor a hlavní „inženýři“ si u osady směli vybudovat vlastní hrobky. Sice malé, ale krásně zdobené.

Doba prohlídky cca 45 minut.

Chrám válečných triumfů faraona Ramesse III. Medinat Habu

Foto: Dario Saguaro

Medinat Habu - kronika válečných úspěchů Ramesse III.

Chrám Medinat Habu vybudoval Ramesse III. a jsou v něm dobře zachovalé nástěnné reliéfy, převážně oslavující jeho válečné úspěchy v boji proti Mořským národům. Mnohý z reliéfů je známý z populárně vědeckých filmových dokumentů či záhadologické literatury.

Doba prohlídky cca 1,5 hodiny.

Určitě vám váš průvodce vyjde vstříc v případě vašeho přání navštívit manufakturu na alabastr, obchod s dárky a pohostí Vás, budete-li chtít, místními specialitami z ulice.

Doufám, že vás můj tip zaujal a až vás omrzí opalování u vody nebo jízda na čtyřkolkách kolem resortu, bude tento výlet zážitkem, na který budete celý život vzpomínat. A to nejen kvůli památkám, ale i díky možnosti vidět téměř na dosah ruky obyčejný život současných Egypťanů, plný kontrastu bohatství a chudoby.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Luxor

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz