Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ukrajina a Izrael. Oběti mediální kampaně, předsudků nebo fobie?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: www.pexels.com

Ukrajinské vlajky stále visí téměř na každém kroku. O vyvěšenou izraelskou vlajku jsem za dva měsíce v Praze nezavadil pohledem ani o jedinou. Kam a proč se poděla izraelská vlajka?

Článek

V únoru roku 2024 to již budou dva roky co probíhá válka na Ukrajině. Mnozí Češi okamžitě zareagovali a vyjádřili svoji solidaritu s napadenou zemí materiálně, finančně a nebo jen prostým vyvěšením ukrajinské státní vlajky.

Dokonce zastupitelstvo naší maličké vesničky se sešlo a rokovalo o krizovém plánu pro řešení utečenecké vlny z Ukrajiny. Dokonce vyčlenilo dva miliony korun na pomoc Ukrajině! Tj. na každého dospělého obyvatele naší obce asi 2 tisíce korun. Nad tím, kde a jak skončily tyto prostředky, nebudu mudrovat, i když naše obec „smrdí“ korunou, zdražuje se poplatek za odpad, stočné, daň z nemovitosti atp.. Ale.

Každá válka je špatná. Některá je ještě horší?

Před dvěma měsíci, v sobotu 7. října 2023, příslušníci teroristického hnutí Hamás zaútočili na izraelská města z Pásma Gazy, při nichž nejen vraždili civilní obyvatele, ale také odvlekli stovky rukojmí. Není divu, že Izrael útok označil za vyhlášení války a okamžitě spustil odvetnou operaci.

Tušíte správně. Historie se v naší malé obci neopakovala. Izrael a jeho problémy jsou asi od nás už moc daleko. A kdo by z Izraele utíkal k nám na vesnici, že ano. Možná už ani není z čeho rozdávat.

Vlajková solidarita je naší specialitou.

Pochybuji, že všichni lidé v naší zemi pochopili etiketu pro vyvěšování státní vlajky cizího státu na území naší republiky. Správně by neměla být vlajka cizího státu vyvěšena samostatně bez státní vlajky České republiky. Proč? V minulosti, například za druhé světové války, bylo vyvěšení vlajky demonstrací příslušnosti. Ale protože to nikde není výslovně „zakázáno“ a jsme „liberální“, přivírají odpovědná místa své oči a ještě nás vlídně chválí za „solidaritu“.

Nikde jsem neviděl viset vlajku Izraele.

Přestože ukrajinské vlajky i po dvou letech stále visí téměř na každém kroku, vyvěšenou izraelskou vlajku jsem za dva měsíce v Praze neviděl ani o jedinou. Dokonce ani na facebookových profilech. Nedokážu pochopit proč. Také mne asi ve všech médiích minuly reklamy na finanční příspěvky do různých fondů na podporu Izraele.

Předsudky jako ve středověku?

Co tak najednou způsobilo, že nikde není demonstrována naše solidarita? Je tato válka málo medializovaná? Protože se Izrael brání napadení účinným protiútokem a daří se mu to, tak nás „nepotřebuje“? Nebo jsou v tom předsudky jako ve středověku či v nedávné neblahé minulosti? Otázek mám spoustu, ale netuším komu je položit a kdo by mi na ně fundovaně odpověděl.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz