Hlavní obsah
Umění a zábava

Zjednodušení pozůstalostního řízení. Dovolíme Vám zemřít až poté, co si vypořádáte dědictví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pxhere.com

Smích prodlužuje život nejen na Silvestra.

V průběhu roku 2024 by měla být přijata legislativa směřující ke zjednodušení pozůstalostních řízení.

Článek

V současné době jsou stále notářské kanceláře zavaleny neukončenými pozůstalostními řízeními v souvislosti s řáděním viru Covid-19. K těmto otevřeným spisům každodenně přibývají nové a nové případy. Některé z nich jsou mnohdy tak komplikované, že v zájmu občanů a efektivity práce notářství, jsou odkládány dospod hromádek spisů.

Mezi nejkomplikovanější patří vypořádání dědictví po politicích

Právě mnohá dědictví po bývalých politicích jsou stále nevypořádána. Spory ohledně materiálního a především duševního vlastnictví, prodlužují neúměrně dobu trvání pozůstalostního řízení.

Rodiny pozůstalých volají po změně

Je proto pochopitelné, že je třeba upravit legislativu dědického práva tak, aby se podobným situacím předcházelo. První legislativní změny by měly proběhnout už v roce 2024.

Potvrzení o vypořádání dědictví bude vydávat speciální notářský úřad

Očekává se, že nejdůležitější novinkou po přijetí náležité legislativy, bude vytvoření speciálních notářských úřadů. Tyto úřady budou vydávat potvrzení o tom, že občan splnil svou povinnost vypořádat svou pozůstalost a je mu dovoleno k uvedenému datu zemřít.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz