Hlavní obsah
Finance

Změny sazeb DPH? Fajn, když je to nutné. Proč ale nejsou „jako pro blbé“?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Nebylo by fajn moci vypočítat výši DPH i bez kalkulačky?

Malá úvaha o tom, že když už se něco mění, proč změna nepřináší proklamované zjednodušení.

Článek

Média mne, tak jako mnohé z vás, zaplavují informacemi zabalenými do vznosných hesel. Nebo lépe řečeno zaklínadel. V současné době to je například konsolidační balíček.

Připadá mi, že když se o něm mluví, všichni ví co obsahuje. Ano, povrchní představu co by měl obsahovat mám. Co v něm je skutečně a to bez jakékoli konspirace, dezinformace nebo citově-politického zabarvení, jsem se nikde na internetu nedozvěděl. Tedy snad kromě plánování změny DPH u některých výrobků a služeb.

Budiž. Lidé moudří, statistici a ekonomové zřejmě usoudili, že je v této věci udělat změnu. Jako ekonomický nevzdělanec, operující pouze svým selským rozumem proti tomu nic nenamítám. Ale! V současné době je DPH 21 %, 19 % a 10 %. A navrhuje se 21 % a 12 %. Chápu zjednodušení ze tří sazeb na dvě, ale proč proboha tyto sazby nejsou „jako pro blbé“?

Například na Slovensku jsou platné sazby DPH 20 % a 10 %. Výši DPH si tak snadno z paměti spočítá snad každý absolvent se základním vzděláním! Nechápu proč po více než 40 letech ekonomické a politické svobody vymýšlíme pořád to, co již jinde bylo dávno vymyšleno, funkční a nebo překonáno. A nepoučíme se. Vše musí být Czech made?

Podle mne by však měla být i třetí sazba. 0 % DPH. Byly by pak tři kolonky do kterých by se mohly podle potřeby přesouvat jednotlivé skupiny výrobků či služeb. A do této nulté by se měly v období krize přesouvat pro občana životně nejdůležitější věci, například energie.

Pro stát je ale asi zajímavější, když je jeho ekonomika pro běžného občana co nejvíce zašmodrchaná jako klubíčko příze Ovčí babičky.

Anketa

Mělo by pro Vás zjednodušení výpočtu DPH nějaký význam?
Ano
80 %
Ne
20 %
Je mi to jedno
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz