Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pokud znáte důchodce, kterému nezbývají peníze na jídlo nebo léky, prosím, poraďte mu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

A myslím to smrtelně vážně. Podle všech možných oficiálních statistik více než polovina lidí, kteří by měli nárok na příspěvek na bydlení, o něj vůbec nežádají. A odhaduje se, že mezi důchodci je takových více než dvě třetiny.

Článek

Tito staří lidé kolikrát vůbec netuší, že pokud jiný příjem než důchod nemají a jejich náklady na bydlení přesahují jeho 30 %, mají na příspěvek na bydlení nárok - a pokud doloží vše, co mají, taky ho dostanou.

To samé platí samozřejmě i pro matky samoživitelky, rodiny, kde je jeden z rodičů na mateřské, nebo třeba lidi s výrazně podprůměrnou mzdou. Každý člověk, který je schopný prokázat, že jeho náklady na bydlení činí více než 30 % jejich čistého (čistého, nikoli hrubého!) měsíčního příjmu, příspěvek na bydlení dostane.

Do nákladů na bydlení se počítá nájem - do určité výše podle velikosti obce/města, kde žije, a počtu členů domácnosti - a dále náklady za plyn, elektřinu a další plnění poskytované s užíváním bytu, kterými se rozumí zejména náklady za dodávku tepla (dálkové vytápění) a centralizované poskytování teplé vody, dodávku vody z  vodovodů a vodáren a odvádění odpadních vod, provoz výtahu, osvětlení společných prostor v domě, úklid společných prostor v domě, odvoz odpadních vod a čištění jímek, vybavení bytu společnou televizní a  rozhlasovou anténou a odvoz komunálního odpadu, případně náklady za pevná paliva.

A ty příspěvky nejsou až tak malé - zde pár hypotetických příkladů:

Důchodkyně-vdova, která s průměrným důchodem (20 000 Kč) žije v nájemním bytě v Brně, za nájem dává každý měsíc 12 000 Kč a a další náklady (plyn, voda, elektřina atd.) ji měsíčně vyjdou na 4000 Kč, má každý měsíc nárok na příspěvek na bydlení ve výši 10 000 Kč!!!

Dva bezdětní lidé, kteří oba mají podprůměrnou mzdu - každý z nich bere měsíčně 17 000 čistého - žijí spolu v nájemním bytě v Praze, za který měsíčně platí 18 000 Kč za nájem a dalších 5 000 Kč za energie a další služby, mají nárok na příspěvek na bydlení ve výši přes 5 000 Kč měsíčně.

Matka samoživitelka, jejíž veškeré měsíční příjmy (rodičovská, alimenty, přídavky na děti) činí 15 000 Kč, si klidně může dovolit se svými dvěma dětmi předškolního věku žít v Praze v nájemním bytě, za který i s energiemi a službami měsíčně platí 20 000 Kč (tedy o 5 000 více, než jsou její příjmy), protože dostane každý měsíc příspěvek na bydlení ve výši skoro 15 000 Kč!!

Důchodce, který má nízký důchod (16 000 Kč), žije sám v Brně v družstevním bytě a za vodu, plyn, elektřinu a další služby spojené s bydlením dá měsíčně 4 000 Kč, má nárok na příspěvek na bydlení ve výši lehce přes 2 700 .

Důchodkyně, která má velmi nízký důchod (14 000 Kč), ale sama žije ve vile v Praze, kde ji stojí voda a energie 8 000 Kč měsíčně, má nárok na příspěvek na bydlení ve výši něco přes 4 700 Kč.

Matka samoživitelka, jejíž veškeré příjmy jsou 20 000 Kč měsíčně a která žije se svými třemi dětmi (dva školáci a jeden předškolák) ve svém vlastním bytě v Brně, kde za vodu, energie a další služby měsíčně zaplatí 8 000 Kč, má nárok na příspěvek na bydlení ve výši o něco více než 7 500 Kč měsíčně.

Single slečna, která pracuje za lehce podprůměrný plat (33 000 Kč čistého měsíčně), si klidně může dovolit bydlet v pronajatém bytě v Praze, za který měsíčně zaplatí 20 000 Kč nájem a dalších 8 000 Kč energie, protože dostane příspěvek na bydlení ve výši přes 6 800 Kč!!!

A tak by se dalo pokračovat - můžete si další příklady klidně spočítat sami.

Veškeré podrobnosti o příspěvku na bydlení jsou k dispozici zde. Najdete tady také orientační kalkulačku, kde si lze snadno spočítat nejen to, zda má člověk nárok, ale i kolik asi tak může dostat.

Takže pokud ve své okolí opravdu znáte někoho, kdo má nízký příjem nebo platí vysoký nájem (nebo dokonce obojí), místo kecání na internetu či jinde o tom, jak je to hrozné a jak je vám toho člověka líto, pro něj radši něco udělejte.

Není to nic náročného - pokud dotyčný/á má internet jako vy, pošlete mu odkazy, co jsou dole pod článkem. A pokud přístup na internet nemá, tak obětujte pár minut vašeho času, zjistěte, kde je nejbližší Úřad práce (který tyto žádosti vyřizuje) a pošlete ho tam.

Zdroje:

https://www.uradprace.cz/web/cz/prispevek-na-bydleni1

https://www.mpsv.cz/web/prispevek/orientacni-vypocet-prispevku-na-bydleni

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz