Hlavní obsah
Finance

Aktuální rozhodování o předčasném důchodu: Zpřísnění, nové výpočty a zastavení výplaty

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Adobe Stock

Vláda schválila nařízení pro výpočty nových důchodů v roce 2025 a také se blíží další zpřísnění u předčasných důchodů. Sepsal jsem proto rady a odpovědi na nejčastější otázky, které nyní dostávám.

Článek

Dostal jsem během uplynulého měsíce celou řadu zpráv zklamaných lidí, kteří se v roce 2023 rozhodli požádat o předčasný důchod a nedávno zjistili, že to nebylo výhodné. Někteří lidé sdíleli své zkušenosti také v diskusích pod mými nedávnými články.

Mrzelo by mě, kdyby se situace opakovala. Vzhledem k tomu, že v některých článcích v médiích nebo na sociálních sítích se objevují nepřesné nebo zavádějící informace a vzniká nejrůznější informační šum, rozhodl jsem se sepsat shrnutí toho, co byste měli vědět, pokud o předčasném důchodu uvažujete.

Co se skutečně změní od 1. října 2024?

V současné době pro získání nároku na předčasný důchod potřebujete 35 let důchodového pojištění, případně 30 let bez započítání náhradních dob. Od 1. října je nutné získat 40 let důchodového pojištění, a to bez výjimek či jiných alternativ. Důchody přiznané nejpozději k datu 30. září budou mít ještě mírnější podmínky, pro všechny důchody přiznané 1. října a později už platí zpřísnění.

Má smysl si podat žádost o předčasný důchod, abych si zajistil výhodnější podmínky?

Pro drtivou většinu lidí to smysl nemá. Žádost o předčasný důchod byste měli zvážit pouze v jediném případu – pokud máte méně než 40 let pojištění a v dohledné době další nezískáte. Může jít například o někoho, kdo je už roky na úřadu práce, kde již ani nepobírá podporu, nemůže si najít práci a má třeba 37 let pojištění. Tento člověk by po 1. říjnu nárok na předčasný důchod ztratil a už by o něj nemohl žádat.

Pokud ale máte 40 a více let pojištění, vůbec o nějakém urychleném podání žádosti nepřemýšlejte, pro vás to nedává žádný smysl.

Má smysl v roce 2024 požádat o předčasný důchod bez výplaty? Vyplatí se výpočtová zamítačka?

Často slyším o plánech, že lidé chtějí v roce 2024 požádat o předčasný důchod, pozastavit si výplatu a poté pracovat až do důchodového věku. Počítají s tím, že na tom vydělají, protože se to už dříve jejich známým nebo kolegům v práci vyplatilo. Mnoho lidí, kteří tento postup využili, nyní totéž radí dalším lidem.

Velmi před tímto varuji. Požádat o předčasný důchod bez výplaty a nadále pracovat do důchodového věku se finančně vyplatilo pouze v roce 2022. V roce 2023 už tento postup výhodný nebyl. A v roce 2024 je tento postup velmi nevýhodný, protože pravidla pro výpočet nových důchodů v roce 2025 vycházejí velmi dobře. Rozhodně neplatí, že když si požádáte o předčasný důchod v roce 2024, tak vám to valorizace v lednu 2025 (a případná další) bude kompenzovat.

Pokud nyní požádáte o předčasný důchod bez výplaty a budete pracovat až do dosažení důchodového věku v roce 2025 nebo 2026, velmi pravděpodobně na tom proděláte.

Plánuju požádat o předčasný důchod bez výplaty, budu dále pracovat a posledních 11 měsíců před řádným důchodovým věkem strávím na úřadu práce a budu pobírat podporu. Odmažu si krácení a vydělám na tom. Je to správný postup?

Ne. Odmazávání krácení za předčasnost je možné pouze výdělečnou činností, která zakládá účast na sociálním pojištění, tedy při zaměstnání nebo podnikání. Evidence na úřadu práce vám žádné cykly krácení neodmaže a tato nezaměstnanost se již nebude počítat ani jako další doba důchodového pojištění. Jediný případ, kdy se vyplatí mít pozastavenou výplatu a pobírat podporu na úřadu práce, je situace, kdy je tato podpora vyšší než přiznaný důchod. Ale opět platí, že se vám již nic neodmaže.

Chci jít do předčasného důchodu co nejdříve. Mám si podat žádost hned, jakmile dosáhnu nároku, tedy 3 roky před důchodovým věkem?

Mnoho lidí chce odejít do předčasného důchodu co nejdříve, ať už kvůli zdraví, rodině nebo jiným životním okolnostem. Pokud je to priorita i pro vás, vezměte do úvahy i skutečnost, že nyní je již finanční krácení za předčasnost výrazně vyšší než dříve, a navíc se novým předčasným důchodům až do dosažení důchodového věku nevalorizuje procentní výměra. Je-li to pro vás přijatelné, klidně o předčasný důchod požádejte.

Dovolím si jen přidat drobný tip ohledně plánování. Od loňského roku, kdy se maximální doba předčasnosti zkrátila na 3 roky, vznikl určitý nesoulad v logické návaznosti 90denních cyklů krácení. Pokud si necháte přiznat předčasný důchod hned v den, kdy budete mít 3 roky před důchodovým věkem, započítá se vám 13 cyklů krácení. Pokud počkáte 17 dnů, sníží se počet krácení na 12 cyklů.

Vláda slíbila, že po 45 odpracovaných letech bude poloviční krácení předčasného důchodu. Už to platí?

Tato novinka je součástí návrhu důchodové reformy, která je momentálně v Poslanecké sněmovně. Pokud bude schválena, začne platit od ledna 2026. Zároveň ale upozorňuji, že do zmíněných 45 let se mají počítat jen příspěvkové nebo „společensky prospěšné“ doby, tedy konkrétně práce, péče o dítě (rodičovská a mateřská), péče o starší závislé děti nebo blízké osoby a vojenská služba.

Chci si podat žádost o předčasný důchod v roce 2024, než začnou platit méně výhodné výpočty důchodů a zrušení výchovného, jak chystá vláda. Bude pro mě žádost výhodná a ochrání mě před změnami?

Ne, tyto úvahy jsou nesprávné. Předně si uvědomte, že žádná reforma ještě schválena nebyla, k tomu dojde zřejmě až během letošního podzimu (a to ještě nevíme, jak vše zkomplikuje aktuální vládní krize). A pokud jde o to, že se znevýhodní výpočty nových důchodů, to by mělo začít platit až od roku 2026. Výchovné se má snižovat až od roku 2027. Žádné ukvapené žádosti o předčasný důchod nyní nejsou na místě. Sledujte aktuální dětí, a pokud bude hrozit nějaká překotná změna od roku 2025 (po loňském roce to bohužel vyloučit nemůžu), tak se to v mých článcích dočtete.

Zdroje: Nařízení o výpočtu důchodů v roce 2025 (systém VeKLEP), Předčasný důchod bez výplaty, ČSSZ

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz