Hlavní obsah
Finance

Výpočet důchodů v roce 2025 bude výhodný: Posunutí žádosti se může finančně vyplatit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Adobe Stock

Pokud se v současné době rozhodujete o odchodu do důchodu, bude v mnoha případech lepší směřovat žádost až na rok 2025. Provedl jsem propočty a sepsal první rady, jak vybírat datum, které se nejvíce finančně vyplatí.

Článek

Ministerstvo práce a sociálních věcí letos překvapivě brzy zveřejnilo návrh vládního nařízení, podle kterého se bude počítat lednová valorizace důchodů. Součástí je také nový přepočítací koeficient, takže už můžeme stanovit důchodové koeficienty a víme, jak přesně se budou počítat nové důchody přiznané v roce 2025.

Vládní nařízení sice ještě není oficiálně schváleno, ale jde víceméně o formalitu, protože jeho obsah vychází primárně ze statistických údajů, a dá se očekávat, že vláda ho schválí pravděpodobně v první polovině září (čas má podle zákona do konce září). Můžeme už tedy srovnat výhodnost důchodů přiznaných v roce 2024 a 2025.

Na úvod jen krátké vysvětlení, proč je dobré toto srovnání provádět. Všechny důchody, které jsou přiznány do konce roku 2024, budou v lednu 2025 valorizovány. Důchody přiznané v roce 2025 již nárok na tuto valorizaci nemají, ale zároveň se k jejich výpočtu využívají nové koeficienty, které reflektují růst průměrné mzdy a pozitivně tak ovlivňují výši důchodu.

Obvykle jsou důchody přiznávané v novém roce a podle nových koeficientů finančně výhodnější, ale v uplynulých letech se několikrát stalo, že důchody přiznané před koncem roku (a následně valorizované) byly vyšší. Důvodem byla právě vysoká valorizace. V roce 2022 navíc proběhly dvě vysoké mimořádné valorizace, takže se dokonce vyplatilo požádat o předčasný důchod, a ten byl pak vyšší než později přiznaný řádný důchod.

Značná výhodnost roku 2025

Nyní v roce 2024 podobná výhodná situace nenastává, takže se většině lidí vyplatí počkat s žádostí až na rok 2025, protože výpočty v tomto roce budou finančně výhodnější. Provedl jsem několik propočtů a vyšla mi následující doporučení:

  1. Dosáhnete-li důchodového věku v roce 2025, nevyplatí se vám žádat o předčasný důchod v roce 2024 s tím, že byste využili takzvanou výpočtovou zamítačku, tedy že byste si pozastavili výplatu důchodu a nadále pracovali. Pokud byste se tak rozhodli, finančně na tom proděláte.
  2. Dosáhnete-li důchodového věku někdy na konci roku 2024 a plánujete v dohledné době žádat o důchod, pravděpodobně se vám nevyplatí volit datum přiznání na prosinec. Spíše se vyplatí krátce počkat a přiznání důchodu směřovat na začátek roku 2025, kdy je výpočet finančně výhodnější.

Rozdíly ve výpočtu důchodu v roce 2024 a 2025 jsou opravdu velké. Výpočet v roce 2025 je výrazně výhodnější, a to o tolik, že si ani nepamatuju, kdy naposledy taková situace nastala. V případě průměrných výdělků může rozdíl ve výši důchodu činit i více než 1 000 Kč, u těch vysoce nadprůměrných klidně i více než 1 500 Kč. I v případě nižších výdělků, včetně těch pohybujících se jen mírně nad úrovní minimální mzdy, jde o rozdíly zpravidla vyšší než 500 Kč.

Důvodů je několik, ten hlavní ovšem spočívá v tom, že valorizace v lednu 2025 bude docela nízká, a navíc drtivou většinu bude tvořit zvýšení základní výměry, což „hraje“ ve prospěch nových důchodů. (Proč je valorizace zásluhové části tak nízká, jsem vysvětlil v tomto článku.)

Otázka finanční návratnosti

Samotná výše nově přiznaného důchodu ovšem není to jediné, co rozhoduje o finanční výhodnosti. Důležitá je také návratnost, o které jsem více psal například v tomto článku. Jde zkrátka o to, že když datum přiznání důchodu posunete na další rok, tak vám sice bude vypočítán vyšší důchod, ale zároveň přijdete minimálně o jednu výplatu důchodu. Otázka návratnosti pak spočívá v tom, za jak dlouho se vám tento „nevyplacený“ důchod kompenzuje vyšší částkou později přiznaného důchodu.

Představte si následující příklad:

Když si pan Jaroslav požádá o důchod v listopadu 2024, bude mu vypočítán starobní důchod ve výši 22 000 Kč. Pokud počká s přiznáním na leden 2025, získá sice důchod vyšší asi o 1 000 Kč, tedy 23 000 Kč, ale zase mu nebudou vyplaceny důchody za listopad a prosinec, tedy celkem 44 000 Kč. A bude tedy trvat zhruba 44 měsíců, než se rozdíl vyrovná a pan Jaroslav začne na vyšším důchodu „vydělávat“. (Výpočty a čísla jsem pro potřeby tohoto příkladu zjednodušil a zaokrouhlil, abyste si to dokázali lépe představit. Ve skutečnosti samozřejmě budou zmíněné částky odlišnější a přesnější.)

Obecně tedy mohu doporučit, že pokud požádáte o důchod v roce 2025, neměli byste na tom prodělat. Jistou výjimku mohou představovat lidé, kteří přemýšlejí o předčasném důchodu, ale zatím nedosáhli na 40 let důchodového pojištění. Od října 2024 se totiž podmínka minimální doby u předčasných důchodů zvyšuje právě na 40 let, a některým lidem tedy hrozí, že nárok na předčasný důchod ztratí. V takovém případě zvažte podání žádosti o předčasný důchod s datem přiznání nejpozději v září.

Schvalování důchodové reformy

Samozřejmě ještě také nevíme, jestli výpočet v roce 2025 nějakým způsobem ovlivní důchodová reforma, kterou budou poslanci během podzimu projednávat. Změny výpočtu důchodů (nižší započítávání výdělků i dob pojištění) má sice platit až od roku 2026, ale po zkušenostech s překotnými změnami mimořádné valorizace i pravidel předčasných důchodů je třeba se mít na pozoru.

Vše budu sledovat a průběžně budu informovat o tom, jestli se něco na výhodnosti důchodů nezmění. Mám také v plánu podrobněji rozebrat i konkrétní situace, které jsem nyní nastínil, a přidám i ukázkové výpočty pro různé výše výdělků a důchodů.

Pokud chcete mít jistotu, že informace nepřehlédnete, můžete můj autorský profil sledovat, takže vám budou chodit notifikace na nové články. (Sledování si snadno aktivujete pod nadpisem u mého jména.)

Zdroje: Návrh nařízení o valorizaci a koeficientech (systém VeKLEP), zákon o důchodovém pojištění (č. 155/1995 Sb.), pravidla pro výpočet důchodů (České důchody), postup žádosti o důchod (České důchody)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz