Hlavní obsah
Finance

Časté otázky k valorizaci 2025: Co ovlivnilo výpočet a jak by důchody mohly růst více

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Adobe Stock (licencováno)

Proč bude valorizace důchodů v lednu 2025 tak nízká? A jak loňské vládní změny ovlivnily výpočet? V článku odpovídám na dotazy, které od oznámení parametrů další valorizace dostávám.

Článek

Ministr Marian Jurečka oznámil očekávané parametry řádné valorizace důchodů v lednu 2025. Základní výměra se má zvýšit o 290 Kč a procentní výměra pak o 0,4 %. U průměrného důchodu tak bude zvýšení činit 356 Kč. Jde již o velmi přesný odhad a finální podoba valorizace, kterou v září stanoví vládní nařízení, už se bude lišit pravděpodobně jen v řádech jednotek korun.

V debatě se okamžitě objevila řada komentářů a názorů z řad důchodců i politiků, které na valorizaci pohlíží kriticky. Například opoziční hnutí ANO a SPD výši valorizace považují za nízkou. Zklamaná je i část důchodců, kteří se k valorizaci vyjadřují v diskusích pod články nebo na sociálních sítích, a někteří mi také píšou na e-mail. Zaznamenal jsem také dotazy a nejasnosti, jak ministerstvo k výpočtu dospělo.

Část kritiky míří také směrem k tomu, že vláda v roce 2023 provedla některé změny ve výpočtu valorizací, a kvůli tomu je valorizace nižší. Tyto změny valorizací se týkaly hlavně toho, že v případě započítávání růstu reálných mezd se doposud brala v potaz polovina tohoto růstu, nově se však zohledňuje pouze třetina. A u inflace se brala v potaz běžná inflace ve společnosti a důchodcovská inflace, přičemž pro potřeby valorizace se vždy použila ta vyšší, což bylo pro důchodce výhodnější. Nově se vychází pouze z důchodcovské inflace.

Bohužel se objevily i některé nepřesné nebo zavádějící informace. Připravil jsem proto odpovědi na nejčastější otázky:

Je ohlášená valorizace 2025 vypočítána přesně podle zákona?

Ano, návrh vychází z aktuální platné podoby zákona a vláda žádné ad-hoc omezení nebo snížení neplánuje. Základní výměra se zvýší tak, aby činila 10 % průměrné mzdy, a růst procentní výměry zohledňuje míru inflace důchodcovských domácností a třetinu růstu reálných mezd.

Kdyby vláda v loňském roce nezměnila zákon, byla by valorizace vyšší?

Ano, byla by mírně vyšší. Důchodcovská inflace v období července 2023 až červen 2024 činí 1,7 %, inflace běžné populace pak činí 2,1 %. Kdyby stále platilo, že se při výpočtu použije vyšší inflace z těchto dvou, tak by navýšení procentní výměry bylo o něco výraznější. Řádově by šlo o nižší desítky korun.

V této souvislosti se ale objevují i zavádějící tvrzení. Například že nižší valorizace je způsobena i nižším zohledněním růstu reálných mez (třetina růstu místo původní poloviny). Faktem ale je, při valorizaci 2025 se zohledňuje pouze případný růst reálných mezd za rok 2023 – v tomto roce ale klesaly. Aktuální růst v roce 2024 se podle zákona ještě nezohledňuje.

Mohla by vláda schválit vyšší valorizaci 2025 beze změny zákona?

Ano. Navýšení průměrného důchodu podle současného návrhu bude činit přibližně 1,7 %. Zákon ovšem vládě umožňuje, aby v rámci svého nařízení stanovila valorizaci vyšší, a to tak, aby zvýšení průměrného důchodu činilo 2,7 %. Průměrná valorizace by tedy mohla být až o 1 % vyšší, což by představovalo zhruba 560 Kč. Tuto částku také nyní navrhuje prosadit hnutí SPD, jak uvedla poslankyně Lucie Šafránková v České televizi.

Proč je valorizace 2025 tak nízká, že ani nevyrovná letošní inflaci?

Toto je sporné, záleží na úhlu pohledu. Jak již bylo zmíněno, průměrné zvýšení bude činit asi 1,7 %. A pokud se podíváme na souhrnnou inflaci v období červenec 2023 až červen 2024, podle které se valorizace 2025 počítá, tak činí 1,7 %. A to odpovídá i plánované valorizaci.

V praxi se ale bude míra navýšení lišit podle výše důchodů. Tím, že větší část valorizace bude tvořit zvýšení základní výměry, tak procentní navýšení u nižších důchodů bude vyšší, a naopak. Například u důchodu 15 000 Kč bude valorizace představovat přibližně 2,2 %, naproti tomu u důchodu 25 000 Kč bude valorizace činit asi 1,5 %.

Část kritiky míří také na to, že inflace v roce 2024 bude pravděpodobně vyšší, než bude představovat valorizace, predikce ČNB ji odhadují na 2,3 %. Takže ano, z tohoto pohledu kupní síla důchodců zřejmě reálně mírně poklesne, ale to je způsobeno tím, že valorizace vždy reaguje až se zpožděním a při výpočtu se zohledňuje starší období (od července 2023). Tak je to v zákonu nastaveno řadu let. Pro kontext je navíc dobré dodat, že během posledních 5 let se i díky mimořádným valorizacím důchody v průměru reálně zvýšily o 7 %.

Zdroje: Tisková konference M. Jurečky (10. 7. 2024), komentář Lukáše Kovandy, zákon o důchodovém pojištění (155/1995 Sb.), Česká televize, Česká národní banka, Český statistický úřad

Anketa

Souhlasíte s výši valorizace důchodů v roce 2025?
Ano, valorizace je v pořádku.
3,4 %
Ne, valorizace má být nižší.
0,7 %
Ne, valorizace má být vyšší.
94,7 %
Nevím, protože tomu nerozumím.
0,9 %
Valorizace důchodů mě nezajímá.
0,3 %
Celkem hlasovalo 2729 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz