Hlavní obsah
Finance

Citelné zpřísnění předčasných důchodů podpoří i opozice. Zvažte rezervaci žádosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Budai

Začíná se naplňovat scénář, ve kterém předčasné důchody v dalších letech nebudou tak výhodné jako doposud. Mnoho lidí nyní řeší, zda podat žádost o předčasný důchod, nebo vyčkávat.

Článek

V uplynulých měsících jsem několikrát vyjádřil obavu, že starobní důchody přiznávané v následujících letech již nebudou tak výhodné jako doposud, a zvláště to bude platit pro předčasné důchody. A zejména v porovnání s rokem 2022 půjde o razantní skok. Důvody jsou hlavně tyto dva:

  • Mimořádná valorizace, která probíhá nyní v červnu 2023, byla výrazně omezena a nekopíruje vývoj inflace do ledna 2023.
  • Má dojít k výraznému zpřísnění podmínek pro předčasné důchody, což jsem podrobněji popsal v tomto článku.

V principu si myslím, že omezování předčasných důchodů tak, aby nebyly finančně výhodnější než později přiznané řádné důchody, je správné. Současně ale zastávám názor, že k těmto změnám by nemělo dojít skokově a také by neměly ovlivnit lidi, kteří plánovali odchod do předčasného důchodu letos nebo v příštím roce. Ideálně by zpřísňování mělo „nabíhat“ postupně.

V současné době to vypadá, že postupný náběh zřejmě nelze očekávat. Omezení předčasných důchodů totiž vedle vlády podporuje také hnutí ANO, což společně s koaličními poslanci představuje drtivou většinu v Poslanecké sněmovně. Tuto skutečnost mi v rozhovoru potvrdila Alena Schillerová, byť i ona má určité pochybnosti o přílišné „tvrdosti“ navrhovaných změn.

Docela velká nejistota

Mnoho budoucích důchodců tento překotný vývoj trápí, což ukazují nejen diskuse pod mými články tady na Seznam Médiu, ale také desítky e-mailů, které mi přicházejí. A to i s ohledem na skutečnost, že plánované zpřísnění předčasných důchodů má začít platit hned po případném vyhlášení novely ve sbírce zákonů. To tedy může být klidně v srpnu nebo i v říjnu, těžko říct.

Co tedy v takové situaci dělat? Odpovědi čtenářům a dalším tazatelům rozděluji do dvou skupin, a to podle toho, kdy mají nárok na řádný důchod (tedy podle dosažení důchodového věku):

  1. Řádný důchod v roce 2024 – Přestože ještě neznáme podmínky pro výpočet starobního důchodu v roce 2024 (příslušné nařízení musí vláda schválit do konce září 2023), většinou lidem radím, aby podali žádost o předčasný důchod. Byť to zatím nelze tvrdit s jistotou, myslím si, že předčasné důchody přiznané v letošním roce budou výhodnější než ty řádné v roce 2024. A pokud ne, tak finanční rozdíl nebude příliš velký. Případně doporučuji využít možnosti „zarezervovat“ žádost o důchod, kterou popisuji dále.
  2. Řádný důchod v roce 2025 a později – Pokud někdo dosáhne řádného důchodového věku až po roce 2025, nelze opravdu příliš spekulovat. Vývoj ekonomiky (inflace a růst mezd), který bude ovlivňovat výpočet důchodů v dalších letech, nelze nyní odhadovat, takže jde spíše o loterii s nejistým výsledkem. Důvodem je nově i to, že pravidla výpočtu nových důchodů se mají v rámci vládní důchodové reformy změnit. V plánu je, že růst bude mírně pomalejší, přesné parametry ještě nebyly představeny. V tuto chvíli je tedy příliš mnoho neznámých.

Rezervace žádosti

Nejčastěji nyní lidem doporučuji udělat následující – podat na Českou správu sociálního zabezpečení (ČSSZ) formulář nazvaný Uplatnění nároku na dávku důchodového pojištění. Nejde o faktickou žádost o důchod, ale o „zarezervování“ možnosti žádost podat, a to až během následujících šesti měsíců.

Jinými slovy to znamená, že pokud využijete tento formulář, můžete během následujících 6 měsíců podat žádost o předčasný důchod, a to až zpětně k datu podání formuláře. To je zcela klíčové, protože běžně nelze o předčasný důchod žádat zpětně.

Pak již jen stačí počkat na to, zda a v jaké podobě budou změny předčasných důchodů schváleny, případně na to, až bude schváleno vládní nařízení pro výpočet důchodu v roce 2024. Pak již bude možné lépe porovnávat a podle toho se rozhodnete, zda žádost o předčasný důchod podáte, nebo tuto možnost nevyužijete. Získáte tím čas na rozhodování, a pokud se nakonec rozhodnete, že předčasný důchod nebudete chtít, nic se nestane a zmíněný formulář „propadne“.

Žádost pro uplatnění nároku na důchod je možné podat osobně na okresní pobočce ČSSZ, případně elektronicky přes ePortál ČSSZ, kde stačí mít elektronickou bankovní identitu. Osobně vzhledem k současnému přetížení poboček úřadu doporučuji využít elektronické podání.

Anketa

Plánujete odchod do předčasného důchodu?
Ano, už jsem požádal(a) nebo brzy požádám.
49,9 %
Zatím nevím, ale intenzivně to zvažuji.
15,9 %
Počkám, jak dopadne schvalování přísnějších pravidel.
2,5 %
Ne, počkám na řádný důchod.
6,2 %
Na předčasný důchod ještě nemám nárok.
25,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3428 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz