Hlavní obsah
Lidé a společnost

Co často zajímá lidi, kteří právě řeší odchod do důchodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock

Jak se správně rozhodnout o načasování důchodu a co je pro mě nejvýhodnější? Odchod do důchodu je důležitým životním milníkem a proto si podobné otázky klade mnoho lidí. Pokusím se na ně odpovědět.

Článek

Od doby, co jsem napsal příručku o tom, jak se připravit na důchod, se na mě pravidelně obracejí lidé, kteří odchod do důchodu plánují, nebo už aktivně řeší. Dotazy, které budoucí důchodci mají, se často opakují. Některé jsou velmi individuální, ale na ty nejčastější obecné dotazy jsem sepsal odpovědi.

Ještě před tím, než začnete konkrétně plánovat odchod do důchodu, je potřeba si uvědomit, že nelze dělat přesné predikce toho, jak vysoký by mohl být váš důchod za dva či tři roky nebo dokonce ještě později. A to zvláště v současné ekonomicky nestabilní době, kdy se nepředvídatelně mění důležité ukazatele, které výpočet důchodů ovlivňují, tedy vývoj mezd a inflace.

Jasno o výpočtech je vždy od září

Pro každý rok se stanovují speciální koeficienty, které ovlivňují výpočet důchodu. Vláda má povinnost nové důchodové koeficienty na další rok schválit formou vládního nařízení vždy do konce září, takže na rok 2025 se je dozvíme do konce letošního září. Od okamžiku vydání nařízení tedy bude možné přesně spočítat výši přiznaného důchodu v roce 2025. V případě let 2026 nebo 2027 ale půjde o nepřesné odhady, na které se nelze příliš spoléhat.

Často mi nyní chodí dotazy, jestli letos bude výhodnější požádat o předčasný důchod, nebo si počkat na řádný důchod v dalších letech. Vzhledem k tomu, že na to nelze odpovědět pár větami, chystám k tomuto tématu samostatný článek. Budu ho publikovat tady na Seznam Médiu.

Časté dotazy budoucích důchodců

A nyní se již podívejme na slíbené otázky, s nimiž se na mě budoucí důchodci obrací:

Blíží se mi důchodový věk, kdy přesně si mám o důchod požádat?

Předně je nutné rozlišovat datum žádosti o důchod a datum přiznání důchodu. Datum přiznání rozhoduje o tom, podle jakých parametrů se bude váš důchod počítat a od kdy se začne vyplácet. Může se lišit od data přiznání, protože o důchod je možné žádat až 4 měsíce s předstihem, případně i později se zpětným datem přiznání (to ale platí pouze pro řádné důchody, protože předčasný důchod není možné přiznat k datu v minulosti).

Pokud končíte v práci, doporučuji požádat o důchod klidně dva nebo tři měsíce dopředu. Samotný proces přiznání trvá až 90 dnů (v poslední době i déle), takže pokud chcete mít jistotu, že váš důchod plynule naváže na výplatu, není dobré o důchod žádat až poté, co v práci opravdu skončíte.

V případě načasování data přiznání důchodu doporučuji hlídat následující věci:

  • Máte-li odchod do řádného důchodu naplánovaný na přelom starého a nového roku, může se výpočet při přiznání k prosinci nebo lednu významně lišit. Důvodem je, že důchod přiznaný v prosinci má nárok na následující lednovou valorizaci, ale důchod přiznaný v lednu už nikoliv. Důchod přiznaný v novém roce se zase počítá podle nových důchodových koeficientů, které jsou z hlediska výpočtu obvykle výhodnější, a tudíž i důchod vychází obvykle vyšší. Situace v posledních letech byla ovšem dost nepředvídatelná a někdy to vycházelo naopak. Podle dosavadního vývoje osobně předpokládám, že rok 2025 bude výhodnější než rok 2024, ale definitivně jasno bude v září.
  • Do důchodu se vždy počítají jen celé roky důchodového pojištění a s ohledem na tuto skutečnost je vhodné plánovat i datum přiznání důchodu. Není úplně časté, že by se zrovna kolem data vašeho konce nebo dosažení důchodového věku v práci měl lámat další rok, ale pokud tomu tak je, měli byste vědět, že jeden rok pojištění navíc může znamenat klidně o několik stokorun vyšší důchod.

V jiné situaci jsou lidé, kteří nemají v plánu odejít do důchodu hned po dosažení důchodového věku, ale kvůli svému zaměstnání chtějí dokončit určité období. Typicky může jít třeba o učitele, kteří chtějí odejít do důchodu po skončení školního roku. V takovém případě je dobré mít na paměti pravidlo přesluhování a souvisejících cyklů.

Při přesluhování platí, že za každých 90 kalendářních dnů práce po dosažení důchodového věku se vám důchod zvýší stejně, jako byste odpracovali další jeden rok. Bylo by proto škoda, kdybyste v práci skončili třeba o 85 dnů později, když by stačilo pracovat o pár dnů déle a získat důchod o pár stokorun vyšší.

Přišlo mi rozhodnutí o přiznání důchodu. Chybí mi pár dnů do získání dalšího roku pojištění, co mám dělat?

Jakmile si prohlédnete rozhodnutí o přiznání důchodu, dozvíte se v něm celkový počet roků a dnů důchodového pojištění. A také to, kolik roků bylo započítáno do důchodu. Pokud z rozhodnutí například vyplyne, že máte započítáno 42 let a 350 dnů pojištění, je vhodné uvažovat o změně data přiznání důchodu, aby se vám započítalo 43 let. O změnu data přiznání můžete požádat do 30 dnů od doručení rozhodnutí, a to buď písemně, nebo osobně na pobočce ČSSZ.

Aby se vám započítal další celý rok, musíte pochopitelně získat chybějící dny pojištění, a v tomto ohledu už musíte přemýšlet, jak to udělat. Máte v podstatě tyto možnosti:

  • Můžete-li v zaměstnání setrvat déle (třeba po domluvě), než jste původně plánovali, je to nejjednodušší řešení. Zkrátka v práci budete o tolik dnů déle, kolik je potřeba. Totéž platí i v případě, že podnikáte jako OSVČ, zkrátka podnikání ukončíte později. (Pokud máte v plánu pokračovat v práci či podnikání i poté, co začnete pobírat důchod, třeba v omezené míře, nemusíte nic řešit, pojištění vám poběží nadále a jen si změníte datum přiznání důchodu.)
  • Pokud není možné získat další dny pojištění prací, je alternativou úřad práce. Přihlásíte se na potřebnou dobu do evidence nezaměstnaných a pak z ní zase odejdete. V tomto případě je ale nutné mít na paměti, že nezaměstnanost se počítá do důchodu pouze z 80 %, takže pro získání 10 dnů potřebujete být v evidenci alespoň 13 dnů. (Pokud jste již byli dříve nezaměstnaní, pamatujte, že maximální doba započitatelná do důchodu je 3 roky. Více o tom píšu v tomto článku.)
  • Můžete si také zbývající dny doplatit, zde je ale nutné myslet na návratnost. Jeden měsíc dobrovolného důchodového pojištění nyní stojí 3078 korun a je nutné uhradit celou částku, i kdyby šlo o pár dnů. Také by bylo nutné si zaplatit na měsíc zdravotní pojištění, což je dalších 2552 korun. Rok pojištění navíc vám ale důchod zvýší třeba o 300 nebo 400 korun (záleží na vašich výdělcích), takže „do plusu“ byste se dostali třeba po jednom a půl nebo dvou letech.

Očekávám, že poslední měsíce před důchodem budu mít výrazně vyšší/nižší výdělky. Jak to ovlivní můj důchod?

V podstatě nijak. Do důchodu se totiž započítávají výdělky pouze do konce roku, který předchází roku přiznání důchodu. Pokud tedy požádáte o důchod v roce 2024, započítají se vám výdělky do konce roku 2023. Vyšší nebo nižší plat krátce před žádostí o důchod se vám tedy do důchodu nepromítne. (Pozor, doby pojištění se vždy počítají až do konce, tedy do data přiznání důchodu.)

Jiná situace by mohla nastat, pokud plánujete odejít do důchodu například v lednu a na konci předchozího roku byste měli výrazně odlišné výdělky, které by se do důchodu zohledňovaly. Ale ani v tomto případě nečekejte, že by to nějak výrazně ovlivnilo výši vašeho důchodu. Při výpočtu důchodu se totiž průměrují výdělky za celý život, počítá se v podstatě váš celoživotní měsíční výdělek. I kdybyste tedy například v práci či při podnikání jednorázově získali stovky tisíc korun navíc (či naopak měli nulu), výši důchodu to ovlivní spíše v řádech korun či nižších desetikorun.

Text tohoto článku je rozsáhlý, proto jsem se rozhodl ho rozdělit na dvě části. Druhou část s pokračováním otázek a odpovědí si můžete přečíst tady. Věnuje se otázkám o předčasném důchodu.

Zdroje: Zákon o důchodovém pojištění (155/1995 Sb.), zákon o organizaci a provádění sociálního zabezpečení (582/1991 Sb.), osobní zkušenosti s výpočty důchodů

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz