Hlavní obsah
Finance

Dítě z pohledu důchodu: Rozdíl mezi výchovou, péčí a jak se v tom vyznat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock

Pravidla pro zohledňování dětí do důchodu se postupně mění a komplikují a část budoucích důchodců nemá jasno, co a jak se počítá. Sepsal jsem proto přehledné shrnutí, které vám pomůže se v tom zorientovat.

Článek

Když se dříve narodilo dítě, platila v podstatě dvě jednoduchá pravidla, jak se zohledňovalo do důchodu. Péče o dítě se v případě ženy brala jako náhrada zaměstnání, takže se počítala do důchodu. Zároveň počet dětí ovlivňoval důchodový věk žen, a čím více jich bylo, tím více se věk snížil. Muži v tomto ohledu nebyli nijak bráni v potaz, a i když se o dítě starali, třeba jako vdovci, nijak se jim to do důchodu nepromítlo.

Postupně se pravidla začala měnit. Předně se od roku 1996 péče o dítě začala započítávat i mužům. Dále pak začalo sjednocování důchodového věku, aby byl věk pro muže i ženy stejný, a tento proces ještě pokračuje. Důchodový věk nyní roste ženám rychleji, nakonec se sjednotí na 65 letech a děti již nebudou vůbec zohledňovány. To má platit, i pokud budou schváleny změny v rámci důchodové reformy, které počítají se zvyšováním důchodového věku pro muže i ženy stejným tempem. A poslední výraznou změnou bylo zavedení výchovného.

Přehled, co platí dnes

V současné době jsou tedy pravidla pro muže i ženy jednotná. Zároveň to ale přineslo složitější administrativu, nové pojmy i podmínky. Občas je proto těžké se situaci vyznat a já se opakovaně setkávám s dotazy, kdy a jak se děti počítají.

Nejdůležitější je rozlišovat pojmy péče a výchova, z pohledu důchodu to není totéž. Podívejme se na ně podrobněji:

Péče o dítě

Je přesně vymezený čas starání se o dítě od jeho narození, ovlivňuje dobu důchodového pojištění a počítá se jako náhradní doba. Pro započítání péče není důležité, jak dlouho jste pobírali rodičovský příspěvek nebo mateřský příspěvek (ten se vyplácel před rokem 1989), ale roli hraje jen samotná doba péče. Může trvat do 4 let dítěte (tedy v jeho věku 0 až 3) a zjednodušeně jde o mateřskou a rodičovskou dovolenou.

Důležité je zmínit, že jako péče se ve stejném režimu započítává nejen ta o zdravé dítě do 4 let, ale za určitých podmínek také péče o starší nemocné nebo postižené dítě, a to včetně péče o blízké osoby (rodič, vnuk, prarodič, osvojené dítě a další osoby). Tyto podmínky jsou složitější, a navíc se měnily v čase, takže o tom výhledově napíšu samostatný článek.

Jak už bylo zmíněno, do roku 1996 měli na započítání péče nárok jen ženy, od tohoto data ale mají nárok ženy i muži. Důležité pro započítání do důchodu je, aby péče probíhala na území České republiky nebo dříve Československa. Je také nutné, aby byl odpracovaný alespoň jeden rok, případně by se alespoň rok platilo minimální důchodové pojištění. Podmínkou také je, že v jednu dobu může probíhat pouze jedna péče – to se projeví třeba u dvojčat nebo u druhého dítěte, které se narodí s odstupem jednoho a půl roku, a rodič je doma s oběma najednou.

Od roku 1996 do roku 2007 platil pro muže speciální režim, kdy péči o dítě museli individuálně hlásit na ČSSZ a žádat o započítání péče. Pokud tak muž neučil, dokud bylo dítě malé, tak má smůlu a péče se mu do důchodu nepočítá. Od roku 2007 je již všechno sjednocené a muži i ženy si o započítání péče o dítě žádají standardně při žádosti o důchod.

Příklad: První dítě se paní Haně narodilo 1. 1. 1986, druhé dítě 1. 7. 1988. Do své práce se vrátila 31. 12. 1989. V období od 1. 7. 1988 do 31. 12. 1989 sice Hana reálně pečovala o dvě děti, ale tato doba se hodnotí pouze jednou. Počítá se 2,5 roku za péči o první dítě a pak 1,5 roku za společnou péči o první a druhé dítě, celkově tedy 4 roky.

Výchova dítěte

Výchova je označení období, které již nezahrnuje intenzivní starání se o malé dítě po narození, ale jde dlouhodobější starání se (či chcete-li vychovávání) od narození až po zletilost. Podstatné je, že výchova má vliv na důchodový věk žen a na přiznání výchovného, na které mají nárok ženy i muži.

Podmínky pro splnění výchovy jsou nastaveny následovně:

  • Žena nebo muž musí o dítě pečovat alespoň 10 let před dosažením jeho zletilosti.
  • Pokud se žena nebo muž ujme péče o dítě po dosažení 8 let věku, musí pečovat alespoň 5 let a nesmí péči přerušit až do jeho zletilosti.
  • Pokud dítě zemře po dosažení věku 5 let, splní se podmínka výchovy, pokud žena nebo muž o dítě pečuje od narození do jeho smrti.

Pokud je výchova dítěte splněna, je možné ji uplatnit jak na snížení důchodového věku u ženy, tak i na výchovné. Není přitom nutné, aby to byla pouze matka dítěte. Pokud dítě vychovává babička (například poté, co rodiče zemřeli při nehodě) a splní podmínku, může si snížit důchodový věk i získat výchovné.

V praxi se stává, že výchovu u jednoho dítěte splní dva lidé. Často jde o dva rodiče, jindy pak hraje roli osvojení dítěte v rámci druhého manželství. I na to zákon pamatuje.

Pokud jde o důchodový věk, tam není problém a dvě ženy mohou snížení uplatnit bez ohledu na tu druhou. V případě výchovného pak platí, že výchovné za jedno dítě může pobírat vždy pouze jedna osoba. A v případě sporu, například rodičů po rozvodu, rozhoduje celková délka výchovy. Nárok na výchovné získá ten, kdo měl výchovu delší. Spor o výchovné pak rozhoduje ČSSZ v rámci správního řízení.

Příklad: Paní Simona se narodila v roce 1964 a porodila a vychovala dvě děti. S oběma dětmi byla doma na mateřské a pak se o děti společně s manželem starali až do rozvodu v roce 2005. Při rozvodu bylo soudem jedno dítě svěřeno do péče jí a druhé pak manželovi. Vzhledem k tomu, že rozvod proběhl až poté, co bylo oběma dětem více než 10 let, má splněnou výchovu u obou dětí. Díky tomu se jí sníží důchodový věk o dvě děti na 64 let a 2 měsíce a získá i výchovné za dvě děti, tedy 1000 Kč. Pokud by exmanžel chtěl výchovné za jedno dítě, které měl svěřeno do péče, nezískal by ho, protože Simona měla výchovu celkově delší.

Zdroje: Zákon o důchodovém pojištění (155/1999 Sb.), ČSSZ, publikace Do důchodu bez nemilých překvapení, osobní zkušenosti při výpočtech důchodů

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz