Hlavní obsah
Finance

Nejprve omezení a pak částečné zrušení: Jak se změní výchovné k důchodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock

Přestože se výchovné začalo vyplácet teprve v roce 2023, už nyní je na stole plán na jeho výrazné omezení a částečné zrušení. Stávajících 500 korun bude přiznáváno pouze za výchovu tří a více dětí. Sepsal jsem, co vláda plánuje změnit.

Článek

Výchovné k důchodu v současné podobě pravděpodobně skončí. Počítá s tím návrh důchodové reformy, kterou loni v listopadu představil ministr Marian Jurečka a kterou plánuje vláda schválit během letošního roku. Zatím tedy nejde o definitivní plán a v některých detailech se může změnit, ale základní obrysy chystaných úprav výchovného zřejmě zůstanou.

Osobně je pro mě překvapením, že se má výchovné měnit. Začalo se totiž vyplácet teprve na začátku roku 2023, a sotva si na něj lidé zvykli, už se má zcela „překopat“. Chápu, že vláda k tomu má své důvody, ale obecně jsem zastáncem spíše toho, aby se pravidla důchodů neměnila příliš často a nahodile, protože to budoucí důchodce jen mate. A v tomto případě má ke změnám dojít už od roku 2027 a u jedné změny dokonce dříve.

Dopad na budoucí důchodce

Podívejme se tedy podrobněji na to, co je v návrhu důchodové reformy u výchovného napsáno. V zásadě jde o tyto tři změny:

  • Výchovné ve výši 500 Kč se bude od roku 2030 vyplácet pouze za 3 a více dětí. Za první dvě děti nárok náležet nebude.
  • Výchovné za první dvě děti se bude od roku 2027 postupně snižovat. Konkrétně se v roce 2027 sníží na 300 Kč, v roce 2028 pak na 200 Kč a v roce 2029 na 100 Kč. Od roku 2030 již bude nula.
  • Výchovné se přestane valorizovat.

Důležité je, že výchovné, které již bylo přiznáno nebo bude přiznáno do konce roku 2026, nebude v podstatě nijak dotčeno. Za každé vychované dítě tedy bude i nadále náležet celých 500 Kč a výchovné nebude nijak kráceno nebo odebíráno. Jinými slovy, co již bylo přiznáno, zůstane stejné. Stávající důchodci nebo lidé, kteří plánují odejít důchodu v nejbližší době, se tedy nemusí změn obávat.

Dopad na stávající důchodce

Některé plánované změny ale ovlivní i výchovné, které již bylo přiznáno. Konkrétně jde o valorizaci výchovného, která bude zcela zrušena. Jak se to změní?

V současné době platí, že u stávajících důchodů, ke kterým již bylo výchovné přiznáno, to funguje tak, že výchovné se stává součástí procentní výměry důchodu a pravidelně tak dochází k jeho navyšování při řádných valorizacích. Zkrátka pokud se v rámci valorizace navýší procentní výměra, zvýší se i výchovné.

To se má ovšem změnit a již žádné výchovné by se od roku 2027 zvyšovat nemělo. Podle návrhu to má fungovat tak, že při valorizaci se nejprve od procentní výměry důchodu odečte hodnota výchovného a zbylá část této výměry se standardně navýší. A poté se výchovné opět k procentní výměře přičte. Zkrátka dojde jen k navýšení samotného důchodu, nikoliv té části, kterou tvoří výchovné. (Příklad: Pokud má někdo přiznané výchovné za 2 děti, vždy se mu nejprve odečte 1000 Kč a pak proběhne samotná valorizace. Nakonec se opět přičte 1000 Kč.)

Zakonzervování hodnoty výchovného

Podle aktuálních pravidel se má hodnota výchovného každý rok zvyšovat. Výchovné se vždy zvýší o stejný počet procent, jako se zvýší procentní výměry důchodů při řádné lednové valorizaci. Tato valorizace má být ale zrušena a budoucí přiznávané výchovné má zůstat už napořád ve stávající výši. Cílem je, aby toto omezení valorizace začalo platit už od roku 2025, případně od roku 2026, pokud se při schvalování reformy objeví nějaké průtahy.

Momentálně výchovné činí stále 500 Kč, protože při valorizaci důchodů v lednu 2024 se zvyšovala pouze základní výměra důchodu. Hodnota výchovného se tak nezměnila. Pokud začne omezení platit až od roku 2026, teoreticky může proběhnout ještě jedno navýšení výchovného při valorizaci v lednu 2025. V takovém případě by se hodnota výchovného do budoucna zakonzervovala na této navýšené částce.

Plánovaná náhrada výchovného

V souvislosti s omezením výchovného je nutné zmínit, že péče o první dvě děti by měla být od roku 2027 nahrazena úplně novým institutem, který je nazvaný jako fiktivní vyměřovací základ. Ten bude také péči o děti finančně oceňovat, ale jiným způsobem.

Ten, kdo pečuje o dítě do 3 let věku, bude mít za tuto dobu evidovány fiktivní výdělky ve výši průměrné mzdy. Přestože tedy osoba nebude reálně pobírat žádnou mzdu, z pohledu výpočtu důchodu se ni bude pohlížet, jako by peníze vydělávala, a díky tomu pak bude mít vyšší důchod. Podrobně jsem plánovanou podobu tohoto institutu popsal v tomto článku.

Zdroje: Návrh novely zákona o důchodovém pojištění (vládní systém VeKLEP)

Anketa

Souhlasíte s plánovaným omezením výchovného k důchodu?
Ano, je nutné výchovné omezit, zavedení byla chyba.
5,7 %
Ano, je nutné omezení, ale mělo by být pozvolnější.
0,9 %
Ne, změny odmítám, výchovné se nemá měnit.
88,3 %
Výchovné by se mělo spíše navýšit.
4,2 %
Výchovné mě nezajímá.
0,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5462 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz