Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jurečka nemlžil kolem výhodnosti předčasných důchodů. A schytává neoprávněnou kritiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Úřad vlády ČR (oficiální)

Mrzí mě, jaké nedorozumění panuje kvůli loňskému vyjádření ministra Mariana Jurečky ohledně výhodnosti předčasných důchodů. Proto situaci dávám do širšího kontextu.

Článek

Opakovaně zaznamenávám kritiku, která od některých politiků i dalších lidí míří na Mariana Jurečku v souvislosti s loňskou situací kolem předčasných důchodů. Podle této kritiky loni ministr Jurečka vyzval lidi, aby si požádali o předčasný důchod, protože je to finančně výhodné. A tím prý zapříčinil přetížení České správy sociálního zabezpečení, odchod části lidí z pracovního trhu a další zvýšení státních výdajů na důchody. Výsledkem totiž bylo, že o předčasný důchod v roce 2022 požádalo rekordních 120 tisíc lidí.

Myslím si, že tato kritika je nekorektní. A lidé, kteří ji vyslovují, situaci kolem předčasných důchodů buď nerozumí, nebo ji cíleně zjednodušují, aby to na Mariana Jurečku házelo špatné světlo. Já naopak oceňuji, že vloni na podzim zbytečně nemlžil, byl k veřejnosti upřímný a ve výsledku tak mnoha lidem finančně pomohl.

Chválím otevřenost

Proč toto nedorozumění vzniklo? Rád bych popsal, co tomu předcházelo. Ministerstvo práce a sociálních věcí uskutečnilo v říjnu 2022 setkání několika novinářů, kteří se zabývají problematikou důchodů, s Marianem Jurečkou a ředitelem odboru sociálního pojištění Tomášem Machancem. Tohoto setkání jsem se také osobně zúčastnil.

Na setkání bylo prezentováno, že pokud lidé požádají o předčasný důchod v roce 2022, bude pro ně finančně výhodnější, než kdyby čekali na řádný důchod v roce 2023. Důvodem této netypické skutečnosti bylo to, že v roce 2022 proběhly dvě mimořádné valorizace, které předčasné důchody jednorázově zvýhodnily. (Po letošní novele zákona o důchodovém pojištění už podobná situace nastat nemůže.) Také byly zodpovězeny praktické dotazy a byl představen nový tiskopis, který lidem s žádostí pomůže. Nešlo o žádnou výzvu ve stylu „běžte všichni do předčasného důchodu.“

V této souvislosti je nutné zmínit několik podstatných věcí:

  • Setkání proběhlo v době, kdy, již bylo schváleno vládní nařízení pro výpočet důchodů v roce 2023 a bylo tedy možné přesně spočítat, zda se vyplatí požádat o předčasný důchod. V té době se již začaly v médiích objevovat první články, které na výhodnost předčasných důchodů upozorňovaly, a to včetně mého článku. Logicky se tedy i další novináři začali na ministerstvo obracet s žádostmi o vyjádření. Ministr Jurečka tedy neříkal nic, co by odborníci už nevěděli.
  • Setkání se uskutečnilo primárně z důvodu, aby představitelé ministerstva mohli hromadně odpovědět na otázky novinářů. A také kvůli tomu, aby prezentovali přesné informace pro lidi, kterých se to týká, a nevznikala zbytečná nedorozumění. Cílem bylo, aby tomu lidé porozuměli.
  • Ministerstvo velký zájem očekávalo a společně s Českou správou sociálního zabezpečení (ČSSZ) připravilo zcela nový tiskopis pro uplatnění nároku na důchod. Díky tomu bylo možné vyjádřit zájem o důchod, ale reálně žádost podat až během následujícího půl roku. To předešlo totálnímu kolapsu ČSSZ, který by nastal, kdyby tam úplně všichni zájemci o předčasný důchod dorazili osobně.

Selhání to nebylo

Jsem přesvědčený, že Marian Jurečka v tomto ohledu jednal, jak nejlépe mohl. Kdyby se snažil mlžit nebo mlčet, bylo by to matoucí a neférové. Pravidla pro předčasné důchody a výpočet důchodů zkrátka v danou dobu byla taková a lidé toho využili a uspíšili žádost o důchod. Podobně jako třeba před časem řada lidí nakoupila takzvané protiinflační dluhopisy, z čehož díky velmi vysoké inflaci nyní „těží“. V obou případech jde o nečekané a vysoké výdaje pro stát, což je ale nutné akceptovat a spíše se z toho poučit do budoucna.

Horší by bylo, kdyby se ministr pokoutně těmto výhodám bránil, případně pokud by se snažil měnit pravila narychlo nebo dokonce zpětně. Ano, situaci bylo možné kvůli inflaci částečně předvídat a s předstihem legislativně řešit. Jenže by to musela být změna velmi rychlá, skoková a nepochybně by na část lidí nespravedlivě dopadla. Bylo by nutné stanovit nějakou dělicí čáru, podobně jako se to o rok později při zpřísňování předčasných důchodů opravdu stalo. (A já takové náhlé změny dlouhodobě odmítám.)

Často v poslední době slyším různou kritiku, že vláda „okrádá důchodce“ a podobně. Je těžké se lidem zavděčit, protože když naopak žádné „okradení“ neproběhne, objeví se kritika z jiné strany, že se mělo zakročit.

Přitom bychom měli hlavně ocenit skutečnost, že ČSSZ situaci s předčasnými důchody v celkovém pohledu zvládla. Ano, vyskytla se velká prodlení u vyřizování žádostí o důchod, pobočky úřadu i úředníci byli přetížení a situaci se podařilo stabilizovat až po roce. Jenže to mohlo být mnohem horší, kdyby ČSSZ nevytvořila již zmíněný tiskopis pro uplatnění nároku na důchod. Díky tomu si lidé „zarezervovali“ svou žádost a tlak na úředníky se rozložil v čase. Předešlo se tak úplnému kolapsu úřadu. Navíc lidé o žádné peníze kvůli prodlení nepřišli, a pokud na rozhodnutí o přiznání důchodu čekali déle než 90 dnů, vše jim bylo zpětně doplaceno.

Můžeme tedy ministra Jurečku kritizovat za jiné věci. Ale situaci s předčasnými důchody v roce 2022 zvládl dobře. A pokud máte jiný názor, napište mi ho prosím v komentáři pod článkem.

Anketa

Je dobře, že Marian Jurečka v roce 2022 otevřeně hovořil o výhodnosti předčasných důchodů?
Ano, zachoval se férově k lidem.
67 %
Ne, měl o tom mlčet.
5,9 %
Měl zasáhnout a výhodnost rychle omezit novelou zákona.
20,5 %
Nedokážu to posoudit.
2,7 %
Předčasné důchody mě nezajímají.
3,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1066 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz