Hlavní obsah
Finance

Jurečka připomněl Babišovi a Schillerové jejich výroky o důchodech, všichni by se shodli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Úřad vlády ČR

Z poslanecké diskuse o změnách valorizací a předčasných důchodů jsem měl občas dojem, že někteří poslanci návrh ani nečetli. Chválím však ministra Mariana Jurečku, že se snažil vše trpělivě vysvětlovat.

Článek

Poslanci podpořili ve druhém čtení novelu zákona o důchodovém pojištění, která přináší dvě roviny změn. Má dojít k mírnému zpomalení budoucích valorizací důchodů a ke zpřísnění podmínek pro předčasné důchody. Debata byla opět výživná, i když nebyla tak dramatická jako třeba při projednávání jednorázového omezení mimořádné valorizace.

Obecně mě zklamaly projevy opozičních poslanců. Mám pocit, že někteří vůbec nepochopili, o čem se jednalo, a nepřečetli si ani důvodovou zprávu k návrhu. Někdy hovořili docela z cesty, jindy argumentovali zastaralými čísly a zvláště nesmyslné bylo, když se ve svém projevu ptali na něco, co před pár minutami Marian Jurečka vysvětloval. Buď tedy nebyli v sále, nebo neposlouchali.

Odstrašujícími příklady byly třeba tyto příspěvky do debaty:

  • Andrej Babiš si stěžoval, že je důchodce, potřebuje spát ve 22 hodin a nechce jednat do noci. Také navrhoval, ať si všichni vezmou neplacenou dovolenou. To není moc konstruktivní, zvláště když on rád hovoří dlouhé hodiny a zdržuje jednání.
  • Jana Hanzlíková si prostudovala statistiku důchodů z roku 2022 a tvrdila, že lidí s důchodem nad 20 tisíc korun je 600 tisíc. Asi si nevšimla, že od té doby proběhly dvě valorizace a počet těchto důchodců je 1,4 milionu, jak ji následně opravil Marian Jurečka. Možná by stačilo, kdyby si paní poslankyně před jednáním prostudovala aktuální čísla. Více jsem důchodová čísla rozebíral i v tomto článku.
  • Lenka Knechtová četla dlouhé dopisy důchodců s nízkými důchody, kteří popisovali svou chudobu, a argumentovala tím proti změnám. Také Radim Fiala tvrdil, že změny zkomplikují život nízkopříjmovým důchodcům. Kdyby si přitom přečetli návrh zákona, tak by věděli, že právě nejchudším důchodcům pomůžou například plánované změny mimořádných valorizací. A řádné valorizace budou vykrývat inflaci i nadále prakticky beze změny. Detailně jsem o tom psal v tomto článku.
  • Tomio Okamura, Alena Schillerová a další poslanci opakovaně kritizovali skutečnost, že návrh není důchodovou reformou, ale jde jen o parametrické změny. Marian Jurečka už před jednáním i několikrát během jednání řekl, že důchodová reforma bude předložena až na podzim. Přesto se tato zbytečná kritika objevovala opakovaně.
  • Michal Kučera kritizoval, že někteří čtou projevy z papíru a měli by je raději poslat e-mailem. Následovala zbytečná diskuse na téma čtení projevu a mluvení spatra.

Marian Jurečka se snažil

Obecně musím ocenit ministra Jurečku, že zůstával v jednacím sále, vše poslouchal a snažil se trpělivě svůj návrh vysvětlovat. Chápu, že někdy kroutil hlavou, ale nenechal se odradit a někdy věci vysvětloval vícekrát nebo jinými slovy. Věřím, že i díky tomu nakonec opozice nepřistoupila k žádným extrémním obstrukcím a návrh prošel do třetího čtení během jednoho jednacího dne.

Zajímavé byly okamžiky, kdy ministr Jurečka připomínal Andreji Babišovi nebo Aleně Schillerové jejich výroky o důchodech z minulých let. Zmínil například Babišovu knihu O čem sním, když náhodou spím, ve které například píše o tom, že by se důchodový věk měl pravidelně měnit, aby lidé v důchodu trávili přibližně čtvrtinu života. To je v podstatě totéž, co nyní Jurečka navrhuje.

Dále Jurečka řekl směrem k Schillerové následující: „Bývalá paní ministryně financí říkala, že se musí prodloužit hranice věku odchodu do důchodu, že není možné takovým způsobem zvyšovat výdaje na důchody. To byly citace ministryně financí. Já nevím, jaký je rozdíl mezi Alenou Schillerovou roku 2018 a 2019 a Alenou Schillerovou roku 2023.“

Občas jsem měl dojem, že kdyby Schillerová a Babiš trvali na svých názorech, které jsou jen pár let staré, mohla by se vláda i opozice na podobě důchodové reformy dohodnout během pár dnů. Řadu věcí, které dříve říkali o důchodech nebo reformě, nyní Jurečka navrhuje. Ale bohužel z opozičních stran je snadnější hlavně kritizovat.

Zpřísnění má být postupné

Pokud jde o můj názor na chystanou novelu, v principu souhlasím se změnami v oblasti valorizací. Jde o slušný kompromis, který se samotných důchodců dotkne jen málo a může současné zbrzdit neudržitelně rostoucí výdaje na důchody.

Souhlasím i se zpřísněním předčasných důchodů, byť s velkou výhradou k tomu, že změny jsou skokové a mají platit už od září. Někteří lidé mohou přijít o nárok na předčasný důchod, přestože s ním počítali, a již nemají čas se na novou situaci připravit. Tady opozice argumentovala správně a myslím si, že například zkrácení maximální doby předčasnosti nebo zvýšení krácení za předčasnost by mělo nabíhat postupně během dvou nebo tří let. V tomto ohledu se mi novela zdá příliš necitlivá.

Stenozáznamy z jednání poslanců o důchodech (11.7.) jsou k dispozici zde.

Anketa

Sledovali jste debatu o důchodech a jaký máte názor na její průběh?
Opoziční poslanci zklamali a jejich kritika byla mnohdy mimo realitu.
61,5 %
Opoziční poslanci předvedli dobrý výkon.
7,5 %
Dobrý výkon předvedl především ministr Marian Jurečka.
10,5 %
Dobrý výkon předvedli opoziční poslanci i ministr Marian Jurečka.
1 %
Debatu jsem nesledoval.
19,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2042 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz