Hlavní obsah
Internet a technologie

Na Ulož.to jsem našel výplatní pásky, doklady i lékařské zprávy. Lidi, prosím, smažte si to

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock

Fascinuje mě, jak moc jsou někteří lidé nezodpovědní a bez přemýšlení ukládají na internet své osobní a citlivé dokumenty. A to veřejně a bez hesla.

Článek

Mám pocit, že jsou někteří Češi docela citliví na své osobní údaje. Ukazují to nejen některé průzkumy, ale vzpomínám si, jaké vášně vyvolávalo například schvalování legislativy GDPR, která ochranu těchto údajů řeší. Někteří měli nepříjemný pocit, že je stát „sleduje“ při používání covidové aplikace Tečka a naposledy jsem zaznamenal množství kritických hlasů poté, co ministerstvo vnitra zveřejnilo osobní údaje držitelů datových schránek.

Ve světle toho je trochu úsměvné, jak nekriticky mnozí lidé svěřují své osobní údaje do rukou provozovatelů sociálních sítí nebo obchodních řetězců při používání jejich věrnostních karet. A už méně úsměvné je, kolik lidí posílá kopie nanejvýš citlivých dokumentů přes internetová úložiště jako Ulož.to bez hesla. A co hůře, potom tam ty dokumenty nechávají – klidně včetně svého jména.

Chápu, že někdo potřebuje poslat třeba sken rozhodnutí soudu. Ale proč už potom soubor nesmaže, aby si ho bez omezení nemohl kdokoliv stáhnout? Stačí trocha šikovnosti při hledání správných klíčových slov a vypadne na vás nespočet informací, citlivých a osobních údajů či příběhů.

I rodná čísla a adresy

Narazil jsem na výplatní pásky, pracovní smlouvy, vysvědčení, lékařské zprávy (včetně diagnóz a výsledků testů), daňová přiznání, nájemní smlouvy – vše s adresami, rodnými čísly i vším, co by potřeboval podvodník pro ukradení identity. Jsou tam i kompletní kopie smluv o úvěrech nebo hypotékách, a to včetně skenů občanských průkazů, řidičáků nebo pasů.

Foto: David Budai/Reprofoto z Ulož.to

Ukázka smlouvy o hypotéce. Osobní údaje jsem rozmazal já.

Našel jsem kopie rozhodnutí soudů, odvolání nebo trestních oznámení, ze kterých se zájemce dozví řadu detailů a příběhů v pozadí – jak se bývalí partneři soudí o výživné, jaké jsou důvody rozvodů, včetně takových detailů, jak dlouho spolu manželé intimně nežijí nebo proč už žena nemůže snést manželův alkoholismus (opět včetně jmen, adres i dat narození, a to i dětí).

Objevil jsem třeba i podání jednoho muže pro soud, ve kterém obhajoval, proč manželku napadl a proč to bylo nedopatření („pořád chodila za kamarádkami, nestarala se o rodinu, tak jsem ji dal facku, když si chtěla někam jít, zasloužila si to…“).

Apeluji na všechny, kdo si někdy posílal nějaké citlivé dokumenty přes Ulož.to nebo jiné podobné úložiště – zkontrolujte si, jestli jste to po sobě smazali. A pokud ne, tak to rychle udělejte. Dříve, než si vaše dokumenty najde někdo jiný a osobní údaje použije k něčemu nekalému.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz