Hlavní obsah
Finance

Nepleťte si zamítačku a uplatnění nároku: Chybu dělá i ČT, zájemce o důchod to mate

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock

Nepřesné informace o předčasných důchodech se objevují v diskusích na internetu i v seriózních médiích, což zbytečně vyvolává zmatky. V horším případě to může vést ke špatnému rozhodnutí zájemců o důchod.

Článek

Zaznamenal jsem další velmi nepřesné vyjádření ekonoma, který komentoval situaci kolem předčasných důchodů. Poté, co vyšel článek s pomýleným komentářem na portálu Život v Česku, se další nepřesnost objevila překvapivě na webu veřejnoprávní České televize.

Článek se týká počtu žadatelů o předčasné důchody a komentář poskytnul ekonom Filip Pertold, podle kterého za výrazným nárůstem počtu žadatelů stojí takzvaná výpočtová zamítačka. A následně Pertold konstatuje: „Výpočtová zamítačka znamená, že si předběžně požádáte o důchod, víceméně si ho zarezervujete. Poté si můžete do půlroku skutečně požádat o předčasný důchod. Ten vám bude následně přiznán ve stejné výši, jako byste o něj žádali v prosinci minulého roku.“

Jde o zcela chybné vyjádření a matoucí popis toho, co výpočtová zamítačka představuje. Nepříjemné na tom je zvláště to, že pokud se případný zájemce bude tímto výrokem řídit, může učinit nezamýšlené chybné rozhodnutí při žádosti o důchod. Výpočtová zamítačka totiž není „rezervace“ žádosti o důchod a v tomto případě ji pan Pertold zaměnil za uplatnění nároku na důchod prostřednictvím speciálního tiskopisu.

Vzhledem k tomu, že v těchto pojmech tápou i experti, raději popíšu, v čem rozdíl těchto dvou věcí spočívá:

  • Uplatnění nároku na důchod (tiskopis) – Jde o novinku z loňského roku, pomocí které si lidé mohou „zarezervovat“ případný nárok na důchod. Člověk, který tiskopis na úřad podá, může (ale nemusí!) kdykoliv během následujících 6 měsíců podat žádost o důchod. A to i zpětně až k datu podání tiskopisu, což je užitečné hlavně u předčasného důchodu, protože u něj standardně nelze podávat žádost k datu v minulosti.
  • Výpočtová zamítačka – Je situace, kdy člověk požádá zpravidla o předčasný důchod a ten je mu následně přiznán. Následně tento člověk požádá o dočasné pozastavení výplaty důchodu, například proto, aby mohl dále pracovat. Nelze totiž pobírat předčasný důchod a k tomu pracovat třeba na plný úvazek. Po konci v práci je pak možné požádat o obnovení výplaty důchodu. Podstatné je, že jednou přiznaný důchod už nelze zrušit.

Důležité je v tomto ohledu také uvést, že o podmínkách přiznání důchodu (a ve výsledku také o jeho výši nebo nároku na valorizace) rozhoduje vždy datum, ke kterému je důchod přiznán. Toto datum si každý volí při samotné žádosti o důchod. Samotné datum podání žádosti nebo datum podání tiskopisu není rozhodující.

Překvapuje mě, že zrovna Česká televize si informace pečlivě neověřuje. A ještě horší je, že svou zjevnou chybu neopraví ani poté, co na ni upozorní přímo úředníci České správy sociálního zabezpečení. Úřad dokonce informoval, že redakce stížnost vyhodnotila a konstatovala, že „v celkovém kontextu článku informace zavádějící není“. Tento postup televize mi připadá neprofesionální.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz