Hlavní obsah
Finance

Piráti chtějí zavést rozdílné valorizace důchodů, návrh považuji za špatný vtip

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Česká pirátská strana (oficiální foto)

Poslední důchodový nápad z dílny poslanců Pirátů, pomocí kterého chtějí zpětně omezit valorizace předčasných důchodů, působí nepromyšleně, a dokonce vykazuje znaky zpětné účinnosti. Věřím, že pro jeho realizaci nezískají podporu.

Článek

Nedávno jsem popisoval příběh, ve kterém poslanci České pirátské strany prosadili legislativní paskvil v podobě lednového doplatku valorizace. Šlo o změnu zákona, která odporovala logice vyplácení důchodů, ignorovala rozhodnutí Ústavního soudu a vytvářela finanční nespravedlnost mezi důchodci.

Doplatek valorizace se začal vyplácet v roce 2022 a už po jednom roce přistoupili poslanci (ve shodě napříč celým politickým spektrem a včetně samotných Pirátů) k rozhodnutí, že tato anomálie musí skončit, a doplatek zrušili. V lednu 2025 bude doplatek vyplacen naposledy a poté již zůstane v paměti jako nepovedený a neprofesionální zásah do důchodové legislativy.

Rozporuplný návrh

Velmi mě proto překvapilo, když nyní Jakub Michálek oznámil další plánovanou změnu v oblasti důchodů, která opět vykazuje znaky nepromyšlenosti. Záměrem Pirátů je zpomalit valorizace předčasných důchodů, které byly v uplynulých letech přiznány za výhodnějších podmínek. Jde zejména o rok 2022, kdy proběhly dvě mimořádné valorizace a žádost o předčasný důchod byla finančně výhodnější než později přiznaný řádný důchod. Současně mají v plánu navrhnout rychlejší valorizaci řádných důchodů, které byly méně výhodné.

Snažil jsem se od Pirátů získat podrobnější informace o zamýšleném návrhu. Kontaktoval jsem tiskovou mluvčí strany a také přímo poslance Michálka, aby vysvětlili, jestli by se omezení valorizace mělo týkat všech předčasných důchodů, nebo jen těch, které byly přiznány v určitých letech. Rovněž mě zajímalo, jak výrazné by mělo toto omezení být a jak by mělo fungovat, což je důležité pro posouzení toho, nakolik by tento krok ovlivnil třeba zásluhovost. Bohužel mi žádná odpověď nedorazila.

Nicméně už z toho, co zaznělo v médiích, lze v tomto návrhu vidět hned několik problematických aspektů. Shrnul jsem je do těchto bodů:

1. Znaky retroaktivity

Přestože může řadu lidí i politiků trápit, že část důchodů byla přiznána za velmi výhodných podmínek, je nutné zdůraznit, že se tak stalo podle platné legislativy. Důchody byly přiznány podle pravidel, která tady platila mnoho let, což se týká nejen podmínek přiznání předčasných důchodů, ale i vysokých mimořádných valorizací, které způsobily jejich výhodnost.

Když se ukázalo, že taková legislativa není vyhovující, přikročila vláda k omezení pravidel předčasných důchodů, aby už se v budoucnu nestalo, že by byly předčasné důchody výhodnější než řádné. Dokonce byla u nich omezena valorizace procentní výměry, a to vždy až do dosažení důchodového věku.

Podstatné je, že i tyto změny mířily striktně do budoucnosti a týkaly se předčasných důchodů přiznaných až po datu účinnosti zákona. Dokonce i v důvodové zprávě k návrhu se hovoří o tom, že zpětné omezení by mohlo být v rozporu s legitimním očekáváním. „Nároky osob, jimž byl předčasný starobní důchod přiznán od data spadajícího do období před účinností nové úpravy, nejsou návrhem nijak dotčeny. Navržená úprava tedy v tomto směru nepředstavuje u dotčených osob nepřiměřený zásah do legitimního očekávání a nepůsobí retroaktivně,“ stojí v důvodové zprávě k již schválenému zákonu. A je zřejmé, že opačný přístup, tedy omezení valorizace u již přiznaných důchodů, by bylo problematické.

2. Nedůvěryhodnost vlády

Návrh Pirátů je nutné vnímat v kontextu toho, že ministr Marian Jurečka aktivně informoval o tom, že přiznání předčasných důchodů v roce 2022 je finančně výhodné, a jeho ministerstvo lidem radilo, jak toho využít. Jak už bylo zmíněno, i následné omezení předčasných důchodů tuto situaci respektovalo a nesnažilo se do pravidel zpětně zasahovat.

Proto jakékoliv snahy tento přístup změnit považuji za neférové. Pokud by něco takového bylo schváleno, vládu by to velmi znevěrohodnilo. O výhodný předčasný důchod požádaly desítky tisíc lidí, a jednostranným omezením by byli připraveni o peníze, se kterými počítali. Jak by potom lidé v budoucnu mohli věřit jakýmkoliv dalším radám vlády? Překvapuje mě, že návrh Pirátů v této fázi podporuje také nejsilnější strana ODS, což mu dává větší váhu, než kdyby šlo pouze o iniciativu jedné malé vládní strany.

3. Situace není černobílá

Poslanec Michálek se ve svém vyjádření snaží naznačit, že lidé, kteří požádali o výhodnější předčasný důchod, nejenže mají vyšší důchod, ale také odvedli do systému méně peněz. Toto tvrzení je vyloženě na hraně manipulace. Poslanec si zřejmě neuvědomuje, ať už záměrně, či z pouhé neznalosti, že významná část lidí sice o předčasný důchod v roce 2022 požádala, ale zároveň využila takzvanou zamítačku. To znamená, že si pozastavili výplatu důchodu, dále pracovali a odváděli do systému další peníze.

Zatím neznáme detaily návrhu, nicméně doposud vůbec nezaznělo, jak by se přistupovalo právě k těmto lidem a jestli by se jejich práce zohledňovala. Jak už jsem zmínil, Piráti v tomto ohledu vůbec nekomunikují a není tedy jasné, jestli mají plánovanou legislativu podrobněji promyšlenou, nebo jde jen o prvotní výkřik bez detailnější analýzy. I v tomto ohledu mi přístup Pirátů připadá neprofesionální.

Zbytečné experimentování

Jakékoliv experimentování a úvahy o tom, že by se měly řádné i předčasné důchody (nebo dokonce stejné důchody přiznané v různém roce) valorizovat odlišným způsobem, považuji za nešťastné. I pouhé snahy něco takového prosazovat zbytečně zvyšují nejistotu lidí, nahlodávají důvěru ve stát a komplikují pravidla pro přiznávání důchodů, která jsou už tak velmi složitá.

Věřím, že poslanci Pirátů tento nápad co nejdříve uloží k ledu a nebudou zbytečně zavdávat důvod k dalším ústavním stížnostem. A pokud si na návrhu trvají, měli by co nejdříve představit jeho detailní podobu a rozhodně by si měli zajistit stanovisko Legislativní rady vlády.

Anketa

Co si myslíte o plánu Pirátů omezit zpětně valorizace předčasných důchodů?
Nesouhlasím, je to špatný návrh.
87,5 %
Souhlasím, je to správný návrh.
5,5 %
Počkám si na finální podobu návrhu.
2,1 %
Nedokážu to posoudit.
1,2 %
Předčasné důchody mě nezajímají.
3,7 %
Celkem hlasovalo 6958 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz