Hlavní obsah
Aktuální dění

Podivné mlčení prezidenta Pavla ke změnám důchodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Prezident Petr Pavel se zatím odmítá vyjadřovat k důchodové reformě i k právě projednávanému návrhu zákona, který má zpřísnit předčasné důchody nebo valorizace. Bohužel tak nechává část budoucích důchodců v nejistotě.

Článek

Opakovaně říkal, že důchodovou reformu považuje za důležité téma, plánoval ji vysvětlovat veřejnosti a chtěl moderovat politickou debatu o její podobě. Zmiňoval to i ve svém inauguračním projevu. Zatím je ale prezident Petr Pavel velmi pasivní, debaty o reformě se neúčastní a odmítá se vyjadřovat i k aktuálně projednávaným důchodovým změnám.

V případě jednorázového snížení červnové valorizace důchodů byl aktivní, vyslechl si názory politiků i odborníků a popisoval své rozhodování, jestli zákon podepíše, nebo vetuje. To bylo v březnu 2023, tedy na začátku funkčního období. Tehdy snížení valorizace i přes určité pochybnosti podepsal, zároveň ale politiky zkritizoval, že si zvýšili platy a vyzval je, aby jednali o jejich snížení.

Následně se k problematice důchodů vyjádřil na začátku května, kdy mu ministr Marian Jurečka představil první návrh chystané důchodové reformy. Konstatoval, že se s návrhem seznámil a bez dalších podrobností dodal, že ho považuje za promyšlený. A naposledy v červnu ve své brožuře k příležitost svých prvních 100 dnů ve funkci uvedl, že plánuje o reformě vést politická jednání: „Svolám první schůzku s cílem nastavit pravidelná setkávání se zástupci koalice a opozice ohledně podoby důchodové reformy.“

Čtvrt roku mlčení

Od té doby ovšem prezident Pavel ke změnám důchodů mlčí. Názor na reformu nezveřejnil, žádnou schůzku zatím nesvolal a ani není jasné, kdy tak plánuje učinit. Přitom například poslankyně a předsedkyně opozičního poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová uvedla, že by zapojení prezidenta do debaty o důchodové reformě uvítala. „Uvítala bych, kdyby i pan prezident a jeho expertní tým dali stanovisko k nápadům, které pan ministr Jurečka prezentuje,“ řekla v rozhovoru.

Petr Pavel se nevyjadřuje ani k aktuálně projednávané novele zákona o důchodovém pojištění, která má zpřísnit pravidla pro přiznávání předčasných důchodů a změnit budoucí řádné i mimořádné valorizace důchodů.

Poslal jsem prezidentovi dotazy, aby mohl názor vyjádřit, ale odmítl. „Prezident Pavel se k návrhu novely zákona v tuto chvíli nebude vyjadřovat. Stanovisko zaujme až v řádné lhůtě po schválení novely oběma komorami Parlamentu,“ uvedla mluvčí prezidenta Markéta Řeháková.

Není tak jasné například to, zda se změnami souhlasí nebo zda je pro něj přijatelné, že začnou platit v podstatě ze dne na den. A není zřejmé ani to, jak dlouho bude návrh zákona posuzovat a zda využije celou lhůtu na rozhodnutí, kterou má k dispozici.

Část lidí zůstává v nejistotě

Tento pasivní přístup je poněkud problematický a vyvolává nejistotu, protože zákon má být účinný už od prvního dne následujícího měsíce poté, co vyjde ve sbírce zákonů. Ministr Marian Jurečka nyní předpokládá, že nová pravidla začnou platit už od 1. září 2023. Přitom senátoři budou o návrhu jednat teprve 23. srpna, tedy pouhých 9 dnů před plánovaným datem účinnosti. To by naznačovalo, že Jurečka počítá s tím, že prezident Pavel svůj podpis připojí v podstatě obratem.

Prezident má přitom oficiálně až 15 dnů na rozhodnutí, zda zákon podepíše. Pokud ho vetuje, poputuje zpět do poslanecké sněmovny a poslanci o něm mohou znovu hlasovat nejdříve po 10 dnech. A pokud ho podepíše, vyjde obratem ve sbírce zákonů.

Podle dosavadních vládních vyjádření to zatím vypadá, že prezident Pavel celou lhůtu nevyužije, a pokud zákon senátoři schválí, on sám ho podepíše ještě před koncem srpna, tedy v podstatě okamžitě. Přinejmenším on sám nenaznačil opak a vláda s účinností od začátku září počítá.

Je smutné, že prezident Pavel mlčí, protože tisíce lidí zůstávají v nejistotě, co a kdy opravdu začne platit. Naznačuje to i rostoucí počet podání tiskopisů pro uplatnění nároku na důchod, který lidé posílají na Českou správu sociálního zabezpečení.

Zatím si letos tiskopis podalo více než 18 tisíc lidí a ve většině případů jde o lidi, kteří čekají na finální podobu legislativy, aby se mohli rozhodnout, zda si letos žádost o předčasný důchod nakonec podají. A bohužel ještě nyní, dva týdny před plánovanou účinností, není zcela zřejmé, co opravdu bude schváleno. Nervozita budoucích důchodců roste a prezident Pavel nepodniká žádné kroky k tomu, aby situaci více objasnil.

Anketa

Měl by prezident Petr Pavel v případě změn důchodů aktivněji prezentovat svůj názor?
Ano, měl by situaci aktivně sledovat a více komentovat.
85,9 %
Ne, měl by vše jen zpovzdálí pozorovat a neměl by se vyjadřovat.
1,4 %
Názor by měl prezident vyjádřit až v okamžiku schválení změn v Parlamentu.
2,5 %
Názory prezidenta na změny důchodů mě nezajímají.
10,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11731 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz