Hlavní obsah
Finance

Pravidla valorizace 2025: Co lze očekávat a v čem mají důchodci nejasnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock

Byla zveřejněna první predikce, jak by se mohly zvýšit důchody v lednu 2025. Mezi některými důchodci to vyvolalo zklamání nebo otázky, jak se k této valorizaci dospělo. Připravil jsem vysvětlení, abyste se mohli lépe orientovat.

Článek

Ministerstvo práce a sociálních věcí před nedávnem zveřejnilo první odhad řádné valorizace důchodů v lednu 2025. Konkrétně se má průměrný důchod zvýšit o 2,1 %, což znamená částku 433 až 435 korun.

Momentálně dostávám řadu dotazů od důchodců, kteří se v této informaci ztrácí a nemají jasno v tom, jak přesně se řádná valorizace stanovuje a co konkrétně ovlivňuje výpočet. Zákon totiž obsahuje některé složité formulace a také na první pohled matoucí pravidla. Proto se pokusím fungování vysvětlit a odpovím také na časté dotazy.

Jak přesně se řádná valorizace počítá?

Při řádné lednové valorizaci se standardně zvyšuje základní i procentní (zásluhová) výměra důchodu. A to konkrétně následovně:

  • Základní výměra se zvýší tak, aby činila 10 % aktuální průměrné mzdy v Česku. Tento údaj pravidelně zveřejňuje Český statistický úřad (ČSÚ). (Klesnout základní výměra nemůže.)
  • Procentní výměra se zvýší o míru inflace důchodcovských domácností a třetinu růstu reálných mezd. I tyto údaje zveřejňuje ČSÚ. (Do roku 2023 platilo, že se zohledňovala polovina růstu reálných mezd. Zároveň se porovnávala inflace důchodců a standardní inflace a použila se ta, která byla vyšší. Nyní už se zohledňuje jen důchodcovská inflace.)

Při valorizaci v lednu 2025 se bude zohledňovat součet meziměsíční důchodcovské inflace za období od července 2023 do června 2024. V současné době je součet na úrovni 1,2 %. Finální číslo bude zveřejněno v polovině července.

Reálné mzdy v letech 2022 až 2023 klesaly, takže jejich vývoj řádnou valorizaci v lednu 2025 neovlivní. Ovšem ani ve chvíli, kdy reálné mzdy opět začnou růst, se to nějakou dobu v rámci valorizace nijak neprojeví. Zákon totiž stanovuje, že aby se růst reálných mezd započítal, musí nejprve „dohnat“ předchozí pokles. Takto to bylo stanoveno už v minulosti, nejde o vládní změnu z loňského roku.

Ministerstvo práce a sociálních věcí v současné době očekává, že růst reálných mezd se do valorizace důchodů začne propisovat pravděpodobně od roku 2030. Do té doby se bude zohledňovat jen inflace. Uvádí to v předběžné verzi zprávy o stavu důchodového systému, kterou vytvořilo pro potřeby jednání o důchodové reformě u prezidenta Petra Pavla.

Bude se opět zvyšovat jen základní výměra?

Při valorizaci letos v lednu se zvyšovala pouze základní výměra důchodu. Na to, jestli se situace bude opakovat i příští rok, v současné době není možné odpovědět, protože je nutné počkat na data o vývoji mezd a inflace. Aktuálně nicméně průměrná mzda docela rychle roste, zatímco inflace zpomaluje, takže fixní zvýšení důchodů je rozhodně ve hře, ale nikoliv jisté. Moudřejší budeme během léta.

Jak je vůbec možné, že se zvyšuje jen základní výměra, když mají být důchody zásluhové? Stanovuje to zákon, konkrétně jedna věta v zákoně. Ta říká, že pokud je zvýšení základní výměry (aby činila 10 % průměrné mzdy) natolik velké, že překonává i vypočítané navýšení procentní výměry, tak se navýšení procentní výměry neprovede. Právě to se stalo v lednu 2024, protože v předchozím roce došlo k velkému nárůstu průměrné mzdy.

Toto opatření bylo v zákoně už mnoho let, ale zatím k jeho aplikaci nikdy nedošlo. I proto byla část důchodců nemile překvapena, když letos došlo pouze k fixnímu navýšení všech důchodů, a mylně to přičítali změnám Fialovy vlády. Ta ale toto konkrétní ustanovení neměnila.

Bude se lednová valorizace mimořádně navyšovat nebo snižovat?

V uplynulých letech se politici několikrát uchýlili k ad-hoc úpravám valorizace. Například vláda Andreje Babiše dvakrát přistoupila k mimořádnému navýšení valorizace nad rámec zákona, například v lednu 2022 se všechny důchody zvýšily navíc o 300 korun. Naproti tomu vláda Petra Fialy zase jednorázově snížila mimořádnou valorizaci v červnu 2023.

Zda dojde k nějaké změně i nyní, zatím není jisté, ale není to příliš pravděpodobné. Vláda zatím nijak nenaznačila, že by chtěla valorizaci měnit mimo rámec zákona. Nelze ale vyloučit, že se objeví nějaké individuální návrhy na jednorázové zvýšení valorizace zejména z řad opozičních poslanců.

Bude se opět vyplácet doplatek valorizace?

Ano, při valorizaci v lednu 2025 bude opět vyplácen doplatek valorizace, tedy poměrná část celkové valorizace od 1. ledna do dne, který předchází výplatnímu dnu důchodu.

Tentokrát ovšem bude doplatek vyplacen naposledy. Od července 2025 se totiž změní způsob vyplácení důchodů. Skončí takzvané klouzavé období pro výplatu důchodů a ty se budou vyplácet vždy na daný kalendářní měsíc. Díky tomu již doplatek od roku 2026 nebude potřeba. Více jsem o tom psal v tomto článku.

Bude se valorizovat výchovné?

Zatím to není jisté, ale je to pravděpodobné. Součástí návrhu důchodové reformy je totiž nejen úplné zrušení valorizace výchovného jako takového (tedy valorizace částky 500 Kč), ale také vyjmutí výchovného ze samotné lednové valorizace. To znamená, že při navyšování procentní výměry se má nejprve výchovné odečíst od procentní výměry, poté se provede navýšení, a nakonec se zase výchovné přičte. Podrobně jsem plánované změny výchovného popsal v tomto článku.

Jestli tyto chystané změny ovlivní už valorizaci v lednu 2025, bude záležet na tom, jak dlouho bude trvat schvalování důchodové reformy. V důvodové zprávě k reformě se píše, že pokud bude legislativní proces ukončen do 31. srpna, změny se promítnou už do valorizace 2025. To ale v současné době není pravděpodobné, protože ministr Marian Jurečka už oznámil aktuální harmonogram schvalování reformy a počítá, že to potrvá až do podzimu. Výchovné by se tedy při další valorizaci mělo ještě zvýšit podle stávajících pravidel.

Zdroje: Novinky.cz, České důchody, důvodová zpráva k návrhu reformy (systém VeKLEP), předběžná verze zprávy o stavu důchodového systému (hrad.cz), zákon o důchodovém pojištění (155/1995 Sb.), Český statistický úřad

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz