Hlavní obsah
Aktuální dění

Ústavní stížnost na valorizaci důchodů: Scénáře a co můžeme očekávat od soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Budai

Dočkali jsme se a po více než půl roce začíná veřejné projednávání ústavní stížnosti na jednorázové snížení mimořádné valorizace důchodů. Mnoho lidí má od soudu velká očekávání, a proto jsem sepsal několik poznámek a scénářů, co může nastat.

Článek

Ústavní soud se rozhodl, že první ústavní stížnost poslanců hnutí ANO, která napadá jednorázové snížení valorizace v červnu 2023, bude projednávána veřejně. Za přítomnosti veřejnosti i novinářů tak budou vyslechnuti nejen odborníci z řad ekonomů, statistiků a expertů České národní banky, ale také ministři Marian Jurečka a Zbyněk Stanjura.

Jde nepochybně o významnou událost, která poutá pozornost široké veřejnosti, a to nejen z řad samotných důchodců, jejichž peněz se momentálně přímo dotýká. Na verdikt ústavních soudců čekají politici, budoucí důchodci i lidé, kteří mají do důchodu ještě daleko.

Pokud totiž Ústavní soud uzná argumenty ve stížnosti a rozhodne, že mimořádná valorizace bude vyplacena v původní výši, znamenalo by to velkou ránu pro vládu, protože by bylo jasně konstatováno, že hrubě porušila legislativní (a ústavní) pravidla. Zároveň by to znamenalo další nečekané výdaje v řádech miliard korun pro již tak napjatý státní rozpočet.

Neméně důležitá by byla i další skutečnost – vyplacení původní výše mimořádné valorizace by přineslo změnu ve výhodnosti předčasných důchodů přiznaných v roce 2023. Zatímco při snížené valorizaci se ve většině případů vyplatilo počkat na řádný důchod přiznaný v roce 2024, při plné valorizaci (u průměrného důchodu by činila více než 1700 korun) by najednou předčasné důchody přiznané v roce 2023 byly výhodnější. Sice by nešlo o tak velké finanční rozdíly jako mezi roky 2022 a 2023, ale i tak by šlo o rozdíly řádově v nižších stovkách korun.

Velké očekávání lidí

Jinými slovy je tady opravdu velké očekávání mnoha skupin lidí, a to včetně mého vlastního. Někteří mí pravidelní čtenáři si možná pamatují, že jsem nebyl přílišným zastáncem rychlého snížení červnové valorizace, k němuž se vláda odhodlala, a spíše jsem vybízel k jinému řešení. Dokonce i prezident Petr Pavel tehdy vyjádřil silné pochybnosti ohledně tohoto kroku, byť reálně do legislativního procesu nijak nezasáhl a snížení valorizace podepsal.

Myslím si, že ať už ústavní soudci o stížnosti rozhodnou jakkoliv, bude nutné, aby finální verdikt detailně a hlavně srozumitelně vysvětlili. Ideálně tak, aby tomu rozuměli i lidé, kteří se právu běžně nevěnují. Proto oceňuji i dřívější slova předsedy soudu Josefa Baxy o tom, že vedle standardního zdůvodnění bude k dispozici i zjednodušené laické vysvětlení. Snad to soud dodrží.

Co jednání přinese

A co tedy bude konkrétním výsledkem jednání z 10. ledna 2024? Osobně si myslím, že potrvá několik hodin, možná až do pozdního odpoledne. Zároveň ale neočekávám, že bychom se ještě téhož dne dozvěděli finální verdikt. Vzhledem k tomu, že soudci budou vedle ministrů zpovídat také odborníky, bude potřeba následně jejich výpovědi zanalyzovat a posoudit, a to rozhodně není otázka hodin či několika málo dnů.

Pokud jde o svědecké výpovědi zástupců vlády, tedy ministrů Jurečky a Stanjury, tak neočekávám, že bychom se dozvěděli něco nového. Vláda si bude pevně stát za svými argumenty a ministři budou vypovídat v souladu s vyjádřením, které již soudu dodali. Zkráceně to znamená tyto dva základní argumenty:

  1. Legitimní očekávání důchodců ohledně výše valorizace nebylo narušeno, protože konkrétní výši není možné odvozovat od statistických údajů zveřejňovaných Českým statistickým úřadem, ale až od okamžiku zveřejnění vládního nařízení. Pokud mezitím dojde ke změně zákona a tedy i pravidel, platí pravidla nová. (Což se v tomto případě stalo.)
  2. Pokud by mimořádná valorizace proběhla v původní výši, znamenalo by to pro stát významné hospodářské škody. Vláda proto musela urychleně jednat, aby tomu zabránila, a proto musela snížení valorizace projednat ve stavu legislativní nouze. (Podle vlády okolnosti pro tento stav nastaly.)

Velkou roli budou nepochybně hrát právě vyjádření odborníků, kterých se budou soudci dotazovat, zda nastaly mimořádné okolnosti a zda existovalo riziko významných hospodářských škod. V tomto ohledu si myslím, že vláda tahá trochu za kratší stranu provazu, protože stanovisko při jednání přednese i Národní rozpočtová rada, která už s velkým předstihem v roce 2022 predikovala, že mimořádná valorizace v roce 2023 nastane a že bude zřejmě vysoká. Svou roli jistě sehraje i to, nakolik překvapující byla inflace za leden 2023, když dosáhla rekordní úrovně 6 %.

Možné scénáře rozhodnutí

Přestože finální rozhodnutí Ústavního soudu je velmi těžké předvídat, můžeme alespoň odhadovat konkrétní scénáře, které mohou nastat:

  • Stížnost bude zamítnuta – V tomto případě se potvrdí slova vlády, že bylo nutné valorizaci narychlo snížit. A že způsob, jakým to provedla, byl v pořádku. Výše mimořádné valorizace z června 2023 zůstane ve stávající snížené podobě.
  • Stížnost bude uznána za oprávněnou – Bude konstatováno pochybení vlády a příslušná novela zákona o důchodovém pojištění bude zrušena. Valorizace z června 2023 pak bude zpětně navýšena a důchodcům budou zpětně doplaceny finanční rozdíly mezi původní a sníženou valorizací.
  • Budou uznána pochybení, ale snížená valorizace zůstane – Může se stát, že Ústavní soud uzná pochybení, ale samotná důchodová ustanovení v zákoně nebude rušit směrem do minulosti, tedy se zpětnou platností, aby to mělo reálný dopad na výši valorizace. Případně soud poskytne vládě dostatek času, třeba rok, na legislativní nápravu.

Já si hlavně přeji, aby nenastal třetí zmíněný scénář. Ústavní soud by tím zřejmě naštval nejvíce lidí, protože by šlo o docela alibistický přístup. Reakce veřejnosti by možná byly podobné jako v případě váhání prezidenta Petra Pavla, který prezentoval výhrady a pochybnosti, ale nic konkrétního neučinil. A ve výsledku tak šlo spíše o divadelní představení.

Takové rozhodnutí by také mohlo narušit důvěru lidí ve stát a jeho instituce a současní i budoucí důchodci by měli pocit, že s nimi politici „vymetli“. Bylo by sice oficiálně uznáno a konstatováno, že vláda postupovala špatně a porušila ústavní pravidla, ale faktickou kompenzaci by nikdo nedostal. A příliš nadšení by zřejmě nebyli ani voliči vlády, kteří by najednou měli řečeno „černé na bílém“, že vláda dělá neústavní kroky, ale bez problémů jí to prochází. (Podobně se to dělo i za předchozí vlády Andreje Babiše, kdy Ústavní soud také zrušil některá protiepidemická opatření, ale žádný faktický dopad do současnosti to nemělo.)

Jisté je v tuto chvíli snad jediné – soudní jednání i následný verdikt přinesou do společnosti velké množství emocí, které budou často velmi negativní. Už nyní je důchodový systém do značné míry nepředvídatelný, jak jsem napsal i ve svém shrnutí důchodového roku 2023, a čekání na rozhodnutí Ústavního soudu na předvídatelnosti mnoho nepřidává. Zvláště když si uvědomíme, že paralelně se řeší ještě druhá ústavní stížnost na zpřísnění předčasných důchodů.

Anketa

Jaké rozhodnutí Ústavního soudu ohledně snížení valorizace očekáváte?
Stížnost bude zamítnuta a valorizace zůstane snížená.
12,9 %
Stížnost bude uznána a valorizace se vyplatí v plné výši.
61,2 %
Budou uznána pochybení, ale bez reálného dopadu na valorizaci.
22,4 %
Očekávám jiný scénář (případně upřesním v diskusi pod článkem).
0,6 %
Situace je velmi nejistá a nedokážu to posoudit.
2,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7592 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz