Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Je Den Země. Je co slavit?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Mikovec, vytvořeno AI v programu Canva

Oslavenec volá SOS

Den Země je každoroční akce, která se koná 22. dubna a šíří osvětu o důležitosti ochrany životního prostředí. Poprvé se akce konala 22. dubna 1970. Dnes by měla na dortu úctyhodných 54 svíček.

Článek

Je to věkem starý boomer, a tak můžeme nejen oslavovat, ale i bilancovat. Jsme díky tomu dnu ekologové? Anebo je to jen každoroční veselý happening a povyražení pro ekologické mravokárce? Mnozí z nás se předhánějí, co podniknou. Někdo nenastoupí do tramvaje a dojde s dobrým pocitem tři stanice pěšky do práce. Možné je, že do toho někdo šlápne pořádně a dojede tam na kole z domova. Někdo bude ráno šetřit vodou při čistění zubů a sprchování. Dá se to pak hezky opentlit tím, že každá snaha se počítá. A to při počtu účastníků akce, kterých je přes miliardu, není málo.

Jenže 54 roků této akce je úctyhodný věk a to nás může potkat i krize. Ta pramení z nedostatečnosti, čeho jsme za ta léta (ne)dosáhli. Je zajímavé, že čím více se o ekologii mluví, tím planeta Země dostává více za uši. Je to tím, že strmě roste spotřeba, protože se všichni chtějí mít dobře. Dnešní mladí se umí vyhranit a třeba se i přilepit na protest k asfaltu. Jenže i oni mají rádi komfort a cestování. Navíc to, co považují mladí za materiální standard, o tom si minulé generace mohly nechat jen zdát. Referenční bod, co je to žít skromně a tedy ekologicky, mají jinde.

Staří nebo mladí, většina z nás se chce pěkně oblékat, cestovat, bydlet moderně a vymýšlíme si další nemožné vymoženosti. Život, jaký žijí Amišové, tolik natáhne. I když tŕídíme odpad a na všem je zelený štítek, tak je to takový odpustek. Něco, co tlumí strmost křivky planetární zátěže.

Pomohlo by, kdyby se zbytečně nebalilo vše do obalu. Kdyby recyklace umělé hmoty nebyla dražší než vyrábět z ropy. Protože to poctivě vytříděné pak plave oceánem. Problém plastů je i letošní téma Dne Země. Kdyby vám někdo řekl, že udělal miliardový dluh, ale že je to na dobré cestě, neboť už pár stovek korun vrátil, budete ho mít za blázna. S ekologickým dluhem se to má podobně. Něco sice vracíme, ale pořád si čím dál více půjčujeme. Dluh narůstá a jednou přijdou i pořádné úroky. Je na čase si to přiznat a určitě nepomůže jen jeden den, kdy zatneme zuby a chováme se příkladně a ekologicky. Pusťte si dnes večer namísto kriminálky nějaký dokument od Davida Attenborougha. Hlavním podezřelým bude člověk.

Anketa

Slavíte Den Země?
Není dne kdybych nebyl ekolog
66,7 %
Den Země je výzva
0 %
Ani Den Země ze mě neudělá ekologa
0 %
Když to vidím, nejradši bych opustil planetu
33,3 %
Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Den Země
David Attenborough

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz