Hlavní obsah

Jaké čerpadlo na zalévání zahrady? Tipy na to pravé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: DavidK

Sezona zahrádkaření opět pomalu ožívá. A s ní i výhled slunečných dnů bez deště a také s nutností zalévání. Na trhu je k dostání nepřeberné množství zahradních čerpadel, každé z nich je určené k jinému účelu. Pojďme se podívat, jak vybrat to pravé.

Článek

Využití zahradních čerpadel a možné zdroje vody

Zahradní čerpadla mají široké využití - pro zavlažování zahrady, odčerpávání přebytečné vody v době dešťů, vypouštění bazénů a jezírek, nebo v případě havarijních situací. Možnými zdroji čerpané vody je nejen pitná, užitková a dešťová voda, ale také voda znečištěná nebo dokonce splašková. K tomu lze využít různé nádrže a sudy na dešťovou vodu, studny, rybníky nebo potoky.

Foto: DavidK

čerpadlo na zalévání

Hlavní faktory ovlivňující výběr čerpadla

Před koupí zahradního čerpadla, je třeba nejprve zvážit:

  • odkud chcete vodu čerpat (nádrž na dešťovku, studna,...) Pro nejoblíbenější čerpání ze studny je pěkný článek o výběru tady.
  • jakou kvalitu vody (čistá voda, mírně znečištěná,...)
  • jaké množství (zalévání malých záhonů, kropení trávníku,...)
  • jak často (zalévání zahrady většinou nevyžaduje nepřetržitý chod)

Další důležité parametry

  • výtlak - určuje výšku, do které výšky čerpadlo dokáže vytlačit vodu (na 10 m je potřeba min. 1 bar) a na jakou délku hadice dokáže vodu dopravit (orientačně na 10 m hadice čerpadlo ztratí cca 1 m výtlaku)
  • sací výška - u povrchových čerpadel max. do výšky 9 m, u ponorných definuje max. hloubku ponoru, na kterou je čerpadlo efektivní
  • průtok - určuje množství vody, které čerpadlo dokáže vytlačit za určitou dobu (měří se bez hadice), pro zalévání zahrádky je dostačující do 2 000 l/h
  • výkon - vyšší výkon neznamená nutně lepší produkt, pro zalévání zahrady postačí výkonově slabší, menší čerpadlo
  • použitý materiál - plastová čerpadla jsou nejlevnější, nejlehčí, snadno se s nimi manipuluje a pro zalévání zahrady jsou ideální, nerezová nebo litěná jsou těžší, dražší ale odolnější
  • délka hadice - pokud chcete čerpat vodu hadicí na velkou vzdálenost, je potřeba větší výkon a výtlak čerpadla
  • hlučnost
  • ovládání a náročnost na manipulaci - tlakový spínač, ovládací jednotka nebo integrované inteligentní řídící zařízení,...
  • příslušenství a bezpečnostní funkce - ochrana proti chodu na sucho (plovákový spínač), výtlačná hadice, instalační materiál,...
  • cena - nejlevnější čerpadla lze pořídit do 1 000 Kč

Typy čerpadel

Povrchová čerpadla

Umisťují se na povrch mimo zdroj čerpané vody, kterým mohou být různé nádrže, potoky či jezírka. Lze je využít pro čerpání čisté a mírně znečištěné vody. Jsou schopna čerpat vodu z  hloubky až okolo 9 metrů. Vynikají snadnou instalací a jsou vhodná zejména pro zavlažování menších a středních zahrad. Pro snadnější manipulaci existují lehká čerpadla vyrobená z plastu s madlem a vypínačem. Pro ještě větší komfort si můžete pořídit čerpadlo s automatem.

Ponorná čerpadla

Umisťují se přímo ve zdroji vody, kterou vytlačují nad sebe. Využívají se pro čerpání čisté a mírně znečištěné vody ze studní a jímek. Mají vysokou kapacitu a jsou ideální pro zavlažování velkých zahrad. Jejich výhodou je vynikající schopnost samonasávání, tj. mohou čerpat vodu z velmi hlubokých zdrojů. Pro čerpání vody z vrtů jsou vhodná přímo k tomu určená čerpadla do vrtů nebo čerpadla vřetenová. Pro vedení vody na dlouhou vzdálenost, z větší hloubky nebo pod vysokým tlakem, se nejvíce hodí tlaková čerpadla.

Čerpadla sudová

Jedná se o ponorná čerpadla, která slouží pro čerpání čisté vody a dešťovky. Jsou uzpůsobena tak, že je lze využít jako kohout pro plnění konví nebo přes rychlospojku připevnit k zahradní hadici. Nejčastěji se využívají sudová čerpadla o průtoku do 4 000 l/h. Čerpadlo by mělo být v sudu postaveno na podstavci, aby se předešlo jeho poškození vlivem usazených nečistot. Sudová čerpadla se nehodí pro mnohahodinové zatížení ani pro automatické zavlažovací systémy.

Benzínová čerpadla

Jsou poháněna benzínovým motorem a umožňují vysokou kapacitu čerpání vody pro zavlažování velkých ploch. Dokážou čerpat čistou a znečištěnou vodu. Jejich nevýhodou však může být vyšší hlučnost a velká spotřeba paliva. Pokud ale nemáte k dispozici elektrickou energii, je benzínové čerpadlo tou pravou volbou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám