Hlavní obsah

10 důvodů, proč začít jezdit na kole i ve městě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DavidK

Městská cyklistika je stále oblíbenější. Ve velkých městech je často problém s dopravními zácpami i s parkováním. Cesta autem ve špičce je za trest a jízdní kolo je mnohdy rychlejší a pohodlnější. Znáte všechny výhody městské cyklistiky?

Článek

1. Rychlost dopravy

Jízdou na kole ušetříte čas. Pokud cestujete ráno i odpoledne v  dopravní špičce, trávíte pravděpodobně v autě mnohem více času, než byste chtěli. Zkuste vyměnit auto za kolo. Jízdou na kole totiž ušetříte nejen benzín, ale i čas.

S velkou pravděpodobností ani nebude nutné, abyste jeli stejnou trasou, jakou jezdíte autem. Využít můžete cyklostezky a vedlejší uličky. V cíli své cesty nebudete muset složitě hledat parkovací místo, prostě jen zaparkujete kolo do stojanu.

2. Úspora peněz

Budete-li jezdit na kole, ušetříte nejen čas, ale i peníze za benzín. Pokud se nakonec rozhodnete auto vůbec nepoužívat (a nevlastnit ho), ušetříte i za nejrůznější opravy a platbu povinného ručení. Jízdní kolo je ideálním dopravním prostředkem s téměř nulovými provozními náklady.

Foto: DavidK

žena na kole ve městě

3. Flexibilita a nezávislost

Jízdní kolo s sebou přináší flexibilitu a nezávislost. Můžete kdykoliv vyrazit kamkoliv. Nemusíte čekat, až vám pojede autobus, až vám manžel půjčí auto a nemusíte ani stát dlouhé minuty v dopravní zácpě. Na kole můžete jezdit i v případě, že nemáte řidičské oprávnění.

Velké evropské metropole jsou plné cyklistů a není se čemu divit. Díky kolu se lidé pohodlně a bez problémů dostanou tam, kam potřebují.

4. Poznávání nových míst

Pokud znáte své město jen z okýnka autobusu či auta, možná budete překvapeni, kolik nádherných míst, uliček, parků a dvorků se v něm nachází. Díky kolu můžete všechna tato místa prozkoumat. A vyrazit určitě můžete i za město.

5. Snížení dopravního zatížení

Začnete-li jezdit na kole místo autem, snížíte tím dopravní zatížení. Pokud se stejně jako vy rozhodnou i další lidé, bude to na dopravě ve vašem městě znát. Až potom budete výjimečně potřebovat jet autem, nebudete muset stát v zácpě a složitě hledat místo na parkování.

6. Přínos pro životní prostředí

Jízda na kole je šetrná k životnímu prostředí, cyklistika snižuje emise CO₂ a přispívá k lepší kvalitě ovzduší ve městech. Jízda na kole je také bezhlučná. Neobtěžuje přírodu, ani ostatní obyvatele města.

Na problematiku znečištěného ovzduší se snaží upozornit i nejrůznější akce. Každý rok - 22. září je Den bez aut, v květnu se lze zúčastnit výzvy Do práce na kole.

7. Zlepšení fyzické kondice

Cyklistika je zdravá pro tělo. Pravidelná jízda na kole zlepšuje fyzickou kondici. Jedná se o přirozený pohyb, který nezatěžuje klouby. Jízdou na kole posílíte nejen svaly na nohou, ale i kardiovaskulární systém. Je to tedy skvělá prevence proti nejrůznějším civilizačním ocemocněním.

8. Zlepšení duševního zdraví

Jízda na kole je nejen zdravá, ale může být i zábavná (pokud například jezdíte společně s dětmi nebo s přáteli) a uklidňující. Po několika minutách jízdy se do těla začnou vyplavovat endorfiny. Vy se budete cítit šťastnější a spokojenější. Místo toho, abyste se rozčilovali v dopravní zácpě, budete relaxovat při jízdě na kole. Až z  kola sesednete, budete nabuzení a veselí.

9. Životní styl

Cyklistika se může snadno stát vaší vášní a nedílnou součástí vašeho života. Můžete si pořídit krásné městské kolo a po městě se pohybovat výhradně na něm. Pokud ještě nemáte vhodné kolo, můžete využít tohoto průvodce, který poradí na co si dát pozor a podle čeho vybírat.

10. Pro lepší vztahy

Lidé, kteří chodí pěšky nebo jezdí na kole, více vnímají prostředí kolem sebe. Záleží jim na místě, kde žijí, a na lidech, kteří se vyskytují v jejich okolí. Cyklisté obvykle znají své sousedy a mají s nimi dobré vztahy. Milovníci kol se také rádi sdružují a pořádají pravidelné vyjíždky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám