Hlavní obsah

Triky, jak udržet vodu v bazénu čistou a neutratit za to majlant

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DavidK

Bazén na zahradě je skvělým místem k odpočinku a osvěžení. Udržet v něm však vodu čistou, může být opravdu náročné. Jak toho docílit, aniž byste zruinovali váš rodinný rozpočet?

Článek

Naštěstí existuje pár triků, jak to zvládnout, a navíc snížit náklady na minimum.

Investice do kvality se vyplácí

Pokud jste zatím ve fázi, kdy zvažujete, že si bazén teprve pořídíte, myslete především na kvalitu. Ano, z počátku si trochu připlatíte, ale tato investice se vám do budoucna opravdu vyplatí a vy tak nebudete muset platit neustálé výměny filtrů. Kvalitní filtrační zařízení je totiž základním krokem k tomu, aby zůstala voda v bazénu čistá. Filtr pravidelně kontrolujte a čistěte, abyste předešli jeho zanesení a  následným problémům, čímž také šetříte peníze na opravy. Bazén by měl být vybaven také cirkulačním zařízením. Díky tomu, že voda v bazéně neustále proudí, je zabráněno usazování nečistot na dně bazénu.

Foto: DavidK

bazén

Jde to i bez chemie

Kvalita bazénu je základ, který vám pomůže udržovat čistotu vody. Pokud však není váš bazén krytý, musíte pravidelně sbírat spadané nečistoty z vodní hladiny. Nejčastěji se jedná o nafoukané listí, spadlé větvičky či jiné organické materiály. V tomto kroku buďte opravdu důslední, jelikož pokud se vám začne listí ve vodě rozkládat, zaděláváte si na vážnější problémy. Pravidelně také vysávejte dno bazénu, abyste odstranili usazeniny. Některé bazény využívají oxidaci pomocí kyslíku či ultrafialových a ozonových systémů, které eliminují vznik a rozšíření nečistot a bakterií. Do těchto speciálních zařízení opět můžete investovat hned na začátku a v budoucnu ušetřit peníze. Pokud však na zahradě nechcete mít čistě přírodní jezírko, ale toužíte po sterilním prostředí, bez chemie to úplně nepůjde.

Zapojte rozum

Chemii však používejte pouze tehdy, když je to skutečně potřeba. Chemie nezatěžuje jen kvalitu vody, ale také vaši peněženku. Levnou variantou k čištění bazénů, která dnes již není vyhledávána, je použití skalice. Skalice modrá naopak vašemu bazénu může uškodit. Do vody se díky ní dostává prach, písek nebo jiné drobné nečistoty. Často se také stává to, že skalice poškodí filtrační systémy. Pokud se ale i přesto rozhodnete pro tuto levnou variantu, dodržujte přesné dávkování. Mnoho bazénů má dnes již zabudované automatické přidávání chloru, což se může poměrně dost prodražit. Účinnější jsou v tomto případě čistící chlorové tablety, které do bazénu přidáváte dle své potřeby.

Klíčem k úspěchu je jednoznačně pravidelná údržba bazénu, sbírání listů, hmyzu a dalších nečistot. Pokud dodržíte tento krok, nezačnou se vám organické materiály rozpouštět ve vodě a vy tak ušetříte svůj čas i peníze. Investujte také do kvalitního filtračního zařízení a  pokud používáte chemikálie, pravidelně kontrolujte jejich hodnoty ve vodě pomocí pH papírků, které stojí opravdu pár korun. Správné pH je totiž klíčové pro udržení čisté vody. Vidíte, že dodržením několika málo kroků jednoduše docílíte kvalitní vody za minimum nákladů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Podkladové báze pod make-up

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám