Hlavní obsah

Jak vyřešit skladování kola?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DavidK

kolo skladování

V článku přináším srovnání možností skladování kola v garáži, doma na balkoně i ve skladovacím kontejneru.

Článek

Cyklistika je v Česku velmi oblíbeným sportem. V našich krajích máme k dispozici velké množství cyklostezek, které nabízí projížďku krásnými krajinami. Ani lesní a horské stezky nezaostávají, jelikož jich zde máme rovněž dostatek, takže si na své přijde každý. Kolo, stejně jako ostatní věci, potřebuje správnou údržbu, péči a vhodné skladování. Víte, na co si dávat pozor při skladování, a  jaká typická místa jsou vhodná pro jejich uskladnění?

Jak správně skladovat kolo?

Skladování kola má velký vliv na jeho stav a životnost součástek. Z tohoto hlediska je ideální kolo skladovat v teple a suchu. Skladování v zimě a vlhku vám sice kolo nezničí, ale může výrazně snížit životnost a ovlivnit správnou funkčnost jednotlivých součástek. Problémy mohou způsobit teploty pod bodem mrazu.

Při skladování nezapomínejte, aby bylo kolo vždy čisté. Pravidelná údržba a čistota zabraňuje korozi a opotřebení součástek. Nezapomínejte také na kontrolu tlaku v pláštích, případně doplňte vzduch, aby se zamezilo deformaci. Pozornost věnujte řetězu a dalším pohyblivým částem, aby zůstaly v dobrém stavu. Otázka tedy zní, kde skladovat kolo?

Skladování kola v domácnosti

Domácnost je typickým místem, kde majitelé kol uschovávají svá kola. Většinou to je z důvodu, že nemají jinou možnost nebo mají obavy z  krádeže.

Majitelé rodinných domů mají výhodu v podobě většího prostoru nebo vlastní zahrady.

Velké byty rovněž poskytují daleko více prostoru a možností, jak menší byty nebo garsonky.

V menších bytech lze využít předsíň, šatnu nebo ušetřit prostor prostřednictvím držáků, závěsů na kola nebo systémů s kladkami, které poskytnou kolu místo na stropě.

Výhody: Bezpečnost, ochrana před povětrnostními vlivy a snadný přístup

Nevýhody: Zmenšení prostoru a případný zásah do zdí vrtáním.

Ve sklepě nebo v garáži

Skladování ve sklepě nebo v garáži je ideálním způsobem, jak ušetřit prostor v domácnosti. Poté, co kolo ošetříte, můžete uskladnit kolo ve sklepě nebo v garáži.

V krytém prostoru se bude mít dobře, nezapomínejte kontrolovat tlak v kolech a kolo přikryjte něčím prodyšným, aby se dovnitř nedostala vlhkost.

Nepodceňujte také zabezpečení kola, jelikož nikdy nevíte, zda si zloděj nezvolí vaši nemovitost.

Výhody: Více prostoru pro uskladnění, ochrana před povětrnostními vlivy, snadná údržba a čištění.

Nevýhody: bezpečnostní riziko, vlhkost a teplotní výkyvy, omezený přístup.

Ohledně skladování kola ve sklepě se vede poměrně pěkná diskuse zde.

Venku nebo na balkóně

Skladování venku nebo na balkóně je nejrizikovější ze všech možností. Kolo bude vystaveno všem povětrnostním vlivům, nízkým teplotám i potencionální krádeži nebo poškození vandaly.

Balkón má o něco větší výhodu, ale stejně je potřeba dbát na to, aby kolo bylo chráněno vrstvou.

Výhody: Úspora prostoru, snadný přístup (pokud máte vlastní zahradu).

Nevýhody: Vystavení povětrnostním vlivům, zvýšené riziko krádeže, vyšší pravděpodobnost poškození.

Více také v pěkném článku

Skladování v kontejnerech

Pokud máte k dispozici zahradu můžete si pořídit zahradní domek či skladovací kontejner jako uložiště věcí. Pro ty, co bydlí v paneláku, existuje možnost pronájmu skladovacích kontjnerů. Ty nalezneme ve všech větších městech - jako je Brno, Praha, Olomouc Ostrava. Služby nabízí obvykle non-stop přístup ke kontejneru a solidní dostupnost MHD

Výhody: cena, možnost uložení i jiných věci

Nevýhody: Při projížďce se musíte dopravit na skladovací místnost, kolo není při ruce

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám