Hlavní obsah
Jídlo a pití

Když vaří chlap - tentokrát rychlý gulášek ze slepičích prsních řízků

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Děda Víťa

Základ rychlého slepičího gulášku - zatím ještě bez rýže.

Intuitivní a rychlé vaření v jednom hrnci ze surovin „co dům dal“. Jde to rychle, nic nemusíte vážit a zvládne to úplně každý. I vy.

Článek

Včera vařila moje žena výbornou mňamkovou slepičí polévku, ale zbyla nám v ledničce jen tak dvě veliká slepičí prsa. Co s tím ?

En - ten - týky - dva - špa - lí - ky …, rozpočítali jsme se, a bylo jasné, že se o jejich přípravu mám postarat já. Mým jídlům moje žena obvykle říká „prototypy“. Nevznikají podle žádného receptu, suroviny se přidávají ty, které najdu doma (nakupovat kvůli tomu většinou nechodím) a množství se určuje podle průpovídky ve filmu Byl jednou jeden král. Tedy „přiměřeně, přiměřeně“. Takže jídla pak jsou, jak jinak, většinou neopakovatelná.

A tak jsem dnes znovu aktivoval svou prototypovou dílnu a slepičí prsa nakrájel na maličké kostičky, které jsem hodil do wok pánve na olej a na cibuli.

Dál už to bylo intuitivní vaření: Co je mňam? No jasně, máme tu hrádeckou čabajku. Šup tam jednu pokrájenou nožičku. Musíme být také zdraví, takže šup tam dvě pokrájená rajčátka. Ale ne zase tak moc. Decánek slivovice, podpálit a vylít do pánvičky, jen ať to všechno hoří. Sůl, pepř, maďarskou sladkou papriku, nakrájené žampióny.

Míchat a převracet a míchat.

Mezitím uvařit dva sáčky předvařené rýže, a jakmile jsou hotové, vyklopit je také do pánvičky.

Míchat a převracet a míchat.

Hotovo? Tak už jen sundat z plamenů a do směsi vmíchat ještě zakysanou smetanu pro zjemnění chuti.

A výsledek? Zase mňamka pro tři lidi.

Dobrou chuť, kamarádi!

Foto: Děda Víťa

Hotový produkt určený už k servírování na talíř - flambovaný slepičí guláš s rajčaty, se žampióny a s rýží. Autor doporučuje podávat ještě se sklenicí dobře vychlazeného pivka.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz