Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Adolf v Německu? aneb zakázaná jména

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

V České republice jsou známy případy, kdy rodiče při výběru jména opravdu popustili uzdu své fantazii. A tak můžete potkat Barbie, Rolexe, Spartaka nebo třeba Spasitele. Některá jména jsou však zakázaná a ne jen u nás. Naštěstí.

Článek

Německo

Stejně jako v České republice, i v Německu vám může matriční úřad zamítnout jméno, které chcete svému miminku dát. Sice neexistuje žádný seznam zakázaných jmen, matriční úřad se rozhoduje sám za sebe, všeobecně lze ale říci, že odmítne zapsat jméno, které by mohlo ohrozit blaho dítěte. Jsou tak odmítána jména, která jsou urážlivá, diskriminační či vulgární, nebo jde o jména značek.

Matriční úřady tak už zakázaly například Lenina, Satana, Batmana, Tom Toma, Whisky, Grammophona nebo třeba Judase. Na druhou stránku povolily Tarzana, Winnetua, Ikeu nebo například Leonarda da Vinci Franze.

A jak to má Německo s Adolfem? Toto křestní jméno si nese svou vlastní zátěž. Každý si hned vzpomene na jistého rakouského neuznaného malíře, který vykoupal Evropu v krvi. Přesto se jméno Adolf stále ještě používá, byť velmi vzácně a třeba že zakázané není, některé úřady jej zapsat odmítly.

Švédsko

Švédsko to má obdobně jako jiné evropské státy. Obecně lze říci, že nepovoluje jména, která buď nejdou vyslovit, jsou hanlivá a nebo jsou patentově chráněna. Své dítě tak nepojmenujete např. Bflmpsvz, ani nesmí nést snad nejznámější švédské pojmenování Ikea. Nebo třeba Veranda.

Island

Island má přísná pravidla pro výběr jména. Je to z důvodu zachování islandské jazykové struktury. Pokud vámi vybrané jméno neodpovídá správné gramatice, úřady jej jednoduše zamítnou. Islandská abeceda nezná písmeno C, takže například Carolina dát miminku prostě nelze. Stejně tak neuspějete s Harriet. Úřady vám rozmluví i Karen - toto jméno se celosvětově používá v negativním smyslu - jako když u nás někomu řeknete Ty jsi Jarmil.

Nový Zéland

Zde neuspějete se jmény, která jsou spjata s náboženskými symboly, nebo královskými tituly. Takže jména jako Lucifer, Král nebo Mesiáš raději zapomeňte.

Malajsie

V této zemi zákony zakazují jména, která jsou urážlivá, vulgární, či jinak obdobně nevhodná. Na ulicích tak nepotkáte lidi se jmény Chow Tow, Dog, Woti nebo Sor Chai. Ale upřímně, kdo by pojmenovával své dítě výrazy pro páchnoucí hlavu, pohlavní styk nebo šílenost, že?

Francie

Stejně jako v Německu či v Česku, i zde o povolení jména rozhodují matriční úřady. Všeobecně nejsou povolena jména, která jinak označují předměty nebo obchodní značky či produkty. Nutellu nebo Mini Coopera z Paříže tak svým rodičům asi nepředstavíte.

Norsko

Norové, podobně jako Islanďané, staví na své historii a tradicích a tak se snaží o to, aby jména novorozenců měla nějakou historickou či tradiční spojitost se zemí. Obecně se nepovolují nekonvenční či komerční jména. Zamítnuta tak byla například Gesher nebo Metallica.

Čína

I tato ohromná asijská země se drží u jmen pravidel zachování kulturní identity. Zakázány jsou znaky a symboly. Svého potomka tak @ nepojmenujete. Elon Musk chtěl v roce 2020 pojmenovat své dítě X Æ A-12. V Číně by mu to tedy neprošlo.

Mexiko

Mexiko nemá rádo vymyšlená jména. Země zakazuje i ta, která jsou urážlivá, trapná nebo absurdní. Jména jako Rambo nebo Facebook vám úřady neschválí.

Saúdská Arábie

Arabská země si velmi potrpí na své tradice, identitu a islámskou kulturu. Nevhodná jsou tak jména, která znějí příliš západně a neislámsky. Jsou známy případy, kdy byla odmítnuta jména jako Joey, Linda, Sophia nebo Benjamin.

Existují ale i jména, která jsou sice povolena a v dané zemi úplně v pohodě, ale jejich nositelé by neměli vyrážet na cesty do zahraničí. V jiných zemích totiž mohou některá jména mít úplně jiný a často ne příliš lichotivý význam. A právě na tyto příklady se podíváme příště.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz