Hlavní obsah
Bydlení

Chcete prát ekologičtěji a levněji? Vyhněte se rychlým programům + 5 tipů pro větší úsporu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Krátký mycí program praček a myček může na první pohled působit ekologicky. V mnoha případech byste se jim ale měli vyhnout – kdy tedy?

Článek

Krátký mycí program neznamená vždy hospodárnější

Každý, kdo čte „Program krátkého praní“, by si mohl myslet, že je šetrnější k životnímu prostředí více než běžný mycí program, protože má přeci kratší dobu trvání. Zdání ale často klame, protože spotřeba energie obvykle roste s kratšími provozními dobami. Prací prostředek během krátké doby praní nemůže tak dobře fungovat, takže pračka musí velmi rychle ohřát vodu. Pračka se tak snaží v kratším úseku udělat více práce a jede tak na plný plyn. A i spotřeba vody je často vyšší.

Výsledek - krátké mycí programy – jak v pračce, tak v myčce – obvykle nejsou tak ekonomické.

  • je potřeba více vody
  • vetší spotřeba elektřiny

Nejen, že jsou pro vás tedy dražší, ale mají také větší dopad na životní prostředí.

Ovšem pozor - některé pračky mají nejen krátký prací program (na novějších zařízeních obvykle pod názvem „Quick/Mix“), který trvá asi hodinu, ale také ultra krátký prací program, který trvá pouze 15 až 30 minut. Tento program se nazývá například „Express“, „Rapid“, „Quick“ nebo „Extra short“ - vždy následuje číslo mezi 15 a 30. Toto číslo udává, jak dlouho tento nejkratší program trvá.

Nejkratší program je – na rozdíl od krátkého programu – ve skutečnosti velmi ekonomický, a proto lze jen doporučit. Podle serveru Utopia.de se zde voda tolik neohřívá, zůstává vlažná, což ušetří mnoho energie. Ovšem pozor - protože neběží pračka tak horká, je nejkratší program vhodný pouze pro lehce znečištěné oblečení.

Pokud vám nevyhovuje nejkratší program, je nejlepší vždy zvolit Eco program (kolem 2,5 hodiny) místo krátkého programu („Quick/Mix“, kolem 1 hodiny). Eco u tohoto programu znamená, že budete zaručeně hospodární a šetrní k životnímu prostředí.

Pět tipů pro udržitelné praní v pračce a myčce

1 - Správné množství pracího prášku nebo prostředku na mytí nádobí

Ujistěte se, že používáte správné množství prášku nebo prostředku na mytí nádobí – často se používá příliš mnoho, což může vést k usazeninám na oblečení a nádobí.

2 - Žádné předmytí nebo předpírka

Předmytí nebo předpírka nejsou u běžně znečištěného nádobí nebo prádla nutné. Je tedy lepší se jim vyhnout a šetřit vodou i energií. Odolné skvrny na oblečení můžete předem ošetřit vhodným mýdlem.

3 - Žádné zpola plné spotřebiče

Kvůli ochraně životního prostředí byste měli pračku a myčku vždy naplnit úplně. Vyvarujte se však také přeplnění pračky. Pokud je spotřebič naplněný jen z poloviny, zbytečně plýtváte vodou a energií.

4 - Vyhněte se sušičce

Sušička spotřebuje hodně energie a tím i peněz. Ty můžete lehce ušetřit sušením prádla buď venku na prádelní šňůře, nebo doma na sušáku.

5 - Používejte eko pračku

Pokud máte hodně starý model, nákup nového může mít smysl jak finančně, tak ekologicky. Nejlepší je vybrat si eko model zavedených výrobců s dobrým hodnocením od samotných zákazníků.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz