Hlavní obsah
Zdraví

Corona update podzim 2024: Tohle nás čeká podle německého RKI

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Případy korony opět přibývají. Ukazuje to monitoring odpadních vod. Co to znamená pro podzim, na co se připravit? Která opatření mají smysl? Takto to vypadá aktuálně v Německu a mohlo by i u nás.

Článek

Jak víme, že se počet koronavirů opět zvyšuje, kdyz už se plošně netestuje?

Kamkoli se podíváme, kolegové a přátelé kýchají, kašlou a teče jim z nosu. Počet návštěv lékaře s respiračním onemocněním se zvyšuje, jak ukazuje aktuální infekční radar (k 29. srpnu 2024). Většina lékařů už ale netestuje, zda za tím není korona, RSV nebo jiné nachlazení. Proto odborníci RKI využívají jiný způsob - dohlíží na odpadní vody. Množství virové nálože SARS-CoV-2 je testována v čistírnách odpadních vod od května 2022.

Pomocí této monitorovací technologie RKI detekuje patogeny v odpadních vodách a může tak na základě výsledků pružně reagovat a navrhovat opatření k lepší ochraně zdraví obyvatel. Vzhledem k tomu, že mnoho lidí s příznaky nachlazení již není na Covid testováno, jde o poměrně spolehlivou metodu sledování vývoje koronaviru. Od posledního vrcholu v prosinci 2023 virová zátěž v Německu prudce klesla a ustálila se na poměrně nízké úrovni.

Od dubna ale opět narůstá počet odhalených „genových kopií“ na litr odpadní vody, což je jednotka, ve které se patogeny měří. A panuje obava, že čísla budou s nástupem podzimu dále přibývat.

Které patogeny SARS-CoV-2 jsou aktuálně nejrozšířenější?

V naší oblasti převládá vedle mateřské linie KP.3 podřád KP.3.1.1. V souhrnu byl jejich podíl pro 30. a 31. týden 46 %, respektive 28 %, podle týdenní zprávy RKI o aktuální situaci akutních respiračních onemocnění (zpráva ARE). Patří mezi tzv. varianty FLiRT, které se vyvinuly z kmene JN.1. Pojí je mutace  spike-proteinu, která usnadňuje viru obejít lidský imunitní systém.

Podle aktuální japonské studie z července 2024 se tento kmen vyznačuje vyšší „virovou zdatností“, to znamená, že se velmi rychle a snadno šíří a podle vědců by se mohl stát další dominantní variantou po celém světě. Již předchozí varianta KP.2 dokázala snadněji překonat imunitní systém hostitele, bez ohledu na to, zda byl hostitel očkován nebo měl již prodělanou infekci SARS-CoV-2.

Jak nebezpečné jsou nové varianty KP.3?

To zatím nelze jednoznačně říci, japonská studie ale naznačuje, že již K.2 způsobuje mírnější příznaky ve srovnání s jinými variantami. V USA, kde KP.2 a KP.3 dlouhodobě patří mezi dominantní varianty, nezaznamenal Covid Data Tracker v posledních měsících žádné úmrtí na SARS-CoV-2.

„Skutečnost, že infekce SARS-CoV-2 je méně smrtelná, je také způsobena tím, že stále více lidí je proti viru očkováno a/nebo mělo infekci,“ říká Dr. Friederike Hunstig, specialistka z Fakultní nemocnice Hamburk.

Existuje vakcína proti variantám KP.2 nebo KP.3?

V současné době neexistuje žádná vakcína optimalizovaná pro varianty KP.2 a KP.3, ale od začátku července je v EU dostupná vakcína optimalizovaná pro JN.1 (Comirnaty JN.1). Varianty KP.3, které jsou v současné době v Německu dominantní, jsou dílčími variantami JN.1.

Očkování proti dřívějším typům má také smysl a může zabránit vážným případům u současných virů, protože virus se v průběhu mutací mění jen částečně.

„Očkování chrání jedince a zároveň zvyšuje imunitu stáda,“ říká Dr. Hunstig. Všem rizikovým skupinám, jejichž poslední očkování proti koronaviru bylo déle než před rokem, doporučuje, aby si jej osvěžily. „Patří sem nejen lidé nad 60 let,“ říká lékařka, „ale i mladí lidé, například s cukrovkou, srdečním onemocněním nebo HIV, dále zdravotnický personál a všichni, kdo musí užívat léky na potlačení imunitního systému, jako jsou pacienti s rakovinou či s revmatismem.“

Pro připomenutí - očkování může zabránit vážným případům a snížit případy Long Covidu. „Nyní máme dobré a účinné léky proti symptomům SARS-CoV-2,“ říká odbornice, „ale stále neexistuje dobrý koncept terapie proti Long Covidu.“

Poslední roky ukázaly, že difuzní onemocnění, které je často doprovázeno vážnými omezeními v každodenním životě, např. únavovým syndromem, může postihnout každého bez ohledu na aktuální zdravotní stav nebo věk.

Jaká opatření na ochranu před koronavirem bychom měli na podzim a v zimě 2024 dodržovat?

„Pokud máte příznaky nemoci, neměli byste již chodit do práce,“ radí Dr. Hunstig. „Naučili jsme se to během pandemických let a měli bychom to zachovat, abychom nenakazili ostatní.“ Pokud jsou příznaky mírné, mnoho lidí již může pracovat i z domova. Důležité je nic nepodcenit, zbavit tělo příznaků, odpočívat.

Pokud máte vážné příznaky nachlazení, měli byste jít k lékaři a nejlépe si vzít ochrannou masku, abyste chránili ostatní pacienty v čekárně. Norská studie, která byla provedena během norské chřipkové sezóny od února do dubna 2023, prokázala, že chirurgické roušky mohou skutečně zabránit infekcím.

Shrnutí

Corona s námi zůstane. Na začátku podzimu 2024 se zdá, že se virus stal nakažlivějším. Přesto je ale nepravděpodobné, že způsobí závažné onemocnění, alespoň ne u těch, kteří byli očkováni nebo u těch, kteří již měli infekci SARS-CoV-2. Pokud patříte do rizikové skupiny, odborníci doporučují přeočkování.

Zdroje:

Centers for Disease Control and Prevention: COVID Data Tracker, k 17. srpnu 2024

Robert Koch Institute: Wastewater Surveillance AMELAG, k 17. červenci 2024

Yu Kaku et al.: Virologické charakteristiky varianty SARS-CoV-2 KP.2, 2024, in: The Lanet Infectious Diseases; doi 10.1016/S1473-3099(24)00298-6

Portál Gesund.bund spolkového ministerstva zdravotnictví: Infekční radar, k 29. srpnu 2024

Runar Barstad Solberg a kol v: National Library of Medicine; doi 10.1136/bmj-2023-078918

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
SARS-CoV-2

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz