Hlavní obsah
Zdraví

Jste závislí na akoholu? Pravdu odhalí 2 jednoduché otázky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Alkohol je metla lidstva, ale zametat se musí. Hláška, kterou zná téměř každý. Jenže alkohol může zamést i s vámi samotnými. Přiznat si pak, že máte opravdu problém, je obtížné. Leicesterská univerzita hlásí - stačí jen 2 otázky.

Článek

Průzkum v Německu ukázal realitu. Podle Health Knowledge Foundation je u našich sousedů na alkoholu závislých 1,6 milionu lidí. Tedy zhruba 1,9 procenta populace. Průzkum epidemiologické závislosti (ESA), z něhož tato čísla vycházejí, také uvádí, že postiženo je 4,5 procenta mužů a 1,7 procenta žen ve věku 18 až 64 let.

Tato čísla však pravděpodobně nebudou úplně stoprocentní, vezmeme-li v úvahu, že ne všichni alkoholici představují stejný obrázek. Některým se i přes závislost daří zvládat běžný život, zaměstnání a dokáží tak svůj problém dobře skrývat. Zejména v těchto případech je tedy léčba obtížná, protože postižení svoji závislost tají a dokonce ji popírají.

Existují dotazníky, s jejichž pomocí mohou zdravotníci diagnostikovat závislost na alkoholu, ale ty bývají poměrně časově náročné. V rámci metastudie přišli britští vědci z University of Leicester s mnohem jednodušším způsobem, který odhaluje závislost na alkoholu s úspěšností 87 procent. Přezkoumáním 17 tématicky zaměřených studií se týmu podařilo identifikovat dvě otázky, které by měly stačit k určení závislosti na alkoholu.

Tyto dvě otázky by mohly značně usnadnit práci například praktickým lékařům.

„Jak často vypijete šest a více alkoholických nápojů při jedné příležitosti?“

„Už jste někdy po ránu pil alkohol, abyste si stabilizoval nervy?“

Pokud je na první otázku zodpovězeno „často“ nebo dokonce „pravidelně“, ukazuje to na problematický vztah k alkoholu. Odpověď na druhou otázku „ano“ je také jasným znamením. V kombinaci mají tyto dvě otázky úspěšnost 87 procent.

Britský výzkumný tým doporučuje, aby pacienti, kteří mohou být po zodpovězení dvou otázek klasifikováni jako „rizikoví“, byli dále testováni pomocí delšího seznamu otázek – například testem CAGE a nebo dotazníkem AUDIT. Závislost na alkoholu pak lze správně diagnostikovat s pravděpodobností nad 90 procent.

Kompletní test CAGE lze dohledat na internetu a můžete si jej tak zkusit udělat i sami (jeho německou verzi můžete nalézt na chip.de).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz