Hlavní obsah

Konec jednoho mýtu: Proč může být mražená zelenina dokonce lepší než ta čerstvá z obchodu?

Foto: Pixabay

Mnoho lidí žije s tím, že zamražením ztrácí zelenina své plusy. Že jedině ta čerstvá z regálu je ta pravá. Jenže jde o rozšířenou fámu. Pojďme se na to podívat podrobněji.

Článek

Já bych Teda mraženou nikdy nekoupila, já chci kvalitu. Jedině čerstvou z krámu…

Mražené potraviny, zejména zelenina, mají v naší mysli punc méněcennosti. Často je vnímáme jako poslední možnost, když nemáme k dispozici „poctivou“ čerstvou zeleninu. Mnoho z nás je přesvědčeno, že mrazem se zničí veškeré vitamíny a živiny. Ale co když je pravda přesně opačná? Vítejte ve světě, kde mražená zelenina může být ve skutečnosti výživnější než ta „čerstvá“ ze supermarketu.

Proč „čerstvé“ nemusí nutně znamenat nejlepší?

Zelenina, kterou koupíte v běžném obchodě, má za sebou dlouhou cestu. Už od okamžiku sklizně začíná proces ztráty vitamínů a živin. Tato degradace je přirozená a její rychlost závisí na druhu zeleniny. Například brokolice a špenát ztrácejí značnou část vitamínu C během několika hodin po utržení, hrášek více než polovinu během 48 hodin od sklizně.

Foto: Pixabay

A to není vše. Zelenina určená pro supermarkety se často sklízí dříve, než plně dozraje, aby vydržela dlouhý transport a dny skladování. V důsledku toho nemá dostatek času vyvinout si maximální obsah živin.

A to má před sebou týdny transportu lodí nebo kamionem, skladování a ještě si poleží zcela vystavená veškerým vlivům, jako je teplo, světlo nebo vzduch, v regále obchodu, než si ji konečně vyberete.

Tajemství mražené zeleniny

Proč je tedy mražená zelenina v mnoha ohledech lepší?

Zelenina určená k mrazení se sklízí na vrcholu zralosti, kdy je její nutriční hodnota nejvyšší.

Od pole se dostává do mrazírny v rekordním čase, často do několika hodin. Tím se minimalizuje čas na ztrátu živin.

Foto: Pixabay

Potraviny se zamrazují při extrémně nízkých teplotách. Tento proces vytváří mikroskopické ledové krystalky, které nepoškozují buněčnou strukturu. Zelenina si tak zachová nejen živiny, ale i barvu a texturu.

Před zmrazením se zelenina krátce ponoří do horké vody. Tento proces zvaný blanšírování sice může způsobit nepatrnou ztrátu vitamínů rozpustných ve vodě, ale klíčové je, že zastaví enzymy, které by jinak rozkládaly živiny a měnily chuť, barvu a texturu během mrazení.

Pro příklad třeba borůvky z mrazáku obsahují mnohem více antokyaninů než ty volně prodejné, takový zamražený špenát zase nabídne více vitamínu A a K, než ten listový v pytlíku, který se jeví jako čerstvý.

Kdy je čerstvá zelenina opravdu lepší?

Samozřejmě existují případy, kdy je čerstvá zelenina bezkonkurenční. Pokud si ji utrhnete přímo ze zahrádky nebo koupíte na farmářském trhu od místního pěstitele, který ji sklízí čerstvou a zralou ve stejný den, kdy ji prodává, pak je to ta nejlepší možná volba a plusy takové zeleniny jsou jednoznačně bezkonkurenční.

Foto: Pixabay

Takže příště, až budete v obchodě, nemusíte mít výčitky, když sáhnete po mraženém sáčku. Uvědomte si, že děláte chytrou volbu, která vám ušetří čas, peníze a zároveň vám zajistí kvalitní a výživově hodnotné jídlo. A nějaké řeči o lenosti klidně pusťte s úsměvem z hlavy. Vy už pravdu znáte. Tvrzení o bezcennosti mražených potravin j prostě pouhou fámou a nesmyslně rozšířeným mýtem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz