Hlavní obsah

Lékař: Balenou vodu a jiné nápoje v „petkách“ vypijte do 24 hodin, pak je lepší je vyhodit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Mnoho lidí si otevře láhev s balenou vodou, postaví k počítači, nebo na stůl a upíjí z ní třeba tři i více dní. Podle francouzského lékaře Jimmy Mohameda jde ale o chybu. Pokud vodu nevypijete do 24 hodin, je lepší ji vylít a vzít si novou.

Článek

Jimmy Mohamed je francouzským lékařem, který pravidelně publikuje své práce, zaměřené na kvalitní stravu a zdraví prospěšné výrobky. Nyní se vyjádřil i k balené vodě a jiným syceným nápojům v plastových obalech. Podle něj by se po otevření neměly tyto nápoje skladovat déle než 24 hodin. Pokud je nestačíte vypít, je údajně vhodnější obsah vylít a láhev recyklovat. Proč obhajuje toto tvrzení, byť jde vlastně o způsob, podporující plýtvání vodou a rozhodně nevede k menšímu používání plastů? Zde jsou jeho důvody:

Foto: Pixabay

1. Oxidace

Po otevření láhve je voda vystavena vzduchu, což spouští oxidaci. Dr. Mohamed vysvětluje, že tato oxidace časem mění chuť vody. Kromě kovové nebo lehce mdlé chuti může voda ztratit i své minerální vlastnosti. Takže pokud cítíte, že voda ztrácí na chuti a kvalitě, je čas ji vylít a otevřít novou.

2. Kontaminace

Kontakt se vzduchem ovlivňuje nejen chuť, ale také umožňuje množení bakterií a hromadění nečistot ve vodě. Bakterie se rády množí ve vlhkém prostředí, jako je právě třeba otevřená láhev s vodou a vaše ústa jsou zase branou do vašeho těla. V zájmu ochrany svého zdraví byste proto neměli pít z láhve, která je otevřená déle než 24 hodin.

3. Vyšumění

Pro ty, kteří preferují sycené nápoje, je ztráta šumivosti známým a nechtěným problémem. Jakmile se láhev otevře, bublinky začnou unikat, což způsobí, že nápoj během krátké doby takzvaně vyšumí. Dr. Mohamed radí konzumovat sycené nápoje rychle, protože po 24 hodinách už nemusí mít bublinky žádné, což se negativně projeví i na chuti.

4. Bezpečnost

Z důvodů bezpečnosti potravin a ochrany vlastního zdraví je vždy bezpečnější neprodlužovat zbytečně používání plastových obalů, včetně lahví s vodou, než je nezbytně nutné. Přestože jsou tyto láhve určeny k jednorázovému použití, někteří lidé je používají dokonce opakovaně, čímž se zvyšuje riziko, že se do vody kromě bakterií, které se v ní hromadí, dostanou i mikroplasty nebo jiné chemické složky. Proto by se měla lahev vždy nechat recyklovat a opravdu používat jen jednorázově.

Foto: Pixabay

Ideální je dle francouzského lékaře místo pití z PET lahví používat skleněné nebo nerezové obaly a nádoby. Nejen, že jsou šetrnější k životnímu prostředí, ale také zachovávají kvalitu vody a obejdou se bez rizika kontaminace mikroplasty z jednorázových plastových lahví.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz