Hlavní obsah
Finance

Minimální mzda v Německu rozděluje firmy - ještě před navýšením

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Německo se zrovna nachází mezi dvěma navýšeními minimální mzdy. Od ledna je 12,41 euro, od toho dalšího bude 12,82 euro. Další navyšování má přijít tak, aby do 2 let byla 15 euro. A to vyvolává neshody ve firmách už teď.

Článek

Spolkový ministr práce Hubertus Heil dnes oznámil, že by se minimální mzda v Německu měla v následujících dvou letech vyšplhat až na 15 euro za hodinu. Jeho prohlášení vyvolalo nevoli zejména u podnikatelských sdružení.

Podle nich je neustálé navyšování minimální mzdy na škodu. Na firmy tak stát vyvíjí enormní tlak. Navýšení mezd se dle jejich vyjádření dostává na úroveň, kdy samo o sobě ohrožuje pracovní místa jako taková. Firmy pak musí nést zvýšené náklady samy anebo je, pokud to lze, přenášet na své zákazníky, čemuž se ovšem snaží vyhnout.

O dalším navyšování minimální mzdy v Německu se tak svede ještě pořádný boj mezi vládou, zaměstnavateli a odbory.

Ty původně chtěly minimální mzdu 14 euro už od ledna tohoto roku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz