Hlavní obsah
Jídlo a pití

Kafe jako od profíka a doma

Foto: Pixabay

Milujete kávu a obzvláště tu připravenou od baristy někde v profi kavárně? Tak tady je malý návod, jak si doma připravit kávový skvost za použití pár fíglů, které vaši kávu jednoduše „vytuní“.

Článek

Milujeme kávu. Dáváme si ji ráno, pijeme ji v práci, relaxujeme s ní ve chvílích volna. Patří ke společenskému folklóru, vždyť i na návštěvy se chodí „na kafe“. Někteří nezmaři ji pijí ještě večer před spaním. Ale ruku na srdce, jak si ji doma děláme? Většinou vezmeme hrnek, dáme do něj kávu, někteří cukr, zalijeme vodou z rychlovarné konvice, vylepšíme mlékem a zamícháme. Celá příprava je hotová. Tím je sice káva připravena rychle, ale ochuzujeme se o mnohé. Tak já vám prozradím pár triků, jak svou kávu vylepšit pro lepší požitek z té „chvilky pro sebe“.

Foto: Pixabay

Slyšeli jste někdy výraz „aerating“? Česky by se to dalo přeložit jako provzdušnění. A je to přesně to, co s kávou uděláme. Jde o techniku, kterou zná každý barista. Aerating dodá kávě pěnivou krémovou konzistenci. A to chceme. Co k tomu potřebujeme? Vlastně nic extra. Aerating provedeme tak, že kávu přelijeme z výšky mezi dvěma hrnky. Pro trénink doporučuji napoprvé dát prázdný hrnek do dřezu. Jistě nechcete mít kávu všude, pokud se netrefíte. Z výšky pak přelejte kávu do připraveného hrnku. Někdo raději preferuje „šejkování“ kávy, které vede ke stejnému výsledku. Zde stačí už hotovou kávu přelít do zavařovačky a pořádně protřepat. Jestli si myslíte, že to nic neudělá, zkuste to. Nový chuťový zážitek vás jistě překvapí.

Foto: Pixabay

Další doporučení se týká výběru kávy. Pokud už kupujete mletou, ochuzujete se o dvě věci. Za prvé - výběr. Koupí hotové směsi nemáte tu paletu možností tak širokou. A je prostě hotová. Ale, pokud zvolíte zrnkovou kávu, můžete experimentovat, najít si tu svou topovku, výběr je širší a rozmanitější. A za druhé - vůně. Sice si přiděláte trošku práce a budete muset zapojit o maličko více úsilí na přípravu, ale stojí to za to. Dýchne na vás nostalgie, kterou mletí kávy jistě přinese, a hlavně aroma čerstvé kávy vám dozajista vykouzlí úsměv na tváři. I když jste teď vstávali. To provonění místnosti je prostě kouzelné, a navíc zafungují i receptory odměny a takové to psychické odměnění za skvěle vykonanou práci.

Foto: Pixabay

K perfektní kávě patří i napěněné mléko. Nemáte ten správný přístroj? Ale máte. Každý přeci máme doma mikrovlnku. A ta je daleko praktičtější, než jste si dosud mysleli, i v případě přípravy perfektní kávy. Kromě mikrovlnky potřebujete jen jednu další věc. Uzavíratelnou sklenici, která do mikrovlnné trouby může. Tu vezměte, naplňte ji mlékem maximálně do půlky, pevně zašroubujte a důkladně protřepejte. Vydržte s tím pohybem a po třiceti až šedesáti sekundách by mělo být mléko krásně napěněné. Máte? Tak teď ji opět otevřete a dejte do mikrovlnky na zhruba čtyřicet sekund. Oalaa, vaše pěna je připravena.

Foto: Pixabay

A nebojte se experimentovat ještě více. Určitě znáte trik s domácím cappuccinem, kdy ho vyšperkujete posypáním troškou kakaa. Tento jednoduchý trik ale platí i na kávu. Nebojte se být kreativní. Studujte své chutě. A hledejte tu nejlepší možnou kombinaci pro sebe a své chuťové pohárky. Kávu si můžete vylepšit například mletou skořicí, hřebíčkem, muškátovým oříškem nebo třeba vanilkovým sirupem či čokoládou dle chuti. Napadají vás další kombinace? Sdělte je pro nás ostatní do komentáře. A tip na závěr. Pokud milujete chuť ledové kávy, připravte se na horké dny, které už se hlásí o slovo. Vezměte si klasické plastové formičky na led, zamrazte svou hotovou kávu a pak si můžete své vlastní vynikající kávové ledové kostky užívat v jakémkoliv drinku, který vás napadne.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz