Hlavní obsah
Zdraví

Nebezpečí dehydratace - jak dlouho vydržíte bez pití?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Člověk by měl vypít několik litrů tekutin denně, ideálně neperlivé vody. Co se ale stane s naším tělem, když permanentně málo pijeme nebo máme dokonce dlouhodobě žízeň? Jak dlouho dokážeme přežít bez pití?

Článek

Člověk ztratí za den v průměru dva litry tekutin pocením, močí a dýcháním. Tyto ztráty je samozřejmě třeba doplnit. Pokud se tak neděje, hrozí nám dehydratace.

Již po jednom dni bez vody začínáme mít problémy. Mezi příznaky dehydratace patří silný pocit žízně, suchá kůže, sucho v ústech a suchý jazyk, tmavá moč a velmi často bolest hlavy, která je u mnohých lidí právě tím prvním impulsem k tomu Haló? Pij!

Také může dojít k rychlému poklesu krevního tlaku, mohou se objevit záchvaty a posléze i ztráta vědomí. Pokud stále nepijeme, jde to rychle - kóma a nakonec smrt. A ta může přijít do tří dnů. Docela fofr, ne?

Lidé mohou přežít vcelku dlouhou dobu bez jídla, bez pití už to taková sláva není. Jak dlouho vydržíme bez vody, závisí také na venkovní teplotě. Pokud je velmi teplo nebo naopak velká zima, naše tělo se rychleji zahřívá a rychleji ztrácí energii a vodu. Optimální teplota je kolem 22 stupňů Celsia, ale ani sebelepší teploty nás od dehydratace nezachrání.

Když člověk jí, přijímá také nějaké tekutiny prostřednictvím jídla. Množství je však obvykle příliš malé na to, aby nahradilo správný příjem vody.

Někdy může dojít k dehydrataci velmi rychle, například v létě, když dlouho sedíme na slunci nebo hodně cvičíme. Jak tomu rychle a účinně zabránit? Nejlepší je snažit se nedostatek tekutin okamžitě vykompenzovat. Kromě vody jsou vhodné i ovocné a bylinkové čaje nebo mírně slaný vývar. Výborné jsou také izotonické nápoje.

Při opravdu silné dehydrataci ale raději voláme záchranku. Zde už je obvykle nutné podat infuzi.

Dospělý člověk by měl vypít kolem 2 litrů denně v závislosti na své hmotnosti. Základním pravidlem je vypít alespoň 35 mililitrů vody na kilogram tělesné hmotnosti denně. V horkých dnech by to však mělo být více, ne-li dvojnásobek, protože se potíme, to stejné platí i během sportování a jiných fyzicky náročných aktivitách.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz