Hlavní obsah

Němci do toho opravdu šlápli - deportace se rozjíždějí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Dlouhé a dlouhé měsíce se nedařilo deportace nežádoucích osob z Německa do jejich zemí původu uskutečňovat. V posledních měsících se karta otočila. Němci poprvé deportovali do Afghánistánu. Nyní jsou na řadě Turci.

Článek

Ankara se dlouhodobě bránila přijímat zpět své občany, kteří nezískali v Německu azyl či jiné pobytové právo. Po listopadové schůzce v roce 2023 prezidenta Turecka a německého kancléře se ale ledy pohnuly a Turecko otočilo. V současné době je z Německa odsouváno 200 tureckých občanů. A tím by měly deportační lety teprve začít.

Foto: Pixabay

německý kancléř Olaf Scholz

Turecko se s Němci podle informací deníku F.A.Z. už domluvilo na přijmutí až 500 lidí týdně. Dokonce padla i dřívější podmínka, že lidé nesmí být deportováni do Turecka charterovými lety - nově Turkům stačí, budou-li tyto lety nazývány „lety speciálními“. Veškeré přípravy k těmto odsunům již probíhají.

Foto: Pixabay

turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan

Za změnou tureckého postoje je zřejmě výměna ministra vnitra na straně Turecka, prezidentova schůzka s kancléřem a zájem na dohodě o bezvízovém styku, o který Turci již dlouho usilují. Svou roli hraje zajisté i fakt, že v době před schůzkou obou činitelů stoupala čísla žádostí tureckých občanů do dosud nevídaných čísel a kancléř podle F.A.Z. na tureckého prezidenta „tlačil“. Turecké žádosti o azyl vzrostly o více než 150 procent ve srovnání s předchozím rokem a Turci tak byli druhým nejpočetnějším národem, který o ochranu v Německu žádal. Schváleno však bylo pouze 13 procent žádostí a tak musí většina lidí zemi opět opustit - na konci roku 2023 se to týkalo více než 13 500 Turků, odsunuto za tento rok ale bylo pouze 871 lidí.

Pokud turečtí občané zůstanou v jiné zemi bez povolení, jsou povinni se vrátit do Turecka.
Akif Cağatay Kılıç - poradce tureckého prezidenta pro zahraniční politiku

Turecko ujistilo německé úřady, že spolupráce s generálním konzulátem bude probíhat „zcela bezproblémově“. Změna se projevuje i větší ochotou spolupracovat v boji proti drogové a pašerácké kriminalitě. Německo tak šláplo na pomyslný plyn a deportacemi Afghánců (a nyní i Turků) začalo aktivně odsouvat občany jiných států, kteří pobývají v zemi bez příslušných povolení a nelegálně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz