Hlavní obsah
Aktuální dění

Personál z berlínských nemocnic prochází tréninkem pod vedením experta na boj

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Množí se útoky na personál nemocnic. Existuje pro to mnoho důvodů. Dle tiskové mluvčí Německého červeného kříže bývají spouštěčem např. čekací doby na pohotovosti, jazyková bariéra a jiná nedorozumění. A tak se kliniky hodlají bránit.

Článek

V roce 2024 bylo zatím za uplynulých 8 měsíců hlášeno celkem 49 fyzických útoků a to jen v zařízeních DRK v Berlíně. Berlínský červený kříž spravuje v hlavním německém městě čtyři nemocnice, hospic a pečovatelské zařízení. V roce 2023 bylo podobných incidentů hlášeno 57 za celý rok, takže jde o jasný nárůst.

Zaměstnanci na klinikách DRK absolvují školení proti násilí, respektive kurzy jak komunikovat s agresorem, již čtyři roky. Jelikož se však případy množí, agresivita se stupňuje, a to nejen v těchto zařízeních, ale ve všech zdravotních subjektech po hlavním městě i celé zemi, přistoupil Červený kříž k neobvyklému kroku.

Od září školí své zaměstnance v boji. Jde o tzv. fyzický deeskalační trénink, který vede odborník na bojová umění Daniel Lautenschlag. Dle odborníka by se trénink měl zabývat otázkami typu jak lze situaci, která již eskalovala, vrátit zpět do verbální roviny či jak mohou zaměstnanci držet a omezovat někoho, kdo šílí, aniž by je zranil.

Školení bude navazovat na již osvojené dovednosti z verbálních kurzů. Personál bude trénovat po dobu jednoho roku tři hodiny měsíčně. Cílem kurzu je dát zaměstnancům schopnosti, se kterými mohou uniknout nebezpečným situacím, aniž by ublížili sobě nebo svému okolí a zároveň dokázali zpacifikovat případného agresora, pokud by nebyla jiná možnost, jak situaci řešit.

Externí bezpečnostní personál, který je standardem v mnoha jiných nemocnicích, berlínské kliniky DRK nezajímají. Využívají jej pouze v extrémních situacích, například při velkých akcích. Podle mluvčí DRK je proškolení vlastních zaměstnanců lepším krokem. Dále uvedla, že útoky přichází znenadání, situace gradují ve zlomcích sekund a tak by ochranka, nebyla-li by v daný okamžik přímo na místě, zasáhnout nestihla. Proto DRK volí cestu, kdy bude personál schopný zasáhnout a reagovat okamžitě vlastními silami.

Zda se situace s novými tréninky zlepší, ukáže čas. Stejně tak je však důležité si uvědomit, že zaměstnanci záchranných složek pracují na hranici svých možností. Fyzický nebo verbální útok na jakéhokoliv zdravotnického pracovníka není nikdy prospěšný a úkony neurychlí, ba naopak. Veřejnost tento krok vnímá spíše pozitivně a pro agresory útočící na lidi, kteří jim chtějí pomáhat, požaduje vysoké exemplární tresty.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz