Hlavní obsah

Přezouvání pneu moc brzy má svá negativa

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Podzim je zde a s ním přichází otázka: Kdy správně přezout na zimní pneumatiky? Pokud pneumatiky vyměníte příliš pozdě, vystavujete se v chladném počasí nebezpečí a hrozí vám i pokuta. Pokud ale vyměníte příliš brzy, vystavujete se též rizikům…

Článek

Němci na to mají jednoduché rčení: Od O do O (O jako Oktober, tedy říjen a O jako Ostern, tedy Velikonoce). Roli samozřejmě hraje počasí. Žádné zákonem stanovené datum neexistuje ani u nich, ani u nás. Navíc, poslední zimy jsou spíše teplejší a tak výměnu pneumatik mnozí řidiči v minulých letech odsouvali, v některých nizkosrážkových oblastech pak někteří ani nepřezuli. Nicméně to nic nemění na možnosti, že teploty mohou klesnout už v říjnu a silnice mohou zejména v noci a brzy ráno klouzat. A jakmile teploty klesnou pod 7 °C, mohou letní pneumatiky způsobovat problémy.

Foto: Pixabay

Někteří řidiči naopak chtějí mít jistotu, že je zima nepřekvapí a přezouvají někdy až se zbytečně velkou časovou rezervou. Předčasná výměna pneumatik s sebou ovšem přináší i různá rizika a problémy. Brzdný výkon u zimního obutí totiž při teplotách nad 7 °C výrazně klesá. Podle prováděných testů zimních pneumatik se při teplotách mezi 10 až 13 °C prodloužila brzdná dráha na suché vozovce při rychlosti 100 km/h až o 16 metrů. Mimo to se rovněž snižuje přilnavost a jízdní stabilita. A také se zvyšuje spotřeba paliva. Zimní pneumatiky se proto v teplém počasí nedoporučují.

Foto: Pixabay

Ideální je prostě sledovat situaci a ten správný čas takzvaně vychytat. Pozor i na čekací doby, neboť přezouvat chce každý majitel vozu a pneuservisy mívají v tomto období opravdu plné diáře. A v neposlední řadě - pozor na správný výběr pneumatik. V některých státech již budou od této sezóny platit pouze zimní pneumatiky s tzv. alpským symbolem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz