Hlavní obsah
Seberozvoj

Špatný začátek dne – Devět ranních návyků, kterých je lepší se zbavit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Něčí rána jsou jeden velký stres, jiný začíná den takříkajíc na pohodu. Pokud je ale vaše energie už před obědem na nule, měli byste přehodnotit své ranní zvyklosti.

Článek

Bez ohledu na to, zda patříte mezi ranní mrzouty, nebo jste spíše ranní ptáče – každý z nás má své vlastní ranní rituály.

Kdo objevil svou ideální ranní rutinu a po celý den si užívá spoustu energie a elánu, může být spokojen. Pokud se však cítíte brzy unavení, pomalí nebo ve stresu, možná by stálo za to zamyslet se, zda hned po probuzení neděláte něco špatně a možná provést pár změn. Protože některé ranní zvyklosti, které se zdají zdravé, jsou ve skutečnosti kontraproduktivní.

1. Když se spustí budík, vyletíte z postele jako raketa

Zazvoní budík a vy okamžitě vyskočíte z postele – na první pohled to vypadá jako dobrý způsob, jak začít den. Dr. Catherine Jackson, kvalifikovaná psycholožka a certifikovaná neuroterapeutka, prozrazuje serveru Bustle, že tento způsob vyvolává v těle zbytečný stres, který pak může zbytečně zatěžovat tělo a dokonce způsobit úzkost. Takže pokud máte tendenci začít svůj den opravdu rychle, zpomalte. Dejte svému tělu chvíli času. Zůstaňte ještě na okamžik ležet, pomalu se probouzejte nebo meditujte a připravte se na den, který vás čeká.

2. Opakovaně odsouváte budík

Na druhou stranu je stejně nezdravé opakovaně odsouvat svůj budík a ještě tak několikrát usnout. Tyto mini spánky ovlivňují mozek. „Je to proto, že spánkový cyklus trvá přibližně 75 až 90 minut,“ říká psychoterapeut Dr. Lin Anderson. „V průměru projdete třemi až pěti spánkovými cykly za noc.“ A pokračuje: „Pokud posunete budík, mozek se uvede do spánkového cyklu, který je náhle přerušen o pár minut později dalším alarmem, což může vést k tomu, co je známé jako spánková setrvačnost: cítíte se pomalí.“ A to vás ovlivní po zbytek dne.

3. Okamžitě saháte po mobilu

Je první věcí, kterou uděláte po probuzení, že honíte, co vám kde přes noc uteklo a sjíždíte aplikace na vašem smartphonu? To není dobrý nápad. „Často může prohlížení zmeškaných oznámení, e-mailů a aktualizací vyvolat stres a úzkost a změnit vaše myšlení z klidného na neorganizované,“ vysvětluje Dr. Kristamarie Collmanová. „Namísto toho, když se probudíte, věnujte několik minut tomu, abyste si užili své ráno výběrem jiné aktivity, která je více přizpůsobena vašim potřebám,“ vysvětluje. Malé rituály jako meditace, poslech hudby nebo šálek čaje dokážou ráno naopak zpříjemnit.

4. Ráno začínáte sklenicí čerstvého džusu

Džus může být součástí zdravé snídaně. Pokud se však v již brzkých ranních hodinách často cítíte unavení, možná by stálo za to zvážit, zda si nedat něco jiného. „Problém s odšťavňováním je v tom, že se z ovoce ztrácí téměř veškerá vláknina,“ vysvětluje certifikovaná zdravotní koučka Marissa Szabo. „Vláknina pomáhá zpomalit vstřebávání cukrů z ovoce, takže snídáte-li celé plody, tak ty nijak dramaticky neovlivňují hladinu cukru v krvi.“ Celé plody jsou v pořádku. Ale bez vlákniny, která zmizí tím, že ovoce vymačkáte, se pak naopak může hladina cukru v krvi velmi rychle zvýšit. Když pak náhlý cukrový rauš opadne, jste unavení.

5. Dlouhá a horká sprcha

„Horká sprcha nás dokáže příjemně uvolnit a pomůže zvýšit bdělost. Ale také v některých případech ovlivňuje kůži,“ říká Dr. Thanu Jey, klinický ředitel kliniky sportovní medicíny v Yorkville. „To platí zejména pro suchou pokožku, protože horká voda stav zhoršuje.“ A to není jediný důvod, proč si dát raději chladnější sprchu. Například při úrazech může příliš horká voda ovlivňovat zánětlivé reakce a zpomalovat hojení.

6. Nesnídáte

Je důležité poslouchat své tělo. Pokud to znamená snídat později, ihned nebo si jen tak něčeho zobnout, je to naprosto v pořádku. Vynechat snídani úplně jen proto, abyste zhubli nebo proto, že zkrátka „nemáte čas“, není dobrý nápad. Když spíte, tělo se postí. Proto je důležité, abyste mu ráno dodali tolik potřebné živiny.

7. Jíte hodně sacharidů

Při snídani byste to neměli přehánět s potravinami, jako jsou sušenky, toasty nebo sladkosti. Tělo sice potřebuje sacharidy. Tyto jednoduché cukry ale dokáží hladinu cukru velmi prudce zvýšit, což následně způsobí i rychlé vyplavení vysokého množství inzulínu, který zase cukr rychle srazí. A jste jako na cukrové houpačce. Místo toho si zkuste dát snídani na bázi bílkovin, jako jsou vejce nebo smoothie s ořechy a semínky. Pokud chcete jíst sacharidy, vyberte si komplexní sacharidy, jako jsou ovesné vločky. Ty obsahují také bílkoviny a vlákninu. Tato kombinace zpomalí trávení a budete se cítit déle sytí a spokojení.

8. Okamžitě se vrháte na svůj seznam úkolů

Samozřejmě je důležité myslet na to, co se během dne stane a co vás čeká. To však neznamená, že musíte nutně dělat věci brzy ráno a hned jak otevřete oči – zvláště pokud způsobují stres. Nechte svůj mozek se v klidu probudit a připravit na vše, co máte ten den před sebou. Klidná ranní rutina může snížit stres a umožnit vám začít den v klidu.

9. Spoléhání se na kávu

„Je v pořádku konzumovat tu a tam kofein,“ vysvětluje doktor Dr. Rob Danoff. „Ale spoléhat se na kávu, že vám dodá energii místo lepšího spánku, může vést k začarovanému kruhu únavy.“ Pokud potřebujete dostatek kofeinu, abyste se udrželi během dne bdělí, může to být známkou toho, že trpíte nedostatkem spánku. Kofein vám spánek nenahradí, vaše tělo tak jede takzvaně na dluh.

Mnoho ranních návyků způsobuje více škody než užitku. Proto může být užitečné přehodnotit své zvyklosti a v případě potřeby je změnit. Malé cvičení pro osvěžení nálady, protažení všech končetin nebo prostě chvilka odpočinku a relaxace, mohou mít velký vliv na to, jak dobře se budete cítit přes den.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz