Hlavní obsah
Jídlo a pití

Trvanlivost minerálky z obchodu aneb když se voda stane zdravotním rizikem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Obvykle mohou pít spotřebitelé balenou vodu bez obav. Přesto je dobré v každodenním životě dodržovat několik tipů.

Článek

V České republice a okolních státech lze minerální vodu ze supermarketů a diskontů pít bez váhání, protože je stáčena podle přísných hygienických norem. Samotná voda je díky téměř neomezené trvanlivosti velmi oblíbená. Pak ale přichází na řadu další faktory, které ji mohou znehodnotit, lhůty zkrátit a podobně. V závislosti na způsobu skladování se může například měnit její kvalita a chuť, nebo může být kontaminována choroboplodnými zárodky.

Nejlepší skladování balené vody je na tmavém a chladném místě. Pro zachování čerstvé chuti je rozhodující i obal. Lépe se uchovává ve skleněných lahvích než v těch plastových. Proto mají různé obaly také různá data expirace. U skleněných lahví je doba použitelnosti obvykle dva roky, u PET lahví by neměla přesáhnout jeden rok. Na každém obalu musí být nejen podle nařízení EU lhůta trvanlivosti vyznačena.

Po otevření láhve se rizika zvyšují. Například se mohou přímo do nápoje dostat choroboplodné zárodky či bakterie. Doporučuje se také nepít přímo z lahve. Bakterie z úst pak mají totiž hrdlem lahve doslova otevřenou bránu k vašemu pití.

Z hygienického hlediska byste měli pít vodu ze sklenice, místo z láhve.
Dr. Edgar Sattinger, specialista na hygienu a environmentální medicínu pro ZDF

Vedle používání a skladování je důležitá i čistota lahví. Prázdné obaly od minerálky se často obtížně čistí kvůli jejich úzkému hrdlu a neměly by se znovu podomácku plnit. Pokud používáme některou láhev na pití opakovaně, měli bychom ji také pravidelně čistit a mýt, ideálně denně a rozhodně důkladně.

Pokud se totiž pije voda z kontaminovaných lahví, mohou nastat zdravotní komplikace. Ty se liší v závislosti na druhu a množství choroboplodných zárodků. Běžnými následky jsou podle ZDF příznaky jako průjem, bolesti hlavy nebo horečka.

Aby se tomu zabránilo, měli by lidé uchovávat otevřené láhve v chladničce a spotřebovat je co nejrychleji.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz