Hlavní obsah

Zakažte nože úplně, centimetry nehrají roli, vyzývají německé policejní odbory vládu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

S ohledem na masivní nárůst útoků nožem v celé zemi požadují německé policejní odbory úplný zákaz nožů na veřejných ulicích a náměstích. V současnosti se řeší, zda zpřísnit předpisy a snížit dosud povolenou délku 12 cm na 6. Dle odborů to nestačí.

Článek

V Německu dojde podle týdeníku Focus denně až ke 30 útokům nožem. Tento prudký nárůst se nevyhýbá žádné spolkové zemi, Sasko-Anhaltsko nevyjímaje. Policejní odbory tak volají po zákazu nošení nožů na veřejnosti. Bez ohledu na to, jak dlouhé ostří ten který nůž má.

Zločinci nerozlišují, o jakou jde délku čepele.
Olaf Sendel - předseda policejních odborů

Výjimky by měly být možné při dodržení zvláštních podmínek a opatření, třeba u tradičních festivalů nebo například při rybolovu a lovu. „Ale nesmí být běžnou praxí chodit s nožem na pěší zóně“, říkají dále zástupci odborů. „Na délce čepele nezáleží, k ublížení stačí klidně jen dva centimetry“.

V roce 2020 byla zavedena evidence útoků nožem v policejních statistikách kriminality. V samotném Sasku-Anhaltsku bylo v roce 2021 zaznamenáno 896 případů, o dva roky později již 1069 případů. Jak ukazují statistiky, kolem 87 procent podezřelých byli muži a více než třetina byla mladší 21 let.

Kromě zákazu nožů na veřejném prostranství se předseda Svazu německých policistů nechal slyšet, že důležité jsou i možnosti rozšířených pravomocí u policejních kontrol. Dle odboru musí existovat možnost provádět kontroly i bez důvodu a podezření. Zároveň Olaf Sendel vyzval k tvrdšímu postupu vůči cizincům, kteří páchají trestnou činnost.

Zemská ministryně vnitra Tamara Zieschang se nedávno vyslovila pro nová pravidla u deportací do Sýrie a Afghánistánu. Podle ministerstva vnitra Saska-Anhaltska je v současné době v této spolkové zemi asi 230 lidí z Afghánistánu a asi 290 ze Sýrie, kteří musí zemi opustit.

Navíc jen v Sasku-Anhaltsku řeší Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky dosud neprovedené a zároveň z rozličných důvodů přerušené deportace u 2 450 Afghánců a 450 Syřanů, kteří již měli zemi opustit.

V celém Německu je situace obdobná.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz