Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Zoo Berlín – fanoušci pandích miminek by si měli s návštěvou pospíšit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Novorozená pandí dvojčata z berlínské zoo jsou skutečnou senzací. Teď ale do německého hlavního města dorazila znepokojivá zpráva.

Článek

Berlínská zoologická zahrada se celé měsíce těšila na krátké období, kdy bude samice pandy Meng Meng připravena zabřeznout. S pandami je to totiž složité. Dospělé samice jsou připraveny k páření nanejvýš tři dny z celého roku a plodné jen 24-72 hodin. Naštěstí však existuje umělé oplodnění a Berlínu se to podařilo. Meng Meng podruhé otěhotněla. Koncem srpna porodila dvě pandí miminka. Jak dlouho si je ale Berlíňané budou moci užívat není jasné.

Situace s pandami je totiž též složitá. Všechny pandy na světě jsou majetkem Čínské lidové republiky. Ty, které žijí mimo východoasijskou zemi, jsou pouze zapůjčené. A též bohužel platí, že se Čína neštítí používat pandy v rámci svých politických a hospodářských aktivit. Tedy - jsou distribuovány do zemí, se kterými se kontroverzní stát aktuálně sbližuje, Čína ráda zdůrazňuje začátek přátelství černobílým chlupáčem.

Pandy jsou velkým lákadlem v zoologických zahradách. Na celém světě je jen něco málo přes dva tisíce pand. Ve volné prírodě necelých 1900, v zajetí kolem 400. Každá země, každá zoo, tak po pandách touží. A Čína si je toho dobře vědoma. Od berlínské zoo inkasovala za samici Meng Meng a samce Jiao Qinga v roce 2017 částku kolem 920 000 euro. V Číně jde 70 procent peněz do fondu na ochranu druhů a 20 procent na výzkumné činnosti na ochranu těchto zvířat. Co se stane se zbývajícími 10 procenty není známo.

Ovšem zaplacení částky stále neznamená, že teď už je panda dané zahrady. Práva na pronájem jsou časově i jinak omezená. V prosinci 2023 se tak prvně narozená pandí dvojčata Pit a Paule musela vrátit do Asie. Tento osud podle odhadů potká i nynější miminka.

Kdy se tak stane, není zatím jasné. Jakmile se ale dvojčata z berlínské zoo ukáží veřejnosti, měli byste toho využít a najít si čas je navštívit. Protože jak dlouho bude tato příležitost trvat a za jak dlouho Čína zavelí k vydání mláďat je sice ve hvězdách, ale že se tak stane, je téměř jisté.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz